of 64621 LinkedIn

Utrecht, Den Haag druk met rellende jongeren

Zowel in de Utrechtse wijk Kanaleneiland als in de Haagse Schilderwijk is het in de nacht van vrijdag op zaterdag onrustig geweest door rellende jongeren. In Den Haag gebeurde dit al voor de derde dag op rij. In Den Haag hield de politie 29 mensen aan voor overtreding van het door burgemeester Jan van Zanen uitgevaardigde noodbevel. In Kanaleneiland werden tot nog toe 18 mensen opgepakt.

Zowel in de Utrechtse wijk Kanaleneiland als in de Haagse Schilderwijk is het in de nacht van vrijdag op zaterdag onrustig geweest door rellende jongeren. In Den Haag gebeurde dit al voor de derde dag op rij. In Den Haag hield de politie 29 mensen aan voor overtreding van het door burgemeester Jan van Zanen uitgevaardigde noodbevel. In Kanaleneiland werden tot nog toe 18 mensen opgepakt. 

Jongeren van ‘buiten de wijk’
Zij maakten deel uit van een grotere groep van ongeveer 25 tot 30 jongeren die vrijdagavond bij winkelcentrum Rijnbaan Kanaleneiland aan het rellen was. Deze jongeren kwamen voornamelijk van buiten de wijk, benadrukt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

Optreden tegen ‘excessen’
In een brief die locoburgemeester Lot van Hooijdonk zaterdag stuurde naar de gemeenteraad meldt zij dat een groep van ongeveer 250 tot 300 jongeren daar verzamelde en vuurwerk afstak en dingen vernielden, waaronder een bushokje en een openbare-ordecamera. Ook werd een auto in brand gestoken. De politie moest optreden tegen ‘excessen’. De brandweer is ook ter plaatse geweest om de autobrand te blussen.

Oproepen op social media
Van Hooijdonk schrijft dat de politie al op de hoogte was van mogelijke onrust. In de brief staat dat de driehoek donderdagavond al informatie ontving dat er berichten circuleerden op social media waarin werd opgeroepen op vrijdagavond te komen rellen in Utrecht. De politie beschikte over informatie dat de groep specifiek uit was op een confrontatie met de politie. Hierbij werden de wijken Zuidwest/Kanaleneiland, Zuid/Hoograven en Overvecht genoemd.

Terughoudend optreden
Tegen middernacht greep de politie in. ‘De inzet was gericht op een de-escalerend optreden en het voorkomen van een gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politie, zolang de veiligheid in de buurt niet in het geding was. Dit betekent dat de politie in eerste instantie terughoudend optreedt tegen enkele vernielingen, omdat deze gedragingen waarschijnlijk het doel hebben de politie uit de tent te lokken’, zo schrijft Van Hooijdonk.

Noodbevel
In de Haagse Schilderswijk zijn vrijdag volgens de politie 29 mensen aangehouden voor het overtreden van het noodbevel, openlijke geweldpleging, opruiing, belediging en bedreiging. Ook zijn zes scooters in beslag genomen. Voor een deel van de Schilderswijk was een noodbevel van kracht. Ook liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten door de straten om het gesprek aan te gaan met de jeugd.

Stenen en zwaar vuurwerk
Desondanks verzamelde zich in de loop van de avond een groep van ongeveer vijftig jongeren op de Vaillantlaan. Toen ze weigerden te vertrekken, werd direct een aantal mensen aangehouden. In de buurt van de Vaillantlaan en de Hoefkade bleven kleine groepen jongeren zich ophouden. Ze gooiden met stenen en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook werd bij een kiosk voor sport- en spelmaterialen aan het Jacob van Campenplein brandgesticht. Om het vuur te kunnen blussen ondersteunde de Mobiele Eenheid de brandweer.

Gedragsaanwijzing
Ook donderdagavond kwam de gemeente al met een noodbevel toen jongeren agenten bekogelden, een vuilcontainer in de brand staken en vernielingen aanrichtten. De politie hield toen ruim twintig mensen aan. De verdachten hebben voor een specifiek gebied een gedragsaanwijzing van negentig dagen van het OM gekregen. Ze mogen tussen 18.00 uur en 06.00 uur niet op straat komen, dat geldt zowel voor bewoners van die wijken als de relschoppers van elders. Als ze in de wijk wonen, hebben ze één route gekregen om thuis te komen. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.

