ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Binnen 24 uur blauwalgvrij zwemmen

Binnen 24 uur blauwalgvrij zwemmen. ARCADIS bestrijdt blauwalgen wederom met succes!

24 juli 2015

Na de succesvolle behandeling van de Krabbeplas in Vlaardingen op 8 juli jl., is nu ook de zwemplas in de Delftse Hout blauwalgvrij. Op 14 en 15 juli heeft ARCADIS sterk verdunde waterstofperoxide toegediend aan de Delftse Hout. Aan het einde van de eerste behandeldag zijn al flinke verlagingen in blauwalgniveau’s waargenomen. Na een tweede behandeling heeft het Hoogheemraadschap Delfland de afzettingen vrijdagmiddag 17 juli verwijderd en kon er weer veilig worden gezwommen!

?Een week eerder, donderdag 8 juli, heeft ARCADIS in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam de Krabbeplas in Vlaardingen al succesvol behandeld tegen blauwalgen. Binnen 24 uur kon er weer veilig worden gezwommen! De Krabbeplas is een zwemplas in het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. Al jaren wordt deze plas zomers geteisterd door blauwalgen en is zwemmen niet mogelijk. Ook de uitbater van een horeca onderneming aan de plas ondervindt hiervan economische schade. Voor het Hoogheemraadschap reden ARCADIS te vragen de blauwalgen te bestrijden.

De nieuwe behandelmethode werkt met een zeer lage concentratie waterstofperoxide. Blauwalgen zijn uiterst gevoelig voor waterstofperoxide en leggen al na een paar uur het loodje. Andere organismen in het water ondervinden geen schade van de behandeling. De waterstofperoxide valt binnen 24 uur geheel uiteen in water en zuurstof.

In 2009 is ARCADIS samen met de Universiteit van Amsterdam met de ontwikkeling van deze methode gestart en afgelopen jaren hebben we een aantal behandelingen met succes uitgevoerd. De ontwikkeling van de methode lijkt nu in een stroomversnelling te komen; de UvA is gehonoreerd met een NWO onderzoek beurs. ARCADIS verwacht de komende vier jaar verschillende uitdagende situaties in Nederland te kunnen behandelen. Reden voor ARCADIS om een eigen behandelvaartuig te laten bouwen. Het nieuwe vaartuig is afgelopen donderdag succesvol ingezet in de Krabbeplas.

Wij staan klaar om onze opdrachtgevers binnen Nederland maar ook over onze landsgrenzen heen te helpen in de strijd tegen blauwalgen! Ook in het buitenland is interesse in onze behandelmethode.

Zie ook:
Website RTV Rijnmond

Website gemeente Vlaardingen

Waterforum

Website Hoogheemraadschap Delfland

 

Contact:

Renée Talens, Accountmanager Water
renee.talens@arcadis.nl 06 2706 0141

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.