of 62812 LinkedIn

Weggepeste homostellen willen vervolging afdwingen

Twee homostellen die ernstig zijn gepest, willen via het gerechtshof afdwingen dat de daders alsnog worden vervolgd. Het gaat om een homostel dat zich vorige jaar genoodzaakt zag te verhuizen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn en om een homostel dat in een dorpje bij Sittard woont. Die mannen hebben hun huis te koop gezet.
3 reacties
Twee homostellen die ernstig zijn gepest, willen via het gerechtshof afdwingen dat de daders alsnog worden vervolgd. Het gaat om een homostel dat zich vorige jaar genoodzaakt zag te verhuizen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn en om een homostel dat in een dorpje bij Sittard woont. Die mannen hebben hun huis te koop gezet.

Hof
Advocaat Yehudi Moszkowicz, die beide koppels vertegenwoordigt, heeft maandag een bericht daarover in de GayKrant bevestigd. De zaak van het koppel uit Limburg dient dinsdag bij het hof in Den Bosch. Wanneer de zaak van het Utrechtse stel voorkomt bij het Arnhemse hof is nog niet bekend.

Schadevergoeding

De twee mannen die vorige zomer werden weggepest uit Leidsche Rijn willen via een civiele procedure ook een schadevergoeding afdwingen van de gemeente, de politie en de staat. Het tweetal diende naar eigen zeggen achtmaal een aangifte in. De schade die het stel heeft geleden bedraagt minimaal 40.000 euro, meldt hun advocaat. Hun auto werd bekrast, er zijn stenen door ruiten gegooid en uiteindelijk moesten de mannen hun huis verkopen, ver onder de taxatiewaarde.

Geseponeerd

De incidenten in Utrecht speelden tussen zomer 2009 en zomer 2010. De politie hield wel verdachten aan, aldus Moszkowicz, maar al de zaken zijn geseponeerd. Ook in het Limburgse geval deed het koppel tevergeefs meerdere aangiften.

Motie

Vooral de Utrecht zaak leidde tot maatschappelijke onrust, omdat deze niet op zichzelf stond. Uiteindelijk nam de gemeenteraad daar unaniem een motie aan tegen homohaat, waarin het college opgedragen werd actie te ondernemen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Niet efficiënt

De woordvoerster van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen wil nog niet inhoudelijk reageren op de eis voor schadevergoeding. De gemeente zegt dat de klachten van het homostel in Leidsche Rijn altijd ,,zeer serieus'' zijn genomen, maar niet altijd even efficiënt zijn afgehandeld ,,We hebben al toegegeven dat het sneller bekeken had kunnen worden en dat politie, gemeente en woningcorporaties meer hadden kunnen samenwerken. Dat gebeurt nu wel."

De GayKrant zamelt geld in om homostellen financieel bij te staan in hun juridische strijd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Samenuitdekast (redactie) op
De oprichters van Samenuitdekast.nl en het Landelijke Meldpunt Homodiscriminatie vragen een gesprek met de Nationale Ombudsman aan over de problematiek van homopesten in woonwijken.Brief aan de Nationale Ombudsman

2 oktober 2011

Geachte Nationale Ombudsman,

Vandaag zagen we u als gast in het programma van Eva Jinek.
U reageerde op enig moment inhoudelijk op een van de onderwerpen ‘homopesten in woonwijken’ , waarover een andere gast (politicus en journalist Henk Krol) met Eva Jinek sprak.

Wij laten u hierbij weten dat wij het betreuren dat de programma makers en Henk Krol niet de moeite hebben genomen om met ons, de oprichters van Samen uit de Kast in contact te treden.

Omdat wij vermoeden dat u van ons bestaan niet op de hoogte bent, zouden we graag op korte termijn met u in gesprek gaan.


Wij kunnen dan aan de hand van persoonlijke dossiers en ervaringen die melders via het Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie vertellen, u en daarmee de overheid adviseren hoe het naar onze mening komt dat na het doen van een aangifte homomannen en lesbische vrouwen veel energie kwijt zijn om daders opgepakt en veroordeeld te krijgen en het geschonden gevoel van veiligheid in en rond de woning terug te krijgen.

Tevens kunnen wij u op basis van feiten duiden wat er mis gaat bij politie, gemeente, OM en instanties tussen het moment van aangifte en aanpak daders.

Zoals u kunt lezen in de homo emancipatie nota van dit kabinet en Kamer stimuleert dit kabinet initiatieven als het onze!

Wij vragen om aan de hand van genoemde homo emancipatienota van dit kabinet en aan de hand van concrete voorbeelden die wij aandragen, met ons in gesprek te gaan en te luisteren naar de suggesties en aandachtspunten die wij aanreiken om alzo het probleem homopesten in woonwijken in de kern te kunnen aanpakken en bestrijden.

Wij vernemen graag van u, wanneer u plek kunt maken in uw agenda.

Hoogachtend initiatiefnemers van Samenuitdekast.nl en Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie

U kunt via redactie @ samenuitdekast.nl contact met ons opnemen.

cc Voorzitter Tweede Kamer ( met verzoek te verspreiden onder kabinet en Kamer)
Door Erik op
Correctie, de Gaykrant regelt helemaal niets! De stellen moeten zelf de financiering regelen.
Door Joschke op
Art.12 is een zoethoudertje. Zie proces-Wilders. Hof kan alsnog wel zeggen vervolgen, maar de leiding van het OM zet rustig dezelfde officieren van justite die seponeerde op de zaak die dan weer vrijspraak eisen. Ik ben na mijn jeugd opgegroeid, OM niet want die stellen dat het OM één en ondeelbaar is. Het lijken de kinderromans van Old Shatterhand en Winnetou wel.

Trouwens het toekennen van de art. 12 betekent een schoffering van het OM, en dat zal niet snel gebeuren omdat OM en gerechterlijke macht twee handen op één buik zijn.

Ik wens ze erg veel succes, maar er zitten niet alleen wereldvreemde wezens in de gerechterlijke macht, maar ook bij het OM die amper weet hebben wat er in de wereld gebeurd. Zij zijn belangrijk want zij zijn het OM. Padviderij in de boze buitenwereld.

Vacatures

Van onze partners