of 59345 LinkedIn

Opstelten onderzoekt eerder ingrijpen bij burenoverlast

Opstelten gaat onder meer kijken of Britse wetgeving tegen burenterreur voor Nederland geschikt zou kunnen zijn.
Reageer

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat kijken of eerder ingegrepen kan worden wanneer mensen zeer veel overlast veroorzaken voor hun buren. Hij gaat onder meer kijken of Britse wetgeving tegen burenterreur voor Nederland geschikt zou kunnen zijn. Dat zei de minister dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. 

Minder huisuitzettingen

In Groot-Brittannië wordt gewerkt met 'Anti-Social Behaviour Orders'. Mensen die zich asociaal gedragen, kunnen de opdracht krijgen om zich aan te passen. Ze mogen dan bijvoorbeeld geen luidruchtige vrienden meer over de vloer krijgen of moeten een blaffende hond muilkorven. Uit onderzoek is gebleken dat dit zorgt voor veel minder huisuitzettingen. Binnenlands Bestuur schreef hier vanochtend over.

Huisuitzetting 

Opstelten keek in zijn tijd als burgemeester van Rotterdam al eens naar deze mogelijkheid, maar vond invoering toen geen goed idee. Nu neemt hij de werkwijze nogmaals onder de loep, omdat burgemeesters aangeven dat ze bij overlast eigenlijk maar een echte maatregel kunnen nemen: huisuitzetting van een bewoner. Maar als het om woningeigenaren gaat, wordt uitzetting na geluidsoverlast door een rechter niet geaccepteerd, aldus onderzoeker Vols van de Rijksuniversiteit Groningen in een gesprek met Binnenlands Bestuur.

Boetes opleggen
Veel burgemeesters zouden liever eerder in kunnen grijpen. Volgens Opstelten zijn daar al wel mogelijkheden voor. Zo zijn er in de grote steden interventieteams, die onder meer inzetten op bemiddeling. Maar het kan volgens de minister geen kwaad om te kijken of er meer bevoegdheden gevonden kunnen worden voor de burgemeesters. Hij zal ook kijken naar de praktijk in België. Daar kunnen burgemeesters boetes opleggen en kan een lastige buur een gedragsaanwijzing krijgen. ,,Ik zal hier goed en actief naar kijken. Dit is een heel serieus punt'', reageerde hij op vragen van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Verstuur dit artikel naar Google+