ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Ontwerp nieuwe brug tot leven gewekt met Virtual Reality gametechniek

Ontwerp nieuwe brug tot leven gewekt met Virtual Reality gametechniek.

10 oktober 2016

Een nieuwe brug in de ontwerpfase: hij is er nog niet, maar werkt al wel. In de virtuele wereld dan. Door technieken uit het Bouw Informatie Model (BIM) te combineren met game-technologie werd de brug tot leven gebracht; dit geeft een goede impressie hoe de toekomstige situatie eruit zal zien. Werktuigbouwkunde, betontechniek, elektrotechniek: ingenieurs- en adviesbureau Antea Group slaagde erin om alle ontwerpdisciplines te vertalen naar een integraal virtueel ontwerp.

De Zaanbrug over de rivier De Zaan, die gepland staat tussen Wormer en Wormerveer, is bijvoorbeeld zo’n nieuwe beweegbare brug. Werktuigbouwkunde, civiele techniek, elektrotechniek: zoals bij elke beweegbare brug is het ontwerp een samenwerking van verschillende disciplines. Het Bouw Informatie Model (BIM) wordt daarom steeds vaker toegepast om deze disciplines beter op elkaar aan te laten sluiten. Op basis van een ontwerp van deze brug ging Antea Group hier op eigen initiatief een innovatieve stap verder mee.

Met game-engine naar Virtual Reality

Antea Group slaagde er niet alleen in om alle disciplines en bijbehorende softwareprogramma’s in één 3D-ontwerpmodel te integreren, maar ook om dit model te vertalen naar een Virtual Realityontwerp.

Hiervoor is gebruik gemaakt van een engine die normaal gesproken voor games wordt gebruikt. Met behulp van een Virtual Reality-bril is het mogelijk om alvast over de brug te lopen. Of om een kijkje te nemen in de brugkelder om daar met eigen ogen te zien hoe de tandwielen en de aandrijvingsinstallaties functioneren.

Meer inhoud en context

Peter Vos, Projectmanager Beweegbare Bruggen Antea Group: “We zijn continu op zoek om het ontwerpen van beweegbare bruggen te perfectioneren. Door in één model de 3D-ontwerpen van de verschillende disciplines te integreren, kunnen we eenvoudig de raakvlakken beheersen. De toevoeging van Virtual Reality geeft een ontwerp meer inhoud en context. Zeker als het gaat om het functioneren, de veiligheid en de beleving van een brug. Dit sluit ook prima aan bij onze ambitie om tot de top van Nederland te behoren op het gebied van beweegbare bruggen”.

3D-beleving met smartphone en YouTube

Ook voor wie niet over een 3D-bril beschikt, is het nieuwe brugontwerp al virtueel te bezoeken. Met smartphone of een Google-Cardboard en YouTube kan de brug alvast driedimensionaal worden beleefd. www.anteagroup.nl/animatie-zaanbrug.

(NB: Om een goed beeld te krijgen, is Google Chrome,Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Opera vereist)

Beeld: 3D-ontwerpmodel Zaanbrug

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.