of 63606 LinkedIn

Mevrouw Xu

Erik van Zwam 8 reacties

Bert en Marja, zo heet het stel dat in 2004 de Amsterdamse Diamantbuurt werd uitgepest na jaren van getreiter door hoofdzakelijk Marokkaanse jongeren. Er ontstond veel ophef over de softe aanpak van gemeente en politie.

Hans en Ton, zo heet het homostel dat in 2010 de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn werd uitgepest. Hetzelfde verhaal als Bert en Marja. Hun ruiten werden ingegooid, hun auto bekrast, het tweetal werd voor alles wat mooi en lelijk was uitgemaakt door een kleine groep overlastgevende jongeren, totdat het paar verdween. De politie kon toch geen 24 uur bewaking instellen bij Hans en Ton?

 

Deze week staat het verhaal van de Chinese Xiaojuan Xu en haar man centraal (zie pagina 24). Plaats van handeling: Helmond-West. Xu heeft een snackbar en wordt het leven zuur gemaakt door een groep jongens: dat varieert van doodsbedreigingen tot het veelvuldig ingooien van haar ruiten, het bekrassen van haar auto, schelden, tieren en dat nu alweer jaren lang. De politie erkent dat er sinds maart 2009 al 21 meldingen zijn binnengekomen en 18 aangiftes. En mevrouw Xu is niet de enige wier leven in Helmond- West tot een hel wordt gemaakt.

 

De Helmondse burgemeester, Fons Jacobs, die zelf bewaakt wordt wegens ernstige bedreigingen, zegt in een brief aan mevrouw Xu dat hij niet 24 uur per dag een politieambtenaar bij haar zaak kan zetten. De burgemeester bestaat het om mevrouw Xu op haar eigen verantwoordelijkheid te wijzen als het gaat om de handhaving van de openbare orde in haar snackbar.

 

Een gebiedsverbod voor deze overlastgevende jongeren vindt de burgemeester een te zware maatregel. Het is de Diamantbuurt in het kwadraat qua straatterreur, maar de burgemeester doet niets. Het lijkt wel een patroon in de diverse steden als het gaat om de aanpak van probleemjongeren door politie en bestuur. De machteloosheid regeert.

 

Wel worden er ex-criminelen als straatcoach ingezet. Ook in Helmond. Een redelijk succes volgens de Bijzondere Jeugdzorg Brabant. Maar het succes is niet te meten, want de buurtbewoners zelf zijn geen maatstaf voor de hulpverlening en de gemeente. Schokkend is het te horen welke terminologie overheidsdienaren gebruiken voor de straatcoaches. Ze worden betiteld als ‘de verbindingsofficieren tussen de burgerlijke en straatcultuur’. Verbindingsofficieren! En deze in militair jargon aangeduide verbindings officieren mogen de ettertjes gratis abonnementen op sportscholen aanbieden om ze zo van de straat te krijgen.

 

Maar mevrouw Xu en alle andere buurtbewoners moeten de straatterreur lijdzaam ondergaan. Politie, burgemeester en het bestuur in Helmond staan machteloos en keren hun gezicht af. Wat niet weet, wat niet deert? Gelukkig kunnen wij er wél over schrijven.

Lees het hele artikel Brug naar jonge raddraaiers in Binnenlands Bestuur nummer 10, pagina 24, 12 maart 2011.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willy S (Lezer) op
Wat een lafaard is die burgemeester zeg. Recht op veiligheid is een mensenrecht en een basistaak van de overheid.
Hier worden slachtoffers extra gestraft en daders beloond en dan maar klagen dat er racisme ontstaat.
Er komt een tijd dat we het beu zijn, vlamingen en nederlanders en dat we zelf opkomen voor onze veiligheid. En die tijd is niet veraf meer.
Door harm Toorenz op
Het failliet van de Nederlandse politiek en de terechte opkomst van de PVV in één artikel verwoord! Ontslaan die Cohen-kloon en er een échte kerel neerzetten die dit asociale woestijntuig het land uitsmijt!
Door Kees op
Ik weet wel een strategie: na elka aangifte direct het tuig 's nachts van hun bed lichten, het hele huis overhoop halen en vervolgens onderwerpen aan een lang verhoor. Breken heet dat. Laat ze maar zelf ervaren en voelen wat inbreuk op de privacy inhoudt.
Wedden dat het binnen de kortste keren ophoudt? Nee, in plaats daarvan duik je als burgemeester onder. Allemachtig!
Door shuri (bezorgde en boze burger) op
Ik roep de Helmonders op om massaal steun te betuigen aan dit echtpaar en de burgemeester aan te klagen voor dit lafhartige gedrag
Door shuri (bezorgde en boze burger) op
het is een godvergeten schande dit verhaal. Wanneer nemen burgers het recht in eigen hand?
Door Mark op
Misstanden worden gedoogd, hufterigheid weelt tierig en de wethandhavers richten zich vooral op de 'hardwerkende burger'. Die kun je risicoloos benaderen en bekeuren. De vervreemding die dit teweeg brengt is al veel langer aan de gang. De heren en dames bestuurders met chauffeur die nooit meer in de bioscoop, cafetaria of supermarkt komen ontgaat dit. Maar toch wijst men naar de onderbuik. Regentenlogica. Gaat ons niet verder helpen ben ik bang
Door Kees op
In december 2010 werdt in verschillende media gemeld dat dat de burgemeester Jacobs persoonlijk wordt beveiligd en tijdelijk elders woont. Zijn taken worden waargenomen door de loco.
Hij en zijn gezin worden ernstig bedreigd door drugscriminelen.

Hij kan blijkbaar voor zichzelf wel 24/7 politiebeveiliging regelen.

De heer Jacobs heeft zo veel invoelingsvermogen dat hij niet in staat is om zijn eigen situatie te vertalen naar die van een ander.
Dat noemt zich burgervader. Me dunkt dat de heer Jacobs maar snel moet vetrekken.
Door Nobby (animal cop) op
Dit is de reden waarom veel mensen een afkeer krijgen van politiek en bestuur. Mooie woorden, maar geen daden, terwijl er bakken belastinggeld naar toe gaan. Ik ben niet voor de PVV maar ik snap waarom mensen daar hun heil zoeken. Of de PVV kan aanpakken, weet ik niet omdat de PVV niet meeregeert en slechts gedoogt. En ook hier in Helmond is het hetzelfde liedje. Misstanden worden gedoogd en de hufterigheid tiert welig. Gewone mensen worden hier knettergek van.

Vacatures

Van onze partners