Schandaal
Ook de dag ervoor was het onrustig in de Schilderswijk. Brandkranen werden opengedraaid en er werden vernielingen aangericht. Diverse Haagse wijken worden de afgelopen dagen geteisterd door relschoppers. Burgemeester Van Zanen trof eerder deze week bij een bezoek aan de Schilderswijk huilende bewoners aan, zei hij toen tegen Omroep West. 'Bewoners en ondernemers die verbijsterd zijn over wat er vannacht en gisteravond is gebeurd. Dat zijn mensen die best wat gewend zijn, want het zijn mensen die al jaren hier wonen of een zaak hebben. Het gooien van stenen en spullen van mensen dat kan gewoon niet. Dat is geen geintje, dat is eigenlijk gewoon een schandaal.’

Oproep politievakbond
Op Twitter deed politievakbond ACP in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant vrijdagavond een oproep: ‘In #Den Haag worden al 2 dagen op rij agenten belaagd. Ze worden bekogeld met stenen, glaswerk & vuurwerk met als gevolg letsel en soms zwaar letsel. Achter dit uniform zitten zonen, vaders, moeders, dochters, broers, zussen, beste vrienden en vriendinnen. Mensen. Stop het geweld!’ Voorzitter Maarten Brink schreef naar aanleiding van de onrust in Kanaleneiland op Twitter: ‘Stop met deze waanzin! Dit gestoorde gedrag is te idioot voor woorden. Laat je stad heel, laat politiemensen heel, maar vooral DOE NORMAAL!’ (Redactie/ANP)

UPDATE ZONDAG 16 AUGUSTUS
Zaterdagavond heeft de politie in Utrecht 23 reljongeren aangehouden in de wijk Overvecht, nadat zij zich hadden misdragen. Jongeren gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie en geparkeerde auto's. Ook gaven zij geen gehoor aan bevelen van de politie die in groten getale aanwezig was. De mobiele eenheid moest een aantal malen optreden. Kort voor middernacht was het weer rustig in de wijk. De relschoppers trokken in plukjes van wisselende samenstellingen door de wijk. De ene keer ging het volgens een politiewoordvoerder om tien, dan weer om vijftig jongeren.
Op de 'dreven' - zoals de meeste straten in Overvecht heten - waar het onrustig was, gold een noodbevel van de gemeente 'wegens ernstige verstoringen van de openbare orde'. De woordvoerder schat in dat het in Overvecht om minder relschoppers gaat dan de ongeveer 150 jongeren die de politie vrijdagavond bezighielden in Kanaleneiland. 'Verder is het wel een kopie van vrijdagavond. Er is totaal geen reden voor de onrust. Het is pure verveling en het uitlokken van de politie. Kansloos', aldus de woordvoerder. Dertien relschoppers die zaterdagavond waren aangehouden in Overvecht mogen zich vijftien dagen tussen 20.00 uur en 08.00 uur niet op straat laten zien in de wijken Kanaleneiland en Overvecht. Dat meldt een woordvoerster van het openbaar ministerie. De Utrechtse waarnemend burgemeester Peter den Oudsten zal vervroegd terugkomen van vakantie na de onrust.

In de Haagse Schilderswijk bleef het zaterdagavond en -nacht relatief rustig, aldus de politie. Voor donderdag staat een debat over de rellen op de agenda van de gemeenteraad. Daar vragen sommige partijen om 'onorthodoxe maatregelen'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
@Frits en @anand
Gelijkaardige zaak op strand aan kust in Vlaanderen. Rellen tussen badgasten en dus ook tussen gezinnen op een vol strand. Gevechten zijn uitgebroken daar.
Provocerende figuren, afkomstig uit Brussel. Volgens burgermeester gaat het om gekende straatbendes, die behalve met criminaliteit bezig zijn, hun enorme dopamine zucht ook bevredigen met rellen en confrontaties zoeken. Worden ze weer vrij gelaten na arrestaties, is dat een overwinning en vergroot hun status. De lichte straffen die volgen, als dat al gebeurt, zijn voor hen een lachertje. Korte tijd later wordt een van hen weer gevat in link hieronder. Een frustrerende zaak voor agenten, maar ook burgers, die met kleine zaken zich niet geheel onterecht, teveel het gemakkelijke laaghangend fruit voelen met boetes, maar bij criminaliteit jegens hen zoals diefstal, teveel onder aan de prioriteitslijst terecht komen, wegens gebrek aan mankracht.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/08/15/minderja …

