ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Ontwikkeling 3D-kaart van Nederland in volle gang

Ontwikkeling 3D-kaart van Nederland in volle gang

30 juni 2014

AfbeeldingHet Kadaster werkt samen met de TU Delft, TU Twente, VU Amsterdam, Conterra en Geodan aan een landsdekkende ‘slimme’ 3D-kaart van Nederland.

Het Kadaster werkt samen met de TU Delft, TU Twente, VU Amsterdam, Conterra en Geodan aan een ‘slimme’ 3D-kaart van Nederland. Slim, omdat gebruikers in de kaart ook informatie kunnen opvragen. Op de Open data Estafette Duurzame Energie die woensdag 11 juni in Amersfoort werd gehouden, heeft het Kadaster de stand van zaken gepresenteerd van deze ‘3D TOP10NL’.  

Evaluatie door gebruikers

De betrokken organisaties hebben van een testgebied in Zuid-Nederland een eerste versie klaar om te laten evalueren door gebruikers. Hun input wordt gebruikt om uiteindelijk een beter product te kunnen maken. De grootste uitdaging de komende maanden ligt in het maken van een landsdekkend bestand. Daarin komen namelijk bijna 15 miljoen kaartobjecten en bijna 650 miljard hoogtepunten.

Uniek

3D-modellen zijn niet nieuw, 3D-kaarten ook niet. De 3D-versie van TOP10NL is dat wel, omdat het de eerste landsdekkende 3D-kaart van Nederland wordt. Ook is het uniek dat overheid, wetenschap en marktpartijen samenwerken om de kaart tot stand te brengen. En dat ervaringen van gebruikers worden ingezet om uiteindelijk een nog beter product te kunnen maken.

Open data

De 3D-kaart is gebaseerd op de open data uit de Basisregistratie Topografie (BRT) en AHN2 (Actueel Hoogtebestand Nederland). Vanuit de basisdata wordt 100% automatisch een 3D-reconstructie gemaakt. We verwachten dat 3D TOP10NL als open data beschikbaar komt. De BRT en AHN2 zijn al open data en wij denken dat door de omgevingswet een sterke behoefte ontstaat aan de 3D-kaart als open data. PDOK wordt in dat geval het ontsluitingsloket.

Wilt u vast een voorproefje van de 3D-kaart? Testdata kunt u downloaden via de website van ArcGIS (om het bestand te openen is GIS-software benodigd).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.