of 62812 LinkedIn

‘Wees extra alert op overnames in horeca’

De gemeente Amsterdam moet extra alert zijn op overname- en vergunningsaanvragen voor met name horecazaken en moet daarom de capaciteit van het gemeentelijke Bibob-bureau uitbreiden. Dat schrijft de Amsterdamse VVD-fractie in reactie op alarmerende signalen van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

De gemeente Amsterdam moet extra alert zijn op overname- en vergunningsaanvragen voor met name horecazaken en moet daarom de capaciteit van het gemeentelijke Bibob-bureau uitbreiden. Dat schrijft de Amsterdamse VVD-fractie in reactie op alarmerende signalen van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Onderhandse betalingen
Er komen steeds sterkere signalen binnen dat foute investeerders deels via onderhandse, zwarte betalingen proberen wankelende bedrijven over te nemen, liet regiomanager Eveline Doornhegge onlangs optekenen in Het Parool. De eigenaren proberen op die manier nog wat aan een verkoop over te houden in plaats van dat zij failliet gaan.

Geen grip
Niet alleen horecazaken zijn hier gevoelig voor, ook clubs zijn een dankbare prooi voor criminelen die zich in deze markt willen begeven, waarschuwt zij. Clubs mogen niet open of alleen onder strenge regimes, terwijl illegale feesten weinig in de weg wordt gelegd, constateert ze. ‘Ik zeg niet dat het verwijtbaar is, maar met de huidige systemen en bevoegdheden en met een zó onderbemande fiscus is de overheid niet in staat er grip op te krijgen.’

Liever onderhands verkopen dan failliet
Sommige horecazaken worden nu voor de helft van de prijs als voor de coronacrisis verkocht, ook in goede buurten en uitgaansgebieden in de binnenstad. De vraag is of dan enkel dat bedrag wordt betaald of dat daar onderhands nog een bedrag bovenop komt. Voor een horecaondernemer kan dat bedrag net het verschil maken, aldus Doornhegge, waardoor hij zijn zaak verkoopt in plaats van dat hij failliet gaat en er niets aan overhoudt.

Ondermijning voorkomen
Fractievoorzitter Marianne Poot van de Amsterdamse VVD-fractie stelde naar aanleiding van de waarschuwing van KHN vragen aan het college, daarbij wijzend op een vorige maand uitgebracht actieplan van de partij, waarin zij al waarschuwen voor foute investeerders en witwasserij. Ook deed de fractie eind juli een aantal voorstellen om deze vorm van ondermijning te voorkomen en bestrijden.

Ondernemers 'proactief' benaderen
Naast de oproep om extra alert te zijn op overname- en vergunningsaanvragen en uitbreiding van de capaciteit van het Bibob-bureau wil de fractie ook dat de gemeente ondernemers proactief benadert en hen informeert welke stappen zij kunnen zetten als zij in deze situatie terechtkomen. Verder wil de fractie weten of het college ook dergelijke zorgwekkende signalen ontvangt en welke maatregelen het college voor ogen heeft om deze ondermijning tegen te gaan.

Extra ondersteuning nodig
Volgens de Amsterdamse afdeling van KHN is een noodplan met extra fondsen voor de horeca en verdergaande ondersteuning nodig, anders zullen meer ondernemers onderhandse betalingen gaan accepteren. vreest de afdeling. Doornhegge stelt in Het Parool dat de afdeling hier normaal niet mee naar buiten zou treden. ‘Maar nu hebben we er belang bij om de landelijke overheid te laten zien hoe ernstig het is en de lokale bestuurders en raadsleden te tonen welke gevaren op de loer liggen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners