of 60715 LinkedIn

RMO: jeugdzorg te veel gebaseerd op angst

Het rapport Ontzorgen en Normaliseren pleit de RMO voor een sterke eerstelijnszorg, alledaagse strubbelingen moeten niet als groot zorgproblemen worden gezien.
Reageer

Het huidige jeugd- en gezinsbeleid is te veel gebaseerd op angst voor incidenten. Daardoor worden problemen vaak te zwaar ingeschat, terwijl de eerstelijnshulpverlening ondergesneeuwd raakt. Dat concludeert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een maandag gepresenteerd rapport.

Sterke eerstelijnszorg

In het rapport 'Ontzorgen en Normaliseren' pleit de RMO voor een sterke eerstelijnszorg, waarbij alledaagse strubbelingen binnen een gezin niet onnodig worden geëtiketteerd als grootschalige zorgproblemen. Zo worden gezinnen niet afhankelijk van professionals en daalt de druk bij de jeugdhulpverlening. Het zorgaanbod is nu namelijk te zwaar en laat vaak te lang op zich wachten, concludeert de RMO.

Sociale omgeving

Volgens het rapport kunnen nog te introduceren 'eerstelijnsgezinscoaches' helpen bij het oplossen van problemen binnen gezinnen. Zo wordt de situatie opgelost in en met behulp van een vertrouwde sociale omgeving. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid reageerde enthousiast op het rapport. 'Dit sluit heel goed aan bij mijn toekomstbeeld van de jeugdzorg. Wij werken hard aan jeugdhulp waarin volop ruimte is voor hulpverleners om heel praktisch samen met kwetsbare kinderen en gezinnen aan de slag te gaan. Zij worden zo beter en sneller geholpen naar weer zelfstandig op eigen benen staan.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.