of 59561 LinkedIn

Overmatig drankgebruik vooral in 'rijke' gemeenten

In overwegend rijke gemeenten en op de Wadden is relatief veel overmatig drankgebruik te vinden. Het Het Noord-Hollandse Bergen, Laren en Ameland scoren wat dit betreft het hoogst, blijkt uit onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl. Noord-Holland voert de lijst aan van provincies.

In overwegend rijke gemeenten en op de Wadden is relatief veel overmatig drankgebruik te vinden. Het Noord-Hollandse Bergen, Laren en Ameland scoren wat dit betreft het hoogst, blijkt uit onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl. Noord-Holland voert de lijst aan van provincies.

Overmatig

In Bergen en Laren drinkt 13 procent van de bevolking overmatig, concludeert Afkickkliniekwijzer.nl op basis van cijfers van het CBS en de RIVM. ‘Overmatig’ wil zeggen dat mannen gemiddeld meer dan 21 glazen alcohol per week drinken en vrouwen meer dan 14. De maatschappelijke norm is maximaal 1 glas per dag.


Top-10 gemeenten qua overmatig alcoholgebruik

1

Bergen (NH)

13%

6

Noordwijk

12%

2

Laren

13%

7

Rozendaal

12%

3

Ameland

12%

8

Schiermonnikoog

12%

4

Bloemendaal

12%

9

Vlieland

12%

5

Nieuwkoop

12%

10

Asten

11%

Bron: Afkickkliniekwijzer.nl

 

Wadden

‘Een saillant gegeven is dat onze Friese ‘eilanders’ de alcohol ook graag rijkelijk laten vloeien’, schrijft het platform. Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland staan alle drie in de top-10. Onderaan de lijst van gemeenten bungelen Dronten, Hardinxveld-Giessendam en Kapelle, waar 3 procent van de bevolking overmatig drinkt. De volledige lijst van gemeenten staat op de website van het platform.

 

Provincies boven de rivieren

Noord-Holland, Overijssel en Drenthe voeren de lijst van provincies aan. Het valt het platform op dat dit de volledige top-5 provincies ‘boven de rivieren’ zijn, ‘terwijl het ‘Bourgondische leven’ dat toch juist gekenmerkt wordt door het genieten van eten én drinken, zich naar verluidt juist in de zuidelijke helft van ons land zou manifesteren.’

 

Provincies qua overmatig alcoholgebruik

1

Noord-Holland

9%

7

Groningen

7%

2

Overijssel

8%

8

Limburg

7%

3

Drenthe

8%

9

Zuid-Holland

7%

4

Friesland

8%

10

Gelderland

7%

5

Utrecht

8%

11

Zeeland

6%

6

Noord-Brabant

7%

12

Flevoland

5%

Bron: Afkickkliniekwijzer.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.