of 59281 LinkedIn

‘Politieke partijen laten zich gijzelen door Maurice de Hond’

Bestuurders gedragen zich onecht en politieke partijen zijn managers van het publieke bedrijf geworden. Dit gedrag schaadt de democratie, klonk het van diverse kanten op het afscheidssymposium van bestuurkundige Korsten.
Bestuurders gedragen zich onecht en politieke partijen zijn managers van het publieke bedrijf geworden. Dit gedrag schaadt de democratie, klonk het van diverse kanten op het afscheidssymposium van bestuurkundige Korsten.

Bestuurders en politieke partijen zijn volgens de voormalige Maastrichtse burgemeester Gerd Leers in de huidige dramademocratie te veel bezig met macht, succes en wat leuk, vet of cool is. ‘Deze toenemende onechtheid in bestuurlijke gremia heeft mij geweldig gestoord’, aldus Leers op het afscheidssymposium ‘Besturen tegen de stroom in’ van de Heerlense hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten.

 

Leers moest afgelopen winter aftreden nadat er twijfels over zijn integriteit waren ontstaan over de aankoop van een villa in Bulgarije. Bestuurders en politieke partijen beloven volgens Leers ‘de mensen zaken die ze nooit kunnen waarmaken’ en ‘luisteren niet echt naar wat de mensen willen.’ Politieke partijen en bestuurders verliezen hun gezag ook omdat zij zich verstoppen achter façades van onechtheid.

 

Leers: ‘Politieke partijen zijn managementpartijen geworden die hun idealen laten doorrekenen door het Centraal Planbureau en de uitkomsten van hun standpunten laten afhangen van de polls van Maurice de Hond. Partijen hurken naast de kiezer in de hoop in de smaak te vallen. Het gevolg is dat de politiek meer is gaan volgen dan gaan leiden. Het resultaat is een overheid die het ook niet meer weet, en dan is het niet gek dat burgers geen vertrouwen meer hebben in de overheid.’ Managers

 

Makelaars

 

De onzichtbaarheid en de technocratisering van politieke partijen werden op het Heerlense symposium ook op de korrel genomen door Jos van Kemenade, oud-minister, ex-burgemeester van Eindhoven en voormalig commissaris van de Koningin in Noord-Holland. ‘Politieke partijen zijn niet meer in staat om de intermediair te zijn tussen de wensen en ideeën van burgers en de uitvoering ervan door de overheid. Politieke partijen zijn managers en makelaars van het publieke bedrijf geworden.’

 

Volgens Van Kemenade dreigt er een partijloze democratie en dat is volgens de voormalige PvdA-bestuurder funest voor het democratisch bestel en de burgers. Hij vindt dat politieke partijen hun onderlinge verschillen zichtbaarder moeten maken. ‘De neiging om op voorhand het centrum en de consensus op te zoeken, maakt dat de politiek voor niemand herkenbaar meer is. Dan is het niet verwonderlijk dat burgers de politiek zien als een pot nat’, aldus Van Kemenade.

 

Creatief wezen

 

Meer directe vormen van democratie bieden volgens Van Kemenade meer perspectief dan structurele hervormingen. Volgens hoogleraar Roel in ’t Veld is meer zeggenschap van burgers de uitweg bij uitstek. In ’t Veld hekelde dat de politiek de burger vooral als klant en kiezer ziet. Hij betoogde dat de verhouding tussen burgers en politiek opnieuw doordacht moet worden.

 

‘In de politiek gaat het alleen nog maar over verdelen, terwijl in de samenleving mensen het hebben over hoe ze meerwaarde voor elkaar kunnen hebben. De mens als burger en als creatief wezen dat vorm geeft aan de samenleving komt in de knel te zitten. Dat er bovendien in dertig jaar tijd niets gebeurd is met pleidooien voor een meer participatieve democratie, moet toch te denken geven.’

Verstuur dit artikel naar Google+