of 62812 LinkedIn

'Wietpas zorgt voor schadeclaims bij gemeenten'

Gemeenten in het zuiden van ons land die in de toekomst coffeeshops gaan sluiten wegens verkoop aan klanten zonder wietpas, lopen het risico enorme schadeclaims aan hun broek te krijgen. Dat stelt advocaat mr. André Beckers, gespecialiseerd in de juridische kanten van het Nederlandse coffeeshopbeleid.

Gemeenten in het zuiden van ons land die in de toekomst coffeeshops gaan sluiten wegens verkoop aan klanten zonder wietpas, lopen het risico enorme schadeclaims aan hun broek te krijgen. Dat stelt advocaat mr. André Beckers, gespecialiseerd in de juridische kanten van het Nederlandse coffeeshopbeleid.

Schadevergoeding

De Maastrichtse advocaat redeneert daarbij als volgt: het rijk legt de wietpas op, maar de gemeenten moeten gaan controleren en handhaven. De eigenaar van een shop die na verkoop aan niet pas-houders wordt gesloten, zal dus een rechtszaak tegen het gemeentebestuur aanspannen.

Consequenties
Als hij gelijk krijgt draait de gemeente op voor de schadevergoeding, terwijl het rijk buiten schot blijft.

Beckers schrijft dat in een brief op de website van de vereniging voor Opheffing van Cannabisverbod (VOC). Zijn analyse en de conclusies daarvan worden binnenkort opgestuurd naar de gemeenteraden van de 17 gemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg waar de pas wordt ingevoerd. ‘Dan weten ze in ieder geval wat de consequenties kunnen zijn,’ aldus de advocaat in een mondelinge toelichting.


Niet kansloos

Beckers voorziet een groot aantal rechtszaken tegen gemeenten die optreden tegen coffeeshops in overtreding. ‘En die zijn zeker niet kansloos, ik heb de jurisprudentie doorgenomen en acht het reëel dat de wietpas wegens bijvoorbeeld discriminatie wordt afgeschoten’.


Schadepost
Gebeurt dat, dan kan de schadepost voor de gemeente fors oplopen. ‘Reken maar uit hoeveel omzet een coffeeshop misloopt als hij drie maanden ten onrechte heeft dichtgezeten’, aldus de advocaat

Strafrecht

Volgens hem was het zuiverder als het rijk de handhaving niet bij de gemeente had gelegd, maar voor de strafrechtelijke weg had gekozen. ‘Dan maakt de politie bij een overtreding proces verbaal op, het OM brengt de eigenaar voor de rechter en deze legt al dan niet een straf op. Op die manier blijven de gemeenten buiten schot’.


Strenger

Behalve de aansprakelijkheidskwestie ziet Beckers nog een reden waarom minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het via de gemeente speelt. ‘De strafrechter zal geneigd zijn naar meer aspecten van de zaak te kijken dan de bestuursrechter. Daardoor kon er in een strafzaak wel eens een strenger oordeel over de rechtmatigheid van de wietpas komen dan Opstelten graag zou willen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Ik blijf mezelf herhalen, maar legaliseer die handel. Ben je van al dat gelazer (gedogen, controleren, crimininaliseren) af. Verkoop voor mijn part ook via de gewone tabaksboer. Met de spreiding van de verkoop voorkom je ook concentraties van 'toeristenstromen'. Alcohol is vrij te krijgen vanaf 16 jaar en ouder. Dat moet voor wiet toch ook kunnen. Nederland was altijd een vrij land. Hou dat zo. Het is de 21 ste eeuw!!!
Door erik (medewerker ) op
echt die wiet pas is verschrikkelijk voor mij als gebruiker,straks kan ik alleen nog in de gemeente almere mijn wiet halen waar ze op 180 000 inwoners 3 shops hebben, en nu al iedereen een poot uitdraaien, ben ik straks dus echt afhankelijk van deze boeven en kan niet meer naar andere gemeenten om mijn wiet te halen. echt belachelijk. Deze pas gaat zorgen voor meer staathandel. zelfs in het midden van het land. ziek
Door Niek (adviseur) op
Daar zegt advocaat Beckers niets nieuws mee. Tachtig procent van het gemeentelijke werk is gewoon uitvoering van rijksbeleid. Bouw- en milieuvergunningen, afgeven paspoorten en rijbewijzen, winkelsluitingstijden enzovoorts. Niemand heeft het daar over mogelijke schadeclaims. Wat voor de gemeenten veel gevaarlijker is, is dat derde belanghebbenden vragen om sluiting van coffeeshops. Gemeenten moeten gewoon zuiver en zorgvuldig met deze dossiers omgaan. Als blijkt dat de gemeenten door foute wetgeving de bietenbrug opgaan, zal de VNG de kosten ter sprake moeten brengen bij de desbetreffende minister. Als die niet wil betalen, zal dit zware consequenties hebben voor het medewerken door gemeenten aan rijksbeleid.
Door Jan op
@Willem. Geheel mee eens. Wel het gehalte werkzame stof maximaliseren en controleren. Mooie taak voor de keurmeester van de Voedsel- en Warenauthoriteit. De politie houdt zo meer tijd en geld over voor de bestrijding van hard drugs.

Vacatures

Van onze partners