of 58952 LinkedIn

Overlast levende standbeelden aangepakt

Beeld: AT5
Beeld: AT5

In Amsterdam loopt de irritatie over het toenemende aantal straatartiesten op. Vooral de overvloed aan levende standbeelden van Oost-Europese kwaliteit veroorzaken in het centrum veel overlast.  De gemeente onderzoekt of het beleid kan worden aangescherpt. 

Intimidatie

Ondernemers en bezoekers op en rond de Dam klagen al langer over een toevloed aan artiesten die zich als standbeeld uitdossen en dan, meer niet dan wel roerloos, op straat gaan staan.  De standbeelden zouden er niet voor terugdeinzen om mensen die niet betalen te intimideren.

 

Buit gedeeld

De gemeente deelde vorig jaar al meer dan 200 bekeuringen uit. ‘We krijgen klachten die variëren van overlast tot zakkenrollerij en openlijke bedelarij.’, aldus woordvoerder Edwin Oppedijk van het stadsdeel  Centrum.  Het is volgens hem een publiek geheim dat de mensen  in de ochtend met een busje worden aangevoerd, de maskers en de kleding verdelen en de dam opgaan. Aan het einde van de dag wordt de buit vervolgens gedeeld. 

 

Horen zeggen

Een tweede publiek geheim is dat het om Oost-Europeanen gaat, maar dat wil Opendijk niet bevestigen. ‘Dat heb ik maar van horen zeggen’. Ook over de kunstzinnigheid van het geboden straatvariété wil hij weinig kwijt. ‘ Daar mag ik namens de gemeente niets over zeggen. Maar naar wat ik hoor houdt het stijgende aanbod geen gelijke tred met de kwaliteit ervan, integendeel zou ik haast zeggen’.

 

vergunningen aanscherpen

Los van de kwaliteit wil de gemeente in ieder geval de overlast terugdringen.  Dat kan via het strafrecht, de politie treedt op tegen zakkenrollerij en intimidatie. ‘De gemeente moet werken met bestuursrechterlijke maatregelen als het verstrekken van vergunningen.  We kijken nu of we de nieuwe regels nodig hebben om strenger te kunnen optreden’.

 

Bekijk hier een filmpje van AT5 over de 'levende standbeelden'

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.