of 62812 LinkedIn

Tractoren verboden bij boerenactie in provincie Utrecht

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht heeft als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht een verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht.
Reageer

Bij de demonstratie die boeren woensdag in De Bilt willen houden, mogen geen tractoren worden gebruikt. Dat heeft de veiligheidsregio Utrecht bekend gemaakt. Farmers Defense Force roept boeren nu op om met de auto te komen.

Verbod
Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht heeft als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht een verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht. Het verbod geldt voor dinsdag en woensdag en treft dus de actie die boeren woensdag in De Bilt willen houden.

Risico's
Volgens Den Oudsten kan de demonstratie niet 'veilig, ordentelijk en gezond' verlopen als er een onbekend aantal tractoren naar De Bilt komt. Dat levert volgens hem ernstige risico's op voor het verkeer, belemmert hulpdiensten in hun werk en geeft kans op wanordelijkheden, zo lieten de gemeente De Bilt en de veiligheidsregio dinsdag weten.

Sociale media
Den Oudsten en burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt stellen dat zij demonstreren ‘een groot goed’ vinden, maar dat het aan de burgemeester is om een demonstratie veilig en ordentelijk te laten verlopen. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) kan volgens hen niet zeggen hoeveel boeren op trekkers naar De Bilt willen komen. FDF heeft daar naar eigen zeggen ook weinig invloed op. De burgemeesters constateren dat FDF via sociale media wel heeft opgeroepen om met landbouwvoertuigen naar de demonstratie te komen. ‘Daardoor ontstaat het risico dat deze voertuigen in groten getale zullen afreizen’, aldus Den Oudsten en Potters.

Grondrecht
Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus laat via Twitter weten dat hij het besluit ‘volledig steunt’. Hij roept demonstranten op zich aan de regels te houden. ‘Demonstreren is een belangrijk grondrecht, waar iedereen in Nederland gebruik van mag maken. Maar er mogen geen onveilige situaties ontstaan’, aldus de minister.

Met de auto
Farmers Defence Force is boos over het verbod, maar vraagt zijn achterban zich er wel aan te houden. FDF-woordvoerster Sieta van Keimpema zegt dat de actiegroep boeren nu oproept met de auto naar het boerenprotest in Biltse Rading te komen. 
Van Keimpema noemt het tractorverbod ‘gewoon absurd. We hebben de demonstratie vorig week al aangemeld, daar is de veiligheidsregio direct in betrokken. Vervolgens hoor je niets, en dan besluiten ze van het ene op het andere moment dat er helemaal geen trekkers mogen komen, een paar uur voordat de eerste mensen zouden vertrekken naar het protest. Erg onzorgvuldig. Ik denk dat het een opzetje is om de boel te frustreren.’


Geen bioscoop
In Biltse Rading mogen maximaal 2000 mensen demonstreren. Hoeveel betogers woensdag komen opdagen, kan Van Keimpema niet zeggen. ‘Het is geen bioscoop met kaartjesverkoop. We hebben niet alle 17,5 miljoen Nederlanders aan een touwtje. Er mogen ook burgers bij komen kijken.’


Optreden
Vanaf dinsdagmiddag is de hele provincie Utrecht verboden gebied voor actievoerende boeren op tractoren. De politie heeft zich voorbereid en maatregelen genomen, aldus de veiligheidsregio. Welke maatregelen dat zijn en hoeveel handhavers er worden ingezet wil een woordvoerster niet zeggen. Als er actievoerders op trekkers in Utrecht arriveren zal de politie optreden. Het gewone verkeer zal vooralsnog geen last van de maatregelen hebben.

Ruimte
De boeren mogen bijeenkomen op een terrein in Biltse Rading in de buurt van het gebouw van de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat ze nog steeds betichten van het produceren van onbetrouwbare stikstofcijfers. De demonstranten hadden zelf al besloten om niet, zoals eerder gepland, voor de deur van de RIVM te parkeren, omdat daar te weinig ruimte is. Op het aangewezen terrein is plaats voor maximaal tweeduizend mensen op 1,5 meter afstand van elkaar. Demonstranten moeten zich aan de geldende coronaregels houden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners