Provinciale Statenverkiezingen 2015

De Provinciale Statenverkiezingen 2015 vinden plaats op 18 maart 2015. Gelijktijdig worden ook de Waterschapsverkiezingen 2015 gehouden. Op weg naar de verkiezingen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan een groot aantal aspecten die verband houden met deze verkiezingen.
-
Groningen kleurt weer rood. SP-rood dit keer.
Dat de PvdA in de door aardbevingen geteisterde provincie Groningen klappen zou krijgen, daar werd wel op gerekend. Toch valt het lijsttrekker en gedeputeerde William Moorlag zwaar dat hij het aantal zetels ziet halveren van 12 naar 6. Ook de VVD keldert: van 6 naar 4. Lachende derde is de SP, vanaf heden de grootste. ‘We gaan nu eindelijk besturen,’ glundert lijsttrekker Sandra Beckerman.
-
'Ik moet eerlijk zeggen dat het hartstikke spannend is'
VVD de winnaar, PvdA de verliezer en opgetogen gezichten bij D66. In het provinciehuis van Zuid-Holland beleefde een gemeleerd gezelschap van politici en bestuurders een enerverend avondje, dat aanvankelijk rustig begon maar laat eindigde.
-
Grote provinciale verschillen stemkeuze ambtenaren
Gemiddeld genomen stemt 2 procent van de ambtenaren vandaag op een provinciale partij; in Groningen doet 8 procent in Friesland 7 procent dat. Het CDA heeft onder ambtenaren en bestuurders de grootste aanhang in Limburg en de kleinste in Groningen en Flevoland. Het stemgedrag loopt ook bij andere partijen behoorlijk uiteen.
-
Ambtenaren laten zich niet van de wijs brengen
Twee op de drie ambtenaren heeft geen stemhulp gebruikt hij de stemkeuze voor de Statenverkiezingen van vandaag. Een derde deed dat wel. Vijf procent van hen gaat daardoor op een andere partij stemmen.
-
Ambtenaren keren zich af van PvdA
De steun onder ambtenaren voor de PvdA kalft steeds verder af. Negentien procent brengt vandaag, bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, zijn stem uit op de sociaal-democraten. Bij de Kamerverkiezingen in 2012 deed nog bijna een op de drie ambtenaren (29 procent) dat. Bij de raadsverkiezingen was de PvdA-populariteit al gedaald naar 21 procent.
-
'Een dijk is wel degelijk politiek'
De partijvorming binnen de waterschappen heeft in de aanloop naar de verkiezingen van vandaag nauwelijks geleid tot heftige politieke debatten en profilering van partijstandpunten. ‘Anders dan bij gemeenten en in mindere mate bij provincies vind je bij de waterschappen geen politieke dieren’.
-
‘Lange rij namen op stemlijsten onbegrijpelijk’
Wie na lang wikken en wegen eindelijk weet op welke partij hij gaat stemmen, staat in het stemhokje vaak voor de volgende uitdaging: de kandidaat kiezen. Soms staan er maar liefst vijftig namen op zo’n lijst. Onnodig, vindt stembureau-medewerker Henk de Haas.
-
Meerderheid kiezers tegen herindeling gemeenten
Een meerderheid van de kiezers (61 procent) ziet gemeentelijke herindeling niet zitten. Bijna vier op de tien kiezers vindt wel dat het aantal gemeenten in hun provincie moet verminderen. Per provincie zijn er verschillen, maar het percentage tegenstanders varieert van 59 tot 72 procent. Alleen in Groningen is een nipte meerderheid (52 procent) voor opschaling.
-
Gemeente Kampen overtreedt Kieswet
Door de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van woensdag niet huis-aan-huis te verspreiden, overtreedt de gemeente Kampen de Kieswet. Dat stelde de Kiesraad dinsdag.
-
Lochem voorkomt sabotage verkiezingen
De gemeente Lochem heeft op het nippertje weten te voorkomen dat de verkiezingen voor de provincie en waterschappen werden gesaboteerd.
-
PS 2015: Kleinere provincies en kerncentrales
Een van de grote winnaars van de Provinciale Statenverkiezingen is de PVV in Zuid-Holland. Althans, volgens onderzoeker Maurice de Hond. Die voorspelt namelijk dat de partij er een zetel bij krijgt en dan op negen uitkomt. Het is dus zo goed als zeker dat nummer 5 op de lijst, student en raadslid Tomas Kok (23), een zetel op het provinciehuis in Den Haag gaat bezetten. Hij denkt de functie van Statenlid goed te kunnen combineren met zijn raadslidmaatschap in Leiden en zijn thuisstudie Informatica aan de Open Universiteit.
