of 63966 LinkedIn

VVD-coryfee wil toch Zuiderzeelijn

Reageer
Oud-commissaris van de koningin in Groningen en prominent VVD’er Henk Vonhoff wil dat er alsnog een snelle treinverbinding komt van de Randstad naar het Noorden. Hij gaat zich daarvoor persoonlijk inzetten. Dit zei hij in een interview met TVNoord.

Vonhoff vindt het ‘belachelijk dat we in het Noorden op een dergelijke manier gepakt worden, terwijl men het overal heel normaal vindt om investeringen te doen. Er zijn hier toezeggingen dat er geld voor was en nu vinden ze eenvoudig niet plaats.’ Volgens hem toont het aan ‘dat de overheid gewoon een onbetrouwbare gesprekspartner is.’ Vonhoff wil de Maatschappij tot bevordering van de aanleg van de Zuiderzeespoorweg, die hij destijds samen met zijn collega’s uit Friesland en Flevoland bij wijze van grap heeft opgericht, nieuw leven inblazen.

 

Het kabinet besloot eind vorig jaar definitief af te zien van de aanleg van de Zuiderzeelijn. De spoorlijn zou te duur zijn en het nut twijfelachtig. Ter compensatie heeft het kabinet 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld aan het Noorden om de bereikbaarheid te verbeteren en de economie ter plaatse te versterken. Het rijk neemt hiervan ruim twee miljard euro voor zijn rekening, de rest van het geld moeten de provincies Friesland, Groningen en Drenthe zelf opbrengen, samen met gemeenten en het regionale bedrijfsleven.

 

Zie ook:
Miljardencompensatie Noorden voor Zuiderzeelijn (19/03/2008)
Besluit Zuiderzeelijn zweeft nog (19/01/2005)
Commissie adviseert uitstel Zuiderzeelijn (15/12/2004)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners