of 61441 LinkedIn

Herbestemming: uit de praktijk vier

Met enige moeite is een nieuwe bestemming gevonden voor de Pastoor van Arskerk in Eindhoven. De corporatie moet er wel op toe leggen.

Katholieke kerk: van pastorale zorg naar jeugdzorg

 

Pastoor van Arskerk, 1929, gemeentelijk monument.
Locatie: woonwijk ten noorden van Eindhoven-centrum.
Oppervlak: 1400 m2 (kerk) en 460 m2 (pastorie).
Leeggekomen: 2005. Tot 2009 tijdelijke ateliers.
Eigendom: tot 2005 Bisdom Den Bosch. Daarna corporatie Woonbedrijf.
Transformatie: in 2011/2012, voor jeugdzorg, huisarts en tandarts.

 

De katholieke kerk bedingt meestal grote gebruiksbeperkingen bij de verkoop van haar vastgoed. Zo ook bij de Eindhovense Van Arskerk. Horeca en detailhandel zijnuitgesloten, en voor andere bestemmingen dan wonen of maatschappelijke organisaties is expliciet toestemming van de bisschop vereist. De nieuwe eigenaar, Stichting Woonbedrijf, kocht het complex met het oog op het behoud van het monument voor buurtfuncties. De corporatie wist de kerk vrij snel tijdelijk te verhuren, met dertig units voor kunstenaars en ontwerpers.

 

Onderdeel van hun huurcontract was een toezegging om actief bij te dragen aan buurtevenementen in het gebouw. Woonbedrijf heeft daarna veel moeite gehad met de herbestemming. Een plan voor appartementen boven een gezondheidscentrum liep stuk op bouwtechnische beperkingen, vanwege de monumentenstatus. Een beoogde culturele bestemming strandde op bezuinigingen in die sector. Uiteindelijk is in 2008 een jeugdzorgorganisatie bereid gevonden een deel van haar activiteiten in kerk en pastorie onder te brengen. Door twee etages in te bouwen ontstaat er ruimte voor een leer-werkkeuken, timmerwerkplaats, gymlokaal en enkele huiskamers.

 

Na de verbouwing, naar een ontwerp van Van Wijnen Architectuur uit ‘s-Hertogenbosch, bedraagt het verhuurbare oppervlak 2800 m2, waarvan 10 procent voor een huisartspraktijk en een tandarts. Desondanks is de totale investering van 8,5 miljoen euro voor de corporatie naar eigen zeggen een verliesgevende operatie. In augustus 2012 hoopt Woonbedrijf het verbouwde pand op te leveren.

 

Zie ook www.vanarskerk.nl   

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.