of 60831 LinkedIn

'Overheid moet excuses maken voor Q-koortsaanpak'

De ombudsman vindt dat de overheid haar excuses moet aanbieden voor de lakse aanpak van de Q-koorts. Diverse partijen willen een parlementaire enquête.
Reageer

Om het geschonden vertrouwen van Q-koortspatiënten te herwinnen, zou de overheid excuses moeten maken voor trage aanpak van de uitbraak. Excuses en een tegemoetkoming voor ,,schrijnende gevallen’’ zijn volgens de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer op zijn plaats.

In de steek gelaten
Zeker 25 mensen met Q-koorts overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen. Per geval zou kunnen worden bekeken wat nodig is, vindt Brenninkmeijer. Hij onderzocht een klacht van de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten die zich in de steek voelen gelaten en presenteerde dinsdag de uitkomst van het rapport.

Vertrouwen geschonden
Volgens de Ombudsman is het vertrouwen van deze burgers ernstig geschonden door de manier waarop de overheid de Q-koortsuitbraak aanpakte. Van meet af aan was er te weinig oog voor de mensen die ziek werden en ook nu nog kijkt de overheid onvoldoende naar wat burgers nodig hebben om verder te kunnen. ,,Dat is niet behoorlijk’’, aldus Brenninkmeijer.

Niet tijdig voorgelicht
Hij vindt dat de overheid haar burgers onvoldoende en niet tijdig heeft voorgelicht over de risico’s en oorzaken van de O-koorts. De belangen van omwonenden en passanten vooral in Noord-Brabant kregen te weinig aandacht en zijn onvoldoende betrokken bij de problematiek. Brenninkmeijer stelt dat de toenmalig minister Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) de uitbraak niet voortvarend bestreden. ,,Ze bleven alsmaar wachten op onomstotelijk bewijs over de overdraagbaarheid van de bacterie en de besmettingshaarden.’’

Niets bijzonders
Ook de huidige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, schiet tekort. Zij blijft weigeren naar de soms ernstige gevolgen voor deze zieken te kijken. ,,Volgens haar was er niets bijzonders aan de hand en volstonden de gewone standaardregelingen. Dit toont weinig oplossingsgerichtheid en betrokkenheid van de overheid.’’ De weinig toegeeflijke houding van Verburg en Klink tijdens de verhoren, heeft het vertrouwen nog verder geschaad. Excuses van hun kant waren op zijn plaats geweest, aldus de Nationale Ombudsman. Hij pleit ook voor een bevolkingsonderzoek naar Q-koorts. 

Parlementaire enquête
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er een parlementaire enquête komt naar de manier waarop de Q-koortsuitbraak is aangepakt. Lijstaanvoerder Marianne Thieme vindt dat nodig om de onderste steen boven te krijgen. Zij gaat er niet van uit dat de door de Ombudsman gewenste excuses aan patiënten zullen worden gemaakt. De Tweede Kamer moet van haar actiever worden. ,,Tot nu toe stond de Kamer erbij en keek ernaar'', aldus Thieme.

Economische belangen
Thiemes pleidooi krijgt steun van de PvdA. Khadija Arib pleitte al eerder voor een parlementair onderzoek, maar daarvoor ontbrak toen steun. Arib wil een breder onderzoek. ,,Op de een of andere manier hebben economische belangen altijd geprevaleerd. Dit laat zien dat die belangen groot zijn.''

Mea culpa
Arib schrikt van de kritiek van de Ombudsman. ,,Dit is symbolisch hoe op ministeries wordt omgegaan met dit soort uitbraken. Als ze er niet van leren en niet het boetekleed aantrekken, maak ik me ernstig zorgen voor de toekomst. En het is schokkend te horen hoe wordt geprobeerd zo'n onderzoek tegen te houden.'' Van Gerven vindt het tijd voor een ,,mea culpa'' van de overheid en een compensatie voor de schrijnende gevallen. ,,We moeten nu spijkers met koppen slaan'', zei hij. Thieme wil een algemeen schadefonds, dat wordt gevuld door bedrijven ,,die zorgen dat zoveel dieren op elkaar staan''.

Feestdag
Voor voorzitter Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion lijkt 19 juni bijna een feestdag, zo zei hij dinsdag bij het in ontvangst nemen van het rapport over de Q-koorts. ,,Dit rapport biedt een begin van erkenning en een begin van het herstel van vertrouwen in de overheid," aldus Van den Berg. Van den Berg zei ook dat het rapport niet ver genoeg gaat. ,,Maar het zou nooit ver genoeg gaan," voegde hij daaraan toe. ,,Dat de ombudsman zegt dat de overheid niet behoorlijk heeft gehandeld, is voor een ombudsman al de zwaarste kwalificatie.'' Eerder al pleitte Van den Berg voor een schadeloosstelling, een parlementaire enquête en excuses. Hij ziet zijn wensen in het rapport bevestigd.
 
Download hier het rapport over de Q-koortsaanpak
Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.