of 60715 LinkedIn

Roma-probleem Nieuwegein geen incident

2 reacties
Horeca en middenstand van Nieuwegein halen opgelucht adem. Nadat ze met de politie en gemeente om tafel hebben gezeten is er overeenstemming bereikt over de aanpak van de Roma-problematiek. 

Werkloosheid en spijbelen
De Roma-gemeenschap staat erom bekend dat er een hoge werkloosheid is, er veel criminaliteit voorkomt en dat de schoolgaande kinderen bijzonder vaak spijbelen. In Nieuwegein trokken de ondernemers aan de noodklok nadat de conflicten met de Roma’s escaleerden.

 

Aparte aanpak
De laatste tijd waren er nogal wat geweldadigheden in horecagelegenheden waar Roma’s bij betrokken waren. Ook ondernemers in de winkelcentra klaagden over Roma-bewoners die mensen lastig zouden vallen. Burgemeester de Vos kreeg nogal wat kritiek over zich heen toen hij de problemen in de horeca af leek te doen als ‘incidenten’. Maar inmiddels is duidelijk dat de kwestie structureel is en dat er aan aparte aanpak vereist is.

 

’Geen discriminatie’
Ook de CDA-fractievoorzitter Hennie van Randwijk is blij met het veranderde standpunt van B&W: ‘Het is niet alleen een probleem van Nieuwegein, het is landelijk, ook gemeentes als Enschede en Harderwijk hebben problemen met deze groep. Je moet door middel van dwang of drang de Roma’s duidelijk maken dat ze zich aan de Nederlandse wet moeten houden. Dat is geen discriminatie, dat is gelijke behandeling.’

 

Aparte leerplichtambtenaar
Op dit moment is er in Nieuwegein al een aparte leerplichtambtenaar die alleen de Roma-kinderen in de gaten moet houden, daar wonen zo’n 400 Roma-gezinnen. En ook in Enschede (800 gezinnen) ziet men in dat de aanpak van de Roma’s apart beleid nodig heeft. Zo becijferde de gemeente de schade van de overlast bij een enkel gezin al op zo’n 100 duizend euro. Enschede wil de situatie per gezin in kaart brengen en er wijkzorgteams op zetten.
 
Van Randwijk:’Elke Roma is verschillend maar in intentie gelijk. De integratie is van deze groep is in de afgelopen dertig jaar mislukt, hopelijk gaat er niet nog eens dertig jaar overheen voordat de problemen opgelost zijn.’

 

Lees meer:
Rapport Roma-affaire Driebergen (08/06/2001)
Geen plaats voor Petalo-familie (16/11/2001) 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.