of 59318 LinkedIn

Oost-Nederland is niet het overloopgebied van Amsterdam

2 reacties

De Tweede Kamer houdt op 24 januari een hoorzitting over de spreiding van toeris in Nederland. Om de drukte en overlast in Amsterdam te verminderen zou de groeiende toeristenstroom deels moeten worden verlegd naar andere delen van het land, zo is de gedachte. Nu het water onze hoofdstad aan de lippen staat komt de regio in beeld als ‘overloopgebied.’  

Maar: spreiding van toerisme om de overlast in Amsterdam te verminderen is een verkeerd uitgangspunt voor de discussie. Om te beginnen is Oost-Nederland geen overloop gebied, maar juist het voorportaal van het westen.

Wie denkt dat alle bezoekers via Schiphol en de Randstad het land binnenkomen heeft het mis.
Bijna de helft van alle toeristen komt vanuit onze buurlanden Duitsland en België, en daarvan komt 80% via de wegen de oost- en zuidgrenzen over. Daarnaast is de Overijsselse ‘hotspot’ Giethoorn al lang en breed ontdekt door Aziatische en Amerikaanse toeristen. Fluisterbootfiles en privé tuin-toerisme zijn hier aan de orde van de dag. Het verleggen van de toeristenstroom vanuit Amsterdam is voor de provincie Overijssel dan ook absoluut niet het goede recept. Wat ons betreft moet de landelijke discussie gaan over het benutten van de kwaliteit en kracht van de toeristische regio’s, en over grenzen durven stellen.

In Oost-Nederland groeit de toeristische sector sneller dan de gemiddelde economie. Het aantal buitenlandse gasten in Overijssel groeide in 2016 met maar liefst 17,2 procent en in 2017 is dit beeld naar verwachting niet anders. Verre landen zijn daarbij interessante markten, maar vooralsnog in de minderheid. Het is dus zaak om de focus op onze ‘noabers’ te richten. Daar liggen kansen.

In Overijssel zien we de vrijetijdseconomie als een belangrijke motor van de regionale werkgelegenheid. Samen met ondernemers, gemeenten en maatschappelijke organisaties werken we onder de vlag van ‘Gastvrij Overijssel’. Met het Rijk versterken we onze regio-overstijgende kwaliteiten, zoals de Hanzesteden, de nationale parken en landgoederen.

 

Het is goed dat de Kamer onderkent dat Nederland in toeristisch opzicht meer te bieden heeft dan de Amsterdamse wallen en grachten. Benut de kwaliteiten en kracht van de toeristische regio’s bij het aantrekken van buitenlandse toeristen; dat is een goed vertrekpunt voor nationaal beleid.
Wij kunnen en willen hier niet het probleem voor de Randstad oplossen, daarvoor is een uitgebalanceerde strategie nodig voor de kwalitatieve ontwikkeling van de vrijetijdseconomie.
Daarin moeten we samen optrekken en ook grenzen durven stellen, zodat de leefbaarheid en onze kernwaarden (ruimte, schone lucht, prachtige landschappen, iconische steden) niet verder onder druk komen te staan. De oplossingen zitten in het doorontwikkelen van reiscircuits en landelijke toeristenpassen, visitorsmanagement en bezoekerscentra aan de randen van toeristische gebieden, het uitwerken van verhaallijnen en specifieke producten zoals de Hanzestedenlijn, de Waterlijn (met Giethoorn, Weerribben-Wieden), en de Groene Lijn met kastelen en buitenplaatsen. Besef de economische power van de vrijetijdssector, buit de groeimogelijkheden duurzaam uit: dat is onze gezamenlijke opgave. Dat daarmee ook de druk op de Randstad afneemt is evident.

 

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie provincie Overijssel 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Ach ja, naar 'Zwolle West' stuur je juist nu de toeristen die je niet wil hebben ;)

Door Harry (Adviseur) op
Ik denk dat ze in de Tweede Kamer en Amsterdam nu echt het spoor bijster zijn. Deze dwaa(s)(l)lichten zitten nog vast in de plan-economie van de jaren 60. Zij gaan de toeristenstroom wel even een kant opsturen die zij wenselijk(er) achten. Soort industriebeleid zoals ze dat deden in de goeie ouwe tijd van ome Joop: CBS deels naar Limburg en de PTT deels naar Groningen, Haven bij Delfzijl, Eemshaven, etc, etc.. Een ding is duidelijk, politici trekken geen leerfeedback. Het zal wel weer een dot geld gaan kosten in nota’s en debatten.
De burger, gekke Gerrit, gaat die kul uiteindelijk weer betalen.