-
Provincies troeven gemeenten op alle financiële fronten af
Provincies zijn de afgelopen jaren financieel veel beter doorgekomen dan gemeenten. Niet alleen het eigen vermogen van provincies explodeerde, ook wisten ze de inkomsten uit heffingen hoger op te schroeven dan gemeenten. Daarnaast werkte het rijk mee: het provinciefonds groeide sneller dan het gemeentefonds.
-
Hoge opkomst geen must voor waterschappen
Een hoge opkomst is geen must bij de komende waterschapsverkiezingen. Dat zegt de Unie van Waterschappen in de aanloop naar de stembusgang woensdag.
-
Statenleden vrezen graai van Rijk uit kas
Tweederde van de volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten is bang dat Den Haag een graai zal doen in de kas van de provincies. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van de Volkskrant, dat zaterdag werd gepubliceerd.
-
Provincialen willen groeien in senaat
De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) gaat ook bij de komende verkiezingen voor één zetel in de Eerste Kamer. Maar woordvoerder Jabik van der Bij moet zelf ook toegeven dat dat een bescheiden inzet is. 'Ik denk dat de tijd rijp is voor de provinciale partijen.'
-
Windmolen splijt politieke partijen
Onderzoek leert dat binnen politieke partijen niet altijd dezelfde standpunten worden ingenomen. Zo zit er licht tussen het lokale en provinciale partijbeleid ten aanzien van windmolens.
-
Informateurs moeten ui afpellen
Informateurs moeten kennis hebben van het openbaar bestuur, gevoel hebben voor politiek en zorgen dat de partijen tot hun recht komen. Zijn belangrijkste taak is het afpellen van de ui: wie wil met wie, wat zijn de kernpunten en wat zijn no go areas.
-
PS2015: Drenten moeten Duits leren
Het is de enige provincie waar een werkwoord van bestaat. Maar in Drenthe gebeurt er meer dan Drentenieren. Er moet ook gewoon geld verdiend worden, krimp ligt hier namelijk op de loer. Net als in de rest van Nederland neemt ook in deze provincie de werkgelegenheid af. Bernadette van den Berg, nummer 2 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie, vindt dat Drenten daarom gemakkelijker bij onze oosterburen aan de slag moeten kunnen.
-
10 dagen tot PS2015: VVD en PvdA stijgen
Flinke virtuele verschuivingen in het aantal zetels van de politieke partijen, anderhalve week voor de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD stijgt vier zetels, de PvdA twee en 50Plus één
-
Provinciale stemfie toegestaan
Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto’s in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
-
Kritiek op 'angstcampagnes' waterschapsverkiezingen
De waterschappen zaaien angst met hun campagnes als ‘Stemmen of Zwemmen’ voor de verkiezingen van 18 maart. Dat is de kritiek op een aantal campagnes van waterschappen die mensen naar de stembus willen trekken.
-
'Noord-Holland moet af van electorale windmolenangst'
Noord-Holland is in de greep van electorale windmolenangst, zegt lijsttrekker Michel Klein van de samenwerkende partijen ChristenUnie/SGP. Voor zijn partij zijn windmolens een onmisbare schakel in de omschakeling naar duurzame energie. ‘De weerstand lijkt groter dan hij werkelijk is.’
-
25 gemeenten tellen de stemmen centraal
Vijfentwintig gemeenten experimenteren bij de gecombineerde Staten- en waterschapsverkiezingen op 18 maart met het tellen van de stemmen in twee rondes. Eerst in het stembureau en een dag op een openbare centrale plek.
-
Weinig animo voor verkiezingen Provinciale Staten
De animo voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart is nog allerminst groot. Hoewel inmiddels ruim driekwart (78 procent) van de kiezers weet dat deze verkiezingen binnenkort worden gehouden, zegt nog altijd slechts 43 procent van de kiezers 'zeker wel' te gaan stemmen.
-
Het banenplan in Overijssel 'cultuur is niet eng'
Cultuur was eng en kunst niet mooi. Asfalt en grote stallen, daar draaide het de afgelopen periode om in Overijssel. Het was de PvdA fractie – voor het eerst in haar bestaan in de oppositiebanken – een doorn in het oog. Dat moet na 18 maart anders.
-
In Zuidplas komt een drive-in stembureau
Tijdens de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen op 18 maart kunnen inwoners van de gemeente Zuidplas (Zuid-Holland) gebruik maken van een drive-in stembureau. Met kiezerspas en legitimatie bij de hand mogen ze in de auto of op de motor of fiets het stembureau binnenrijden, meldde de gemeente dinsdag.
-
Wel erfgoed, geen lege stallen in Utrecht
Het staat in lang niet alle verkiezingsprogramma’s: zorgen voor het historisch erfgoed, toch een voorname provinciale taak. GroenLinks in Utrecht pakt het wel prominent op. Kan ook niet anders, met een gedeputeerde die onlangs de eerste erfgoedmonitor van Nederland presenteerde. Ook urgent de komende tijd: stallenleegstand.
