of 59250 LinkedIn

Drugstoerisme

Erik van Zwam 2 reacties
Het befaamde of beruchte gedoogbeleid van de verkoop van sofdrugs heeft zijn grenzen overschreden. Steeds meer lijkt het erop dat gedogen het faciliteren is van de export van nederwiet en hasj naar Duitsland, België, Frankrijk en verder.

Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen was tot voor kort de grootste in Europa met een verkoop van bijna 15 kilo per dag aan circa 3 duizend klanten, waarvan zo’n 90 procent buitenlanders. Checkpoint is gesloten toen bleek dat er veel meer dan 500 gram handelsvoorraad was.

De strafrechter veroordeelde de eigenaar en bepaalde dat Checkpoint een criminele organisatie is. De gemeente Terneuzen kreeg en passant een veeg uit de pan voor haar faciliterende rol. In de driehoek tussen Openbaar Ministerie, politie en burgemeester leidde Checkpoint tot grote tweespalt, waarbij het OM uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid nam en ingreep. Lees meer hierover vanaf pagina 8.

Met de sluiting van Checkpoint verdween het leeuwendeel van de drugstoeristen. Ze doken ook niet meer op in Zeeland. Hetzelfde geschiedde eerder in Bergen op Zoom en Roosendaal. In september vorig jaar sloten beide burgemeesters de acht aanwezige coffeeshops vanwege de enorme overlast van de circa 25 duizend drugstoeristen per week.

Nu krijgen beide gemeenten nog maar 2 duizend drugstoeristen per week. Van een waterbedeffect is nauwelijks sprake. Breda constateert een toename van het drugstoerisme met 30 procent, zonder extra overlast. Tilburg en Etten-Leur meten geen stijging. De sluiting van grootschalige coffeeshops lijkt het drugstoerisme drastisch te doen verminderen en dus ook de overlast. Tegelijkertijd keren deze plaatsen niet terug naar de tijd van illegale drugspanden met bijbehorende criminaliteit die voor extreem veel overlast zorgden.

Ondertussen groeien de coffeeshops aan onze oostgrens ver van West-Brabant en Zeeland. In Venlo zijn de coffeeshops Oase en Roots nu de grootste van Europa met ruim 3 duizend bezoekers per dag, voornamelijk Duitsers. In Enschede staat de Grashopper waar jaarlijks 200- tot 300 duizend voornamelijk Duitse klanten komen. Maastricht weet zich als internationaal centrum van softdrugshandel geen raad meer met de enorme stroom drugstoeristen.

Al deze coffeeshops redden het niet met een reguliere handelsvoorraad van maximaal 500 gram in de winkel. Er moet een constante aanvoer zijn voor de export. Het gedogen van deze situatie heeft zijn grens inmiddels letterlijk overschreden. Burgemeesters doen er goed aan coffeeshopeigenaren te dwingen hun handel kleinschalig te houden. Verkoop van maximaal 1 of 2 gram per klant doet het aantal drugstoeristen aanzienlijk dalen. Het drugsaanbod creëert inmiddels de vraag en niet andersom. Als burgemeesters niet aansturen op kleinschaligere coffeeshops dan moeten zij niet verbaasd zijn als Justitie, net als in Terneuzen, ingrijpt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ffffffffff (replica watches3) op
the very importance of owning [url=http://www.tiffanyreplica.net]tiffany jewelry sale[/url] hanks to television and print media. They have placed premium [url=http://www.cheapwatchessaleonline.com/cheapwatches/cartier.html]buy watches for sale online [/url] on fashion—the styles, the designers, the very importance of owning [url=http://www.cheapwatchessaleonline.com]luxury mens watches[/url] hanks to television and print media. They have placed premium [url=http://www.ukchristianlouboutinuk.com/collection/yves-saint-laurent-laurent-pumps.html]yves saint laurent Laurent Pumps sale[/url] on fashion—the styles, the designers, the very importance of owning [url=http://www.ukchristianlouboutinuk.com/collection/jimmy-choo-tall-boots.html]Jimmy Choo Tall Boots shoes[/url] hanks to television and print media. They have placed premium [url=http://www.cheapedhardyuk.com/collection/ed-hardy-mens.html]Ed Hardy Mens[/url] on fashion—the styles, the designers, the very importance of owning [url=http://www.cheapedhardyuk.com]ed hardy sweatpants[/url]
give people the opportunity to own designer handbags without having [url=http://www.tiffanyreplica.net/collection/tiffany-online
couraged the role of private entrepreneurs. "At that time, Russia designe cheap watches wholesale only produced the watches for the government. So back then, cheap Omega watches watches couraged the role of private entrepreneurs. "At that time, Russia Versace handbags handbags shop online only produced the watches for the government. So back then, <a href="http://www.superdesignerh
Door burger die gezond verstand gebruikt op
Bijna geen waterbedeffect... Het (lokale) drugsaanbod creëert de (lokale) vraag... Maar waar halen die blowers nu dan hun spul vandaan? Of zijn ze - simsalabim! - opeens gaan minderen? Dat zou serieus onderzocht moeten worden.

Uiteindelijk gaat het immers niet om de ontmoediging van softdrugstoerisme, maar om de ontmoediging van softdrugsgebruik.

Of gaat het eigenlijk alleen om de preventie van grote softdrugsbedrijven? Maar wat is daar dan de zin van, als softdrugsgebruik op zichzelf niet verboden wordt?

Het lijkt vooral of de autoriteiten in Europees verband geen keuze kunnen maken tussen repressie (à la harddrugs) en regulering (à la sigarettenindustrie).

Repressie is vrij uitzichtloos, gezien het gemak en de kleinschaligheid waarmee allerlei mensen zelf wiet kunnen kweken, ook binnen Europa en binnen het Schengen-gebied.

Waarom dan geen regulering, inclusief een totaalverbod op reclame? Enkele grote merknamen die tevens een garantie zijn voor enige basiskwaliteit en een niet al te hoog gehalte aan werkzame stoffen. Controle op winstmarges en inzicht in de bedrijfsvoering, zodat er geen geld wegvloeit naar criminele groepen. Frequent contact met eigenaren om chantage vanuit de onderwereld tegen te gaan. Bekostiging van de controle d.m.v. belastingen op de softdrugshandel. Het kan best, als men het maar wil en consequent tot uitvoering brengt.

De vraag is dus, waarom men het niet wil. Wat voor belangen zitten daarachter? Het huidige ontbreken van een effectieve aanpak is vooral profijtelijk voor criminelen.

Vacatures

Van onze partners