ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Waterveiligheid en gebiedsontwikkeling Limburgse dorpen

Waterveiligheid en gebiedsontwikkeling Limburgse dorpen. Gebiedsontwikkeling geeft een nieuwe economische impuls aan het gebied van Ooijen tot Wanssum

06 oktober 2016

De Limburgse dorpen Ooijen en Wanssum langs de Maas gaan investeren in het waterveiliger en aantrekkelijker maken van hun gebied. De Oude Maas-arm wordt gereactiveerd, nieuwe dijken aangelegd en er komen hoogwatergeulen in de uiterwaarden van de Maas. In Wanssum wordt bovendien de haven uitgebreid en een rondweg gerealiseerd.

Het totale project is verworven door Mooder Maas, de combinatie van Dura Vermeer en Ploegam. Arcadis voert voor deze combinatie deelopdrachten uit, met een omzet in eerste instantie van ruim 3 miljoen euro. Naast strategisch omgevingsmanagement, het stakeholdermanagement en de zorg voor de benodigde vergunningen gaat het hierbij onder meer om de ontwikkeling van het technische deel van de dijken en geulen, het waterhuishoudkundig ontwerp en de vormgeving van de wegen en kunstwerken.

De gebiedsontwikkeling geeft een nieuwe economische impuls aan het gebied van Ooijen tot Wanssum. Het terrassenlandschap wordt versterkt en een belangrijk deel van de agrarische gebruikswaarde blijft behouden. Met de heropening van de Oude Maas-arm en alle andere ingrepen ontstaat er een uniek, voor de bewoners en bezoekers toegankelijk waterrijk natuurlandschap. En door de reconstructie van wegen en de aanleg van vijf beeldbepalende bruggen verbeteren de veiligheid en bereikbaarheid.

David van Raalten, directeur watermanagement van Arcadis, geeft in een kort filmpje over deze gebiedsontwikkeling een toelichting: 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.