of 59250 LinkedIn

'Wietplantages behalve ruimen ook alternatief bieden'

Heerlen gaat met een nieuwe aanpak de hennepteelt bestrijden: nazorg, tussenschakels aanpakken en reguleren. Dat laatste is een kwestie van tijd, aldus burgemeester Depla.

Heerlen gaat met een nieuwe samenwerkingsaanpak de hennepteelt bestrijden: nazorg, tussenschakels aanpakken en reguleren. Ondanks de tegenstand van minister Opstelten is dat laatste gewoon een kwestie van tijd, meent burgemeester Paul Depla.

Gezamenlijke aanpak
In de gemeente Heerlen is een proef van start gegaan met een nieuwe aanpak van de hennepteelt. Op het moment dat er een tip binnenkomt over een mogelijke plantage gaan politie, gemeente, Belastingdienst en energieleveranciers gezamenlijk onderzoek doen. Het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) verzamelt de informatie. Bij een inval nemen de organisaties vervolgens afzonderlijk maatregelen. Tot dusver was een inval vooral een zaak voor de politie. De drie maanden durende proef moet bij succes in de hele provincie Limburg worden uitgerold.

Laatste schakel
Heerlen kent een hoge hennepplantagedichtheid. In 2012 werden er 106 kwekerijen opgerold; in geheel Limburg waren dat er 641. Vaak is het vechten tegen de bierkaai, zo heeft burgemeester Paul Depla van Heerlen geleerd. "Alleen ruimen heeft niet zoveel zin, al moet dat natuurlijk wel gebeuren. Er is veel onveiligheid en overlast in de buurt, maar je moet niet alleen maar bezig zijn met de laatste schakels. Want als je dat doet zijn er binnen de kortste keren nieuwe plantages." De proef is de opmaat voor een bredere aanpak. "Je moet nadenken over hoe we mensen een alternatief kunnen bieden om uit de klauwen van de criminele organisaties te blijven die erachter zitten. Mensen bezwijken voor de verleiding van snelle verdiensten en als je ze aan hun lot overlaat na een ruiming blijft die verleiding bestaan. Ze moeten niet van de regen in de drup komen."

Data combineren
Een ander aspect van de nieuwe aanpak is dat de pakkans moet worden vergroot. "Die is nu nog te klein. Wat we willen is tegelijkertijd met de ruimacties ook data combineren over de betrokken dienstverleners, dus elektriciëns, leveranciers, makelaars et cetera, dus de mensen achter de schermen. Als je alleen de kwekers pakt, de laatste schakel, dan dweil je met de kraan open. Bij het naast elkaar houden van die informatie zie je bijvoorbeeld 'Hé, alweer die vastgoedeigenaar!' De organisatie vindt op andere niveaus plaats."

Reguleren onontkoombaar
Het derde en misschien wel het belangrijkste is voor Depla het bieden van alternatieven voor de hennepteelt - "dus: reguleren. Zolang de structurele oorzaak niet wordt aangepakt, zal er weinig veranderen." Daarmee doelt hij op het feit dat de 'voordeur' van de coffeeshop onder het gedoogbeleid valt, naar de 'achterdeur' niet. Depla weet dat hij minister Opstelten niet mee heeft. "Maar het is onontkoombaar. Er is er maar één die het tegenhoudt en dat is minister Opstelten. Zelfs de rechter legt soms al geen straf meer op. De vraag is niet óf je moet reguleren, maar wannéér dat gebeurt. En laat ons in de steden nu experimenteren met hoe je dat aanpakt." Het RIEC kan er dan vervolgens voor zorgen dat de opgedane ervaring ook elders in de provincie wordt toegepast, om een 'waterbed-effect' te voorkomen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Zo snel mogelijk de wietteelt vrijgeven. Wel aan kwaliteitsregels binden, net zoals bij sigaretten en drank gebeurt. De politie kan zich dan eindelijk eens met belangrijkere dingen bezig houden (het oplossingspercentage van echte misdaden is bedroevend laag). En er kan belasting geheven worden, zodat de schatkist erop vooruit gaat, terwijl de kosten van opsporing en vervolging van wiettelers vervallen.
Door wwoud op
Tegelijkertijd treedt de EU Richtlijn ESVG 2010 op 1 september a.s.in werking waar illegale inkomsten uit drugs, sex en wapens bij het BNP opgeteld mogen worden, zodat het percentagestaatsschulden t.o.v. het BNP teruggedrongen kan worden
Goggle eens op EVSG 2010.

Vacatures

Van onze partners