of 63623 LinkedIn

Wateroverlast teistert Zuid-Limburg

De hulpdiensten in Zuid-Limburg hebben woensdagmiddag het hoogste alarm gegeven. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht stuurt als voorzitter van de Veiligheidsregio alle hulpacties aan. Dat heeft te maken met de dreiging die uitgaat van de riviertjes de Gulp en de Geul. Daardoor kunnen meerdere gemeenten tegelijk getroffen worden. Waterschap Limburg zet alle beschikbare materieel in tegen de wateroverlast in de provincie. Defensie helpt met 68 militairen op verzoek van de veiligheidsregio.
1 reactie

De hulpdiensten in Zuid-Limburg hebben woensdagmiddag het hoogste alarm gegeven. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht stuurt als voorzitter van de Veiligheidsregio alle hulpacties aan. Dat heeft te maken met de dreiging die uitgaat van de riviertjes de Gulp en de Geul. Daardoor kunnen meerdere gemeenten tegelijk getroffen worden. Waterschap Limburg zet alle beschikbare materieel in tegen de wateroverlast in de provincie. Defensie helpt met 68 militairen op verzoek van de veiligheidsregio. 

Alert
De hulpdiensten maken zich zorgen over de snelle stijging van het waterpeil van twee riviertjes in Zuid-Limburg, de Geul en de Gulp. Ze dreigen te overstromen en daardoor lopen enkele campings bij Wijlre en onder meer een verzorgingscentrum gevaar. 'We zijn alert', aldus de brandweerwoordvoerder.


112
Sinds dinsdag kampen grote delen van Zuid-Limburg met grote wateroverlast. De Geul en de Gulp bedreigen nu met name de plaatsen Wijlre, Gulpen, Wittem, Schin op Geul en Valkenburg, aldus de brandweer. Volgens de woordvoerder belden dinsdag in twee uur tijd 172 mensen het noodnummer 112, de meesten over wateroverlast. En dat is niet de bedoeling, zei hij. De brandweer vraagt mensen alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen en bij wateroverlast de gemeente of het probleem zelf op te lossen.

Uiterwaarden lopen onder

De hulpdiensten coördineren de acties vanuit het politiebureau in Maastricht. Boeren is gevraagd alle vee uit de uiterwaarden weg te halen. 'De Maas stijgt ook, de uiterwaarden lopen onder', zei de woordvoerder. De uitbaters van de bed and breakfast in de Oliemolen in Heerlen staat het water letterlijk tot aan de lippen. De Caumerbeek trad dinsdag buiten haar oevers. 'Die loopt nu dwars door het pand heen', zei Frank Reesink uit Huizen, die zijn ouders te hulp schoot.


Tonnen schade
'Alles is kapot. Er is voor tonnen schade. Meubels drijven rond, de keuken is stuk, de auto stond volledig onder water. Het is met geen pen te beschrijven. Mijn ouders moesten zich dinsdag zwemmend in veiligheid brengen, het water staat hier 1.80 meter hoog.' Ook in de omgeving van de historische Oliemolen staan huizen blank. 'Toen mijn ouders hier twintig jaar geleden kwamen, was de molen aan de beek een wrak. Ze hebben het rijksmonument helemaal opgeknapt. Nu kunnen ze van voren af aan beginnen.'

Huizen dreigen onder te lopen
In verband met de zware neerslag is de A79, de snelweg tussen Heerlen en Maastricht, opnieuw dicht. Tussen Hulsberg en Heerlen is geen verkeer mogelijk vanwege water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Dinsdag werd de snelweg al afgesloten vanwege wateroverlast. In de gemeente Hoensbroek dreigen huizen onder water te lopen doordat een waterbuffer overvol is en gaat overlopen. Intussen roept de gemeente Landgraaf inwoners op hun spullen in veiligheid te brengen voor het te laat is. Camping de Hatenboer in Roermond wordt geëvacueerd.

Noord-Brabant en Gelderland
Ook in Gelderland en Noord-Brabant kan het later vanmiddag en in de avond flink gaan regenen. Het KNMI geeft vanaf 16.00 uur code geel af voor deze gebieden. In Limburg geldt code oranje tot en met donderdagmiddag. 
(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Tenberge op
Mooi plaatje; niks aan de hand.

Vacatures

Van onze partners