of 64740 LinkedIn

Twente gaat zorgbureaus nader onderzoeken

Tijdens de Week tegen Ondermijning zijn vijftien zorgbureaus in heel Twente gecontroleerd. De meeste bureaus hadden hun zaken goed voor elkaar, met andere bureaus worden vervolgafspraken gemaakt omdat de administratie niet klopte of er geen cliënten aanwezig waren. Wanneer geen verbetering optreedt volgen sancties.

Tijdens de Week tegen Ondermijning zijn vijftien zorgbureaus in heel Twente gecontroleerd. De meeste bureaus hadden hun zaken goed voor elkaar, met andere bureaus worden vervolgafspraken gemaakt omdat de administratie niet klopte of er geen cliënten aanwezig waren. Wanneer geen verbetering optreedt volgen sancties.

Zorgfraude
Bij zorgfraude wordt geld dat voor de zorg bedoeld is onttrokken en krijgen inwoners niet de hulp die ze nodig hebben. Volgens de samenwerkende instanties in Twente wordt steeds scherper zichtbaar dat zorg en criminaliteit verweven raken. Er zijn aanbieders die niet als doel hebben goede zorg te verlenen, maar puur winst willen maken en misbruik maken van kwetsbare inwoners. In de afgelopen Week tegen Ondermijning was er daarom speciale aandacht voor zorgfraude en dat was niet zonder resultaat.

Vervolgonderzoek
Bij een locatie voor Beschermd Wonen werden bijvoorbeeld geen cliënten aangetroffen en kwamen bewoners niet overeen met de personen die volgens de gemeente op dat adres waren ingeschreven. Daarbij voldeed de leefomgeving niet aan de eisen. Verder kon een PGB-aanbieder geen deugdelijke administratie overhandigen en er was geen gekwalificeerd personeel aanwezig. Weer een andere zorgaanbieder bleek reisjes te maken met cliënten en er werden gezelschapsspelletjes ingezet als vorm van dagbesteding, hetgeen niet geldt als zorgverlening. Bij meerdere instellingen bleek niet alles te voldoen aan de normen. Daar zijn vervolgafspraken gemaakt en vervolgcontroles ingepland. Bij enkele bureaus bleken bij de controle geen bestuurders aanwezig. Ook daar zijn afspraken gemaakt voor een vervolgbezoek.

Onrust en overlast
Twentse gemeenten, politie, de Omgevingsdienst Twente, de provincie Overijssel, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de brandweer, Sociale Recherche Twente, de Kansspelautoriteit, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Oost-Nederland werkten tijdens deze week intensief samen. Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo, regionaal portefeuillehouder ondermijning, is tevreden over de afgelopen Week tegen Ondermijning. ‘Criminele activiteiten zorgen voor veel onrust en overlast en tasten ons leefklimaat aan. Daarom blijven we hiertegen als Twentse gemeenten in actie komen.’

Young professionals
Bij de aanpak van zorgfraude en -criminaliteit zijn ook het ROC van Twente en Saxion Hogeschool betrokken. Saxion Hogeschool organiseerde een webinar voor docenten en studenten om misbruik van zorggeld te leren herkennen. De hogeschool wil inzichtelijk maken hoe studenten als young professionals vanuit hun eigen beroepsrol, gemerkt of ongemerkt, bij ondermijnende vormen van criminaliteit, zoals zorgfraude, betrokken kunnen raken. Op social media informeerden gemeenten inwoners over het herkennen van zorgfraude. Signalen variëren van slechte huisvesting van cliënten en toezicht via camera’s in plaats van door zorgprofessionals tot misbruik of verwaarlozing van cliënten, hoge winstpercentages of bijvoorbeeld intimidatie door zorgverleners.

Illegale bingo
Naast zorgbureaus zijn er ook op andere plekken integrale controles gedaan in de Twentse Week tegen Ondermijning. Er werden meer dan 76 panden gecontroleerd, waaronder bedrijfspanden en enkele autobedrijven en supermarkten. Bij 32 panden werden controles uitgevoerd naar illegaal gokken. Daar werden zeven illegale speeltafels, vijf gokkasten en speelzuilen en drie spelcomputers en laptops in beslag genomen. Bij meerdere panden werd zonder vergunning alcoholhoudende drank geschonken. Daarnaast werd een illegale bingo met honderd bezoekers beëindigd. Verder troffen de controleurs van het Prostitutie Controle Team van de politie zes illegale prostituees aan en werd er één internationaal gezocht persoon aangehouden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ria Huisman (Directeur) op
Ik mis in dit rijtje nog accountants die controle en de geconsolideerde jaarrekeningen opmaken zodat projecten niet zichtbaar zijn bij de zorgverlener.
Ook de RvT zijn hier medeplichtig.

Vacatures

Van onze partners