Je kunt op internet de gevechten op het strand van Blankenberge vinden. Zoals altijd vormen de meelopers de durf van dat kern-tuig en hun rel- en sensatietoeschouwers, hun publiek. Dat maakt het voor politie lastig. Met een megafoon waarschuwt de politie nog dat hun sensatie beluste publiek zich moet verwijderen, want anders zijzelf als betrokkene kunnen worden gezien. Als ze toch blijven, van dezelfde achtergrond zijn als deze type relschoppers en zouden worden gearresteerd, komt subiet weer de reactie van etnisch profileren uit de voorspelbare hoeken.
Door anand (adviseur) op
De bezuinigingen hebben ook voorzieningen voor witte jongeren geraakt. Toch zie ik niet heel veel witte jongeren rellen.
Deze (niet nader te benoemen jongeren, iedereen houdt het meel in de mond) verstieren de boel voor een grote groep buurtbewoners.
Als deze buurtbewoners een keer het recht in eigen hand nemen dan hebben de Marokkaanse (soryy dat ik de term gebruik) snotneuzen ook nog recht op politiebescherming tegen een woedende groep buurtbewoners.
Ik hoop dat ze ze stevig mores leren.
Onze " racistische en provocrende " politie is met handen en voeten aan vele regels gebonden dus dat maakt geen indruk. Boze buren hebben hier minder last van hoewel ze wel vervolgd zulen worden voor mishandeling.
We zakken aardig af in dit mooie land.
Door Frits op
"Werkelijk schandalig hoe Den Haag en Utrecht, maar ook Rotterdam en Amsterdam e.a. hebben bezuinigd op voorzieningen voor deze heel kwetsbare jongeren.. Koekje van eigen deeg."

Als dat zo is, waarom heeft deze bezuiniging alleen effect op deze "jongeren"? Of wordt het tijd om de onderliggende problemen te benoemen en vervolgens aan te pakken?

Door D te N (adviseur) op
Wat heb je gestudeerd als je dit wangedrag van "jongeren" veelal van Noord Afrikaanse afkomst impliciet tolereert, door een relatie te stelen met bezuinigingen op voorzieningen voor jongeren. Ze hebben toch ook een demonstratierecht om hun probleem onder de aandacht te brengen? Od zijn het gewoon rotzakken die dit als hun 2e land zien en chaos en rotzooi trappen, kijken hoever ze kunnen gaan? Hoeven ze in Marokko niet te proberen en ze weten het... De hardwerkende Nederlander kan de schade weer betalen via een belastingverhoging.
Ik ga graag een keer mee met de politie om er een paar mores te leren; gratis integratieonderwijs.
Door Keijzer op
De tijd lijkt stil te hebben gestaan sinds 1999 omtrent politiek en openbaar bestuur, of liever nauwkeuriger geformuleerd, een heel stuk problematischer geworden.

Buitengewoon levendige- en onderhoudende discussie in Buitenhof (zie link hieronder) in 1999, wat je zelden ziet meer bij "publieke" omroep. Met Pim Fortuyn, lid commissie Albeda. Met Hans Ouwerkerk, burgemeester Almere en heel open eerlijke persoonlijkheid met humor. Met een heel jonge Jan Peter Balkenende, Tweede Kamerlid CDA, n.a.v het recente essay op dat moment van Bram Peper over de stand van zaken in de Paarse coalitie en (het gebrek aan) het gezag en de visie van de overheid. De burgermeester doet nog een treffend boekje open over het lokaal bestuur en relatie met burgers. Zegt ook nog: je zult wel gek zijn om voor openbaar bestuur te kiezen als je een groot talent bent (vanwege structuur waarin bestuurd moet worden).