-
Vooral buiten de Randstad leeft de provincie
Hoe verder de provinciale politici verwijderd zijn van de Randstad, hoe meer bekendheid zij in hun eigen provincie genieten. De Friezen (32 procent), Groningers (31 procent), Zeeuwen (29 procent) en Limburgers (27 procent) kennen een of meer Provinciale Statenleden, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van de NOS.
-
PVV geweerd in nieuwe colleges GS
De kans is klein dat de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in een of meerdere provincies een gedeputeerde kan leveren. Vrijwel geen enkele partij ziet het zitten om met de PVV een coalitie te vormen.
-
Strijden tegen eenzaamheid in gezelligste provincie
Noord-Brabant, dat is toch die Bourgondische provincie van carnaval, gemeenschapszin en gezelligheid kent geen tijd? Klopt, maar tegelijkertijd is 1 op de 10 Brabanders eenzaam, zegt Marianne van der Sloot. En daar wil zij, als lijsttrekker van het CDA in Brabant, wat aan doen.
-
PVV zet zichzelf buiten spel
Geen enkele partij staat te trappelen om na 18 maart met de PVV in zee te gaan. Logisch, stellen de hoogleraren Van Schendelen en Fennema. De partij heeft het aan zichzelf te wijten dat zij in geen enkel college welkom is. Het gaat hen echter een stap te ver om van een cordon sanitaire te spreken.
-
PvdA’ers hebben weinig trek in campagne
PvdA-raadsleden hebben niet zo veel zin om voor de Statenverkiezingen de boer op te gaan. In aanloop naar de verkiezingen op 18 maart gaan ze per week (gemiddeld) 3,7 uur campagnevoeren. Dat is ver onder de 4,4 uur die raadsleden gemiddeld aan de verkiezingscampagne besteden. SP-raadsleden spannen de kroon. Die zijn zo’n 7,4 uur per week op straat te vinden.
-
'Vliegveld Lelystad betekent veel extra banen'
De ontwikkeling van Lelystad Airport is een geweldige economische impuls voor de provincie, vindt VVD-lijsttrekker Jaap Lodders. ‘Maar ook voor de bereikbaarheid van Flevoland kan de komst van een vliegveld veel betekenen.’
-
Drimmelen maakt stemmen op boot mogelijk
De gemeente Drimmelen gaat tijdens de verkiezingen op 18 maart experimenteren met een varend stembureau in de Biesbosch. Een motorboot vaart door het natuurgebied en legt her en der aan zodat acht bewoners van de Biesbosch én toeristen kunnen stemmen.
-
PS 2015: Wat te doen met een paar duizend miljoen?
Gelderland zit bovenop een schat van 4,4 miljard euro. De verkoop van Nuon-aandelen heeft de provincie multi-miljardair gemaakt en is hiermee de rijkste provincie van het land. Een luxe positie, maar tegelijkertijd ook een vraagstuk: wat te doen met zoveel duizend miljoen? D66 heeft wel ideeën. D66’er Fleur van der Schalk, nummer 2 op de lijst, wil het onder meer graag investeren in duurzaamheid en innovatie. ‘
-
Politici op uiterlijk beoordeeld met StemTinder
Zwevende kiezers die geen zin hebben in hoofdbrekens over allerhande provinciale problematieken kunnen de humoristisch bedoelde stemwijzer StemTinder invullen. Gebruikers baseren met de online app hun stem dan op het uiterlijk van deelnemende politici.
-
Limburgse politici worden met de nek aangekeken
‘Politici in Limburg worden op straat met de nek aangekeken, we worden profiteurs of graaiers genoemd. het imago van de politiek heeft na alle integriteitskwesties een dieptepunt bereikt.’ SP Limburg-fractievoorzitter Daan Prevoo is vastbesloten: er moet een einde komen aan integriteitskwesties.
-
PS 2015: Van een baksteen koop je geen buskaartje
‘Gratis vervoer voor ouderen. Dat is het uiteindelijke doel.’ Vervoer in Zeeland is een belangrijk thema tijdens de provinciale verkiezingen. En als het aan Willem Willemse, fractievoorzitter 50Plus ligt, mogen alle ouderen na de verkiezingen gratis reizen.
-
Lijsttrekker voorspelt wachtrijen bij Statenverkiezingen
VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg voor Waterschap Reest & Wieden voorziet een grote chaos tijdens de komende verkiezingen in Drentse gemeenten. Maar hij lijkt daarmee een roepende in de woestijn.
