of 60831 LinkedIn

Provincies onderzoeken bruggen op chroom-6

Provincies onderzoeken of er bij bruggen gebruik is gemaakt van de ziekmakende verf chroom-6, of houden er in ieder geval rekening mee tijdens onderhoud. Eind november werd bekend dat de onderhoudswerkzaamheden aan de Waalbrug bij Nijmegen vertraging opliepen omdat de verf over de hele brug zat.

Provincies onderzoeken of er bij bruggen gebruik is gemaakt van de ziekmakende verf chroom-6, of houden er in ieder geval rekening mee tijdens onderhoud. Eind november werd bekend dat de onderhoudswerkzaamheden aan de Waalbrug bij Nijmegen vertraging opliepen omdat de verf over de hele brug zat. Volgens Rijkswaterstaat zijn er geen gezondheidsrisico's voor weggebruikers.

Quickscan of onderhoud

De mate waarin chroom-6 is aangetroffen verschilt sterk per provincie, blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. Drenthe en Friesland twijfelen bijvoorbeeld sterk of ze een ‘quickscan’ willen doen van de objecten of dat ze er op moeten letten tijdens onderhoud. In Drenthe is dit jaar bij de twintig te onderhouden bruggen de giftige verf niet aangetroffen. In Noord-Brabant bestaat het vermoeden dat er chroomverf is gebruikt op onder meer bruggen, en bij 10 bruggen in Overijssel is chroom gevonden in de staalconstructies.

 

Preventief onderzoek in Noord-Holland

Noord-Holland heeft preventief onderzoek laten doen en in februari bleek dat in een stalen onderdeel van de Sint Maartensvlotbrug chroom-6 zat, schrijft de provincie op haar website. ‘De provincie heeft daarom meteen na de vondst nog 49 provinciale bruggen en sluizen op aanwezigheid van de stof laten onderzoeken. Uit deze quick scan kwam naar voren dat iets minder dan de helft van de onderzochte objecten chroom-6 bevat.’

 

Voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden

Zuid-Holland ‘heeft zo’n 700 (beweegbare) bruggen, tunnels, sluizen en duikers.' De provincie haalt de landelijke aandacht aan voor het gebruik van de giftige verf bij Defensie en Prorail. ‘Chroom-6 blijkt ook regelmatig te zijn toegepast bij de conservering van staal, met name in de beweegbare bruggen. Ook Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten nemen maatregelen.’ De provincie laat voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden een toets uitvoeren op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

 

Geen gezondheidsrisico's voor weggebruikers

Volgens Rijkswaterstaat zijn er geen gezondheidsrisico’s voor weggebruikers: ‘Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te stralen, schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof waar chroom-6 in zit, komt dan in de lucht.’ Bij werkzaamheden wordt een werktent gebruikt en verwacht mag worden dat de giftige stof die hieruit ontsnapt, verwaarloosbaar is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.