of 63908 LinkedIn

'Pak PVV-hobby's aan'

Het kabinet zou bij de bezuinigingen in de cultuursector ook moeten kijken naar PVV-hobby’s: musea, kerken, monumenten, bibliotheken, de nationale geschiedenis.
Het kabinet zou bij de bezuinigingen in de cultuursector ook eens moeten kijken naar de 'PVV-hobby’s: het culturele erfgoed. De musea, kerken, monumenten, bibliotheken, de nationale geschiedenis'.

Pervers
De eenzijdige focus op de zogenaamde linkse hobby’s, de podiumkunsten, is ‘pervers’. Dat stelde de Groningse wethouder Ton Schroor (D66) dinsdag tijdens het debat over Prinsjesdag van Binnenlands Bestuur. Volgens Schroor ‘worden de PVV-hobby’s ontzien en dat noem ik een hele eenzijdige manier van regeren. CDA en VVD brengen hier niets tegenin’.

Kernpuntenmodel

De Groningse bestuurder pleit voor een ‘Kernpuntenmmodel’ bij het verdelen van de overgebleven cultuurgelden. De negen erkende ‘brandhaarden’ van cultuur (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Maastricht en Groningen) zouden een regionale loketfunctie moeten krijgen voor alle culturele instellingen in het gebied. Negen Kunstraden zouden daarbij de politieke onafhankelijkheid kunnen garanderen.

Sluiten

Carolien Gehrels, PvdA-wethouder in Amsterdam, maakte bekend dat in de hoofdstad 55 van de 140 culturele instellingen de deuren zullen moeten sluiten. ‘Dat is dus fors. Zo’n vijftig tot zeventig miljoen aan bezuinigingen zal hier neerslaan. Een Rijksakademie van beeldende kunsten, een top-instituut in Nederland en misschien wel in Europa, gaat dan dus verdwijnen. Dat is doodzonde. Grote namen als Karel Appel en Mondriaan hebben hier nog gewerkt’.

Vervlakken

Ook het BIM-huis, zaal voor Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek, komt in de problemen, gaf Gehrels nog een voorbeeld. ‘Ze zeggen tegen mij: “Tuurlijk kunnen we met minder geld toe. Maar dan gaan we schrappen in de experimentele muziek, de beginnende, onbekende muzikanten. Alleen nog maar veilige optredens die zeker voldoende publiek trekken. Daarmee zal  het aanbod vervlakken, gaat de naam als toonaangevend, vernieuwend podium langzaam maar zeker verloren, waarna de werkelijk interessante muzikanten ook geen zin meer hebben om te komen”’, zo schetste ze de neerwaartse spiraal.

Bekijk hier BB- interviews met G4-bestuurders

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.