-
Waxinelichthoudergooier uitgesloten van verkiezingen
Erwin Lensink uit Winterswijk, ook bekend als de waxinelichthoudergooier, doet definitief niet mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen volgende maand. De Raad van State heeft maandag alle beroepen afgewezen die Lensink instelde tegen centrale stembureaus. Ook de wraking van de staatsraden is afgewezen.
-
Gepolder waterschappen maakt kiezen moeilijk
Voor het eerst in de geschiedenis worden de verkiezingen voor de waterschappen gelijktijdig met die van Provinciale Staten gehouden. Er valt zeker wat te kiezen, maar het uitventen van verschillen zit niet in het dna van de deelnemende politieke partijen.
-
Friese Koers wil Doutzen en Shakira
Toerisme: dè remedie tegen krimp, vergrijzing en algehele economische malaise in de provincie Friesland. Althans, dat is de mening van Jelle Hiemstra, lijsttrekker van de provinciale partij Friese Koers. De jonge club zit al met een zetel in de Friese Staten. De Fries hoopt met een ambitieus, en af en toe zelfs spectaculair partijprogramma die ene stoel te behouden na de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.
-
PS 2015: De Groningers staan op
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen neemt Binnenlands Bestuur het belangrijkste thema per provincie onder de loep. Bij welke politieke partij staat dit onderwerp hoog op het verkiezingsprogramma? Groningen trapt af met de omstreden gaswinning.
-
Provincies:16 miljard 'op de bank'
Ondanks de crisis, is het eigen vermogen van de provincies de afgelopen jaren fors toegenomen. De reserve groeide van 5,2 miljard (eind 2008) tot maar liefst 16,6 miljard (eind 2013).
-
Geef provincies de ruimte
De Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel Herweijer en adviseur bij PBLQ Peter Castenmiller steken de provincie een hart onder de riem. Ze bundelden hun jarenlange ervaring bij provinciale rekenkamers tot het boek Ruimte voor provinciaal beleid.
-
Jos van Rey kandidaat PS-verkiezingen
De omstreden Roermondse politicus Jos van Rey staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Volkspartij Limburg, die op 18 maart meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zei lijsttrekker Vincent Zwijnenberg dinsdagavond tegen nieuwssite 1Limburg.
-
PvdA’ers hebben weinig trek in campagne
PvdA-raadsleden hebben niet zo veel zin om voor de verkiezingen de boer op te gaan. In aanloop naar de Statenverkiezingen gaan ze per week (gemiddeld) 3,7 uur campagnevoeren, zo blijkt uit onderzoek onder raadsleden.
-
PVV zet zichzelf buitenspel
Geen enkele partij staat te trappelen om na 18 maart met de PVV in zee te gaan. Logisch, stellen de hoogleraren Van Schendelen en Fennema. De partij heeft het aan zichzelf te wijten dat zij in geen enkel college welkom is.
-
Waterschappen polderen te veel
Voor het eerst vallen de verkiezingen voor de waterschappen samen met die van Provinciale Staten. Er valt zeker wat te kiezen, maar het uitventen van verschillen zit niet in het dna van de deelnemende politieke partijen.
-
16 miljard ‘op de bank’
Verkiezingen voor Provinciale Staten mogen zich niet verheugen in een warme belangstelling. Toch kunnen de provincies indirect veel voor de kiezer betekenen. En anders dan bij de gemeenten: geld is het probleem niet.
-
Provincies de ruimte, gemeenten de zorg
Gemeentelijke schaalvergroting zet provincies onder druk. Toch zien hoogleraar bestuurskunde Michiel Herweijer en adviseur Peter Castenmiller volop mogelijkheden voor provinciaal beleid.
-
De volksvertegenwoordiging zit in de oppositie
Provinciale staten vertegenwoordigen de gehele bevolking van de provincie, zo luidt artikel 7 van de Provinciewet. Maar in de praktijk wordt de evenredige volksvertegenwoordiging verstoord door de politieke cultuur om idealen uit te ruilen: men stemt mee met de fractie, wil de eigen bestuurder niet afvallen, en bedrijft politiek op basis van coalitie- of gedoogafspraken.
-
Stemwijzer
De provinciale verkiezingen komen eraan. Veel Nederlanders twijfelen over hun stem of zijn benieuwd naar wat partijen precies van plan zijn. Want aan welke partij geef je je stem? Om het kiezen makkelijker te maken zijn er verschillende stemhulpen beschikbaar, ieder met een eigen methode. De bekendste zijn StemWijzer, DeStemVan en Kieskompas.
Via ProvincialeStaten.nl kom je erachter welke stemhulp beschikbaar is voor jouw provincie én vind je een overzicht van de politieke partijen waar je op kunt stemmen.
-
CBS dossier provincies
Op zoek naar cijfers van provincies? Raadpleeg het dossier van het CBS.