of 59082 LinkedIn

Herkenbare politie

Henk Bouwmans 1 reactie
Zeker in verkiezingstijd is er geen politicus die het waagt te bezuinigingen op de politie. Veiligheid op straat is een verkiezingsonderwerp waarover de kiezer altijd te horen krijgt dat daar niets op wordt ingeleverd.

Dus roept minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst (PvdA) dat verdere bezuinigingen op de politie onaanvaardbaar zijn. En beweren de fractievoorzitters van politieke partijen dat er voldoende blauw op straat moet zijn. Als er dan toch bezuinigd moet worden, dan kan dat vast wel op de overtollige bureaucratie, zo klinkt het al jaren.

 

Het zijn rituele bezweringen die elke verkiezingscampagne en dus ook nu in de campagne op weg naar de raadsverkiezingen van 3 maart opduiken. Wie denkt dat er niet wordt gekort op de politie heeft het mis. Er wordt fors bezuinigd op de politie. In het regeerakkoord stond de politie ingeboekt voor 200 miljoen euro bezuiniging per jaar. De minister wist dat terug te brengen tot 100 miljoen per jaar. De dure politie-cao die vorig jaar werd afgesloten, vormde de opmaat tot een extra bezuinigingsronde: 160 miljoen in 2010, oplopend naar 190 miljoen in 2012.

 

Verdere bezuinigingen – als bijdrage in het financiële gat van 35 miljard dat het Rijk moet dichten – zijn ‘niet aan de orde’ (Ter Horst) of ‘onbegaanbaar’ (voorzitter Jozias van Aartsen van de korpsbeheerders). Opvallend is dat de burgemeesters, vooral van plattelandsgemeenten, zich nu ook beginnen te roeren. Zij zijn in naam de baas van de politie in hun gemeente, maar moeten met lede ogen toezien dat er vanuit Den Haag steeds verder wordt gekort op hun politie. Vooral voor grootschalige evenementen kan men minder politiezorg garanderen, waardoor ook het bestrijden van de dagelijkse overlast onder druk komt te staan.

 

Het vormt een verklaring voor de groei van het aantal bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) als een soort plaatsvervangende agenten, en het grotere beroep op de inzet van securitydiensten door bedrijven en evenementenorganisaties. Het verklaart ook de hang van gemeenteraadsleden naar herinvoering van de gemeentepolitie, zie een recent rapport van Politie & Wetenschap. In de gemeente - vooral buiten de centrumgemeente - wil men meer invloed op de politie, en het liefst meer eigen agenten.

 

Namens het kabinet studeren ambtelijke werkgroepen op nieuwe bezuinigingen. Daarmee wordt de zorg van gemeenten over een tekort aan herkenbaar blauw op straat niet weggenomen. Terug naar Rijks- en gemeentepolitie, dat vreet te veel energie. Maar de bestaande trend tot nationalisering en regionalisering van de politie kweekt afstand en vervreemding. Ministeriële verklaringen tegen verdere bezuinigingen zijn daarom geen afdoende antwoord. Dat zal een minister die ooit burgemeester was toch moeten begrijpen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de wolluf (gepensioneerd) op
In een land als Nederland met zijn absurde overheidshonger naar belastinggeld mag je toch op zijn minst verwachten dat de belastingbetaler cq de maatschappij een toegesneden justitieel apparaat inclusief handhaving wordt aangeboden. Dat is een fundamenteel recht van elke inwoner.

Vacatures

Van onze partners