ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Een circulaire gebouwde omgeving in 2050. Voorwaarts!

Een circulaire gebouwde omgeving in 2050. Is deze hoge ambitie wel realistisch en zo ja, wat is ervoor nodig?

15 juni 2021
HEVO-Magazine.png

Voorwaarts: Inspirerende verhalen en prachtige praktijkvoorbeelden in het HEVO-magazine 360*.

In 2050 moet de gebouwde omgeving in Nederland volledig circulair zijn. Is deze hoge ambitie wel realistisch en zo ja, wat is ervoor nodig?

‘Onze visie op huisvesting is door corona radicaal veranderd’, zo valt veel te beluisteren.

 

We hebben in het afgelopen jaar immers geleerd dat online leren en werken tot enorme efficiëntie kan leiden. Voor sommige organisaties was de pandemie het laatste zetje om op de langere termijn toch na te denken over activiteitgerelateerd werken in combinatie met thuiswerken. Toch zien we dat de verandering in de meeste gevallen al gaande was en corona tot een versnelling heeft geleid.

 

Naast alle voordelen van de digitale ontwikkeling worden ook de nieuwe uitdagingen steeds meer zichtbaar, zoals hogere werkbelasting, vereenzaming en gemis van het ‘clubgevoel’. Bovendien hebben we voor innovatie en kennisuitwisseling, naast de zegeningen van Teams, MURAL en Poll Everywhere, nog steeds behoefte aan het inzetten van ons neurale netwerk, ofwel fysieke interactie met al onze zintuigen.

 

De werk- en leeromgeving van de toekomst weet nu juist een balans te vinden in de online mogelijkheden en behoefte aan fysieke interactie, ook wel aangeduid met de term ‘hybride’ werken en leren. In de rubriek Eerste graads laat Willem Adriaanssen zien hoe ver je kunt gaan en welke voordelen het biedt in the war on talent.

 

Dat we tegelijkertijd ook nog duurzaamheidsdoelstellingen moeten halen is niet meer dan vanzelfsprekend. En dan gaat het niet alleen om energie, maar ook om functionaliteit en gezondheid van de gebouwen, zo valt te lezen in de rubriek Duurzaam van Michel Drenth.

 

Met het einde van de pandemie in zicht en met alle verworven nieuwe inzichten zijn we goed voorbereid om gezamenlijk een grote stap voorwaarts te maken in duurzame huisvesting met een menselijk gezicht!

 

Ewoud van der Sluis, Directievoorzitter HEVO

 

Download hier het HEVO-magazine 360* met:

  • De renovatie en transformatie van bestaande kantoorpanden van de GGD.
  • Speciaal onderwijs en zorg in één gebouw: Kenniscentrum Het Mozaïek in Oud-Beijerland.
  • Wat is de grootste bottleneck voor circulair bouwen?
  • Kwaliteit schoolgebouwen vereist een integrale visie.
  • Woonzorgcentrum via sale & leaseback.
  • Verduurzamen in het onderwijs.
  • Het nieuwe hybride werken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.