Als je dit prettige en zinvolle debat hoort en even wat punten omruilt uit specifiek die tijd, in die van nu, kun je hetzelfde gesprek nu ook voeren. De problemen nu wel een heel stuk extra versterkt. Als je ook nog de Coronacrisis in je hoofd bij dit gesprek plaatst, is het helemaal actueel.
Jan Peter Balkenende heeft altijd gezegd (zie je onderstreept hier) dat hij het met de analyse eens was van Fortuyn, maar niet met diens oplossingen. Wellicht onder druk van de vleugel binnen het CDA, met invloedrijke mensen als de vroegere minister van Justitie en die voor de Gezondheidszorg.
Jan Peter Balkenende en het CDA top destijds, hebben Fortuyn ook nooit gedemoniseerd, beiden voorkeur voor gemeenschapspartij: niet de staat centraal, niet het individu centraal, maar de gemeenschap met rechten en plichten, dus collectieve verantwoordelijkheid ervaren en nemen. Hoe krijg je kritische- en vrij individualistisch geworden burgers mee is een centrale vraag. Over leiderschap en overtuigend kunnen zijn m.b.t. nodige koers en indien nodig ook normerend, omdat die taak eerder sterk binnen zuilen al verankerd was en met de (te) snelle maatschappelijke omwenteling (er was zeker verandering nodig) in de jaren 60, maar het kind met het badwater daarbij is weggegooid door de activistische aanjagers van die revolutie.

Individualisme kwam in positieve zin, maar woekerde ook ongehinderd in negatieve zin. Materialisme en overconsumptie eveneens in de diverse vormen.

https://www.youtube.com/watch?v=Gi9T_4JoB1U
Door Mark L. op
De term ""jongeren"" zegt alweer genoeg.

Maar het ligt natuurlijk weer aan verveling, geen stageplaats, geen buurthuis, boze provocerende politie, achterstelling, eb/vloed, warmte, niet op vakantie kunnen...
Door Keijzer op
Het mag duidelijk zijn dat dit type jongeren totaal niet onder de indruk zijn van politie, of gezag in het algemeen. Dat is na de jaren 60 van de vorige eeuw zo georganiseerd. Vrijheid blijheid, met snel afkalvende collectieve verantwoordelijkheid, ieder voor zich en God en/of Staat voor ons allen. Het thuisfront heeft er geen invloed op, of wil er geen invloed op hebben. Het moet echt wel van die kant als eerste komen en zo vroeg mogelijk. Blijf met je p....van andermans lijf en goed af en gedraag je een beetje fatsoenlijk, zou erin "geramd" moeten worden en artikel 1 van de grondwet worden wat mij betreft, al is het maar tijdelijk en met stevige lik op stuk sancties vanzelfsprekend bij overtredingen.

Toen ander type Nederlandse jongeren de boel aan het verzieken waren recent in een Vlaams toeristenoord, keken ze ervan op hoe streng de politie daar was met hun negeren van Corona verplichtingen. Flink drank op en waarschijnlijk drugs. Nou zo streng is Vlaamse politie nou ook weer niet, maar die reactie spreekt al boekdelen.

Pim Fortuyn hieronder in de link over het ouderschap in een verweesde samenleving. Ik denk dat dit een deel van een uitzending is uit 1995 of daaromtrent.

https://www.youtube.com/watch?v=CQo0Lldr5yk
Door Hans op
Ik vermoed dat het een pure machtstrijd is: wie controleert de straat. En met al die narco- en maffia groepen mag je het ergste vrezen...
Door drs. E. Nabled op
Werkelijk schandalig hoe Den Haag en Utrecht, maar ook Rotterdam en Amsterdam e.a. hebben bezuinigd op voorzieningen voor deze heel kwetsbare jongeren.. Koekje van eigen deeg.
Door de vries (ambtenaar) op
Verveling en gebrek aan structuur, aldus een jongerenwerker. Daarmee suggererend dat er oorzakelijk verband bestaat tussen die twee en de rellen. Ammehoela. Die 'analyses' moeten eens stoppen. Het omgekeerde is wel waat: wie zich niet verveelt en structuur in zijn leven heeft gaat niet lopen rellen. Maar draai dat niet om. Uit verveling en door afvwijzen van structuur gaan lopen gooien met vuurwerk en dergelijke is een keuze en geen noodzakellijk gevolg.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners