of 65101 LinkedIn

Toch landelijk vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Net als vorig jaar mogen consumenten geen vuurwerk afsteken. Het demissionaire kabinet heeft hier vrijdag mee ingestemd, met als doel een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Alleen vuurwerk in de lichtste categorie zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes mogen nog wel.
2 reacties

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Net als vorig jaar mogen consumenten geen vuurwerk afsteken. Het demissionaire kabinet heeft hier vrijdag mee ingestemd, met als doel een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Alleen vuurwerk in de lichtste categorie zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes mogen nog wel.

Oproep

Donderdag lekte nog uit dat het kabinet ertoe zou neigen dit jaar tijdens oud en nieuw geen verbod af te kondigen, maar burgemeesters en artsen riepen het kabinet op om toch een verbod af te kondigen, omdat de ziekenhuizen het extreem druk hebben door het coronavirus. Ze zouden moeilijk nog meer toeloop aankunnen van mensen die gewond raken door het afsteken van vuurwerk. Vorige jaarwisseling was er voor het eerst een algeheel landelijk vuurwerkverbod in verband met de hoge besmettingsgraad en volle ziekenhuizen.

Vuurwerkshows mogen wel
Professionele vuurwerkshows die gemeenten organiseren, vallen niet onder het verbod. Gemeenten mogen zelf beslissen of deze evenementen doorgaan, maar dat zal eveneens afhangen van de coronamaatregelen op dat moment. 

Goed en verstandig

Zorgminister Hugo de Jonge vindt het 'goed en verstandig' dat er dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod geldt tijdens de jaarwisseling. Doorslaggevend voor het demissionaire kabinet is 'de nog steeds toenemende druk in de zorg', zei De Jonge na afloop van de ministerraad. 'De cijfers blijven nog wel even stijgen zoals het er nu naar uitziet. Er is grote onzekerheid tot hoeveel drukte het coronavirus zal leiden in de zorg rond de jaarwisseling, maar je moet nú een besluit nemen. Dat is de reden dat we hebben gezegd: beter van niet.'

Veel minder drukte
De Jonge verwees naar het eerste vuurwerkverbod van vorig jaar. 'Toen zagen we dat het leidde tot veel minder drukte op de spoedeisende hulp en voor de hulpdiensten.' Volgens hem heeft de ministerraad alle perspectieven gewogen. 'Dan kan de conclusie alleen maar zijn dat de druk op de zorg ongelooflijk toeneemt en alles wat je kunt doen om de druk op de zorg te verlichten, moet je willen doen.'


Opgeluchte telefoontjes

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei dat het kabinet de 'ernstige argumenten uit de zorg serieus' heeft genomen. Volgens hem hadden de bewindslieden geen andere keuze. 'Het is nodig.' Grapperhaus zei al 'opgeluchte telefoontjes' van burgemeesters en uit de zorg te hebben gehad.

Nette regeling
Ook de verkoop van consumentenvuurwerk is verboden. Handelaren en andere ondernemers in de vuurwerkbranche zullen een passende compensatie ontvangen. Het kabinet komt met een 'nette regeling', zegt staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat). Zo komt er een vergoeding voor de veilige opslag van het vuurwerk en voor het transport naar de opslaglocaties. Er is naar verwachting voldoende ruimte voor de opslag, in locaties in Nederland en Duitsland. Vorig jaar was het kabinet circa 40 miljoen euro kwijt aan de compensatieregeling.


Enkel siervuurwerk
Sinds begin december 2020 was sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden. Sindsdien is alleen siervuurwerk nog toegestaan, zo had het kabinet al voor de coronapandemie besloten. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn daardoor al uit den boze. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer in bezit hebben of verkopen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Twijn van Toonen op
Ach ja, vorig jaar mocht vuurwerk afsteken ook niet, want toen gold de avondklok. Maar er werd net zo veel afgestoken als de jaren ervoor. Het zal komende jaarwisseling niet anders zijn.
Door p op
Toch een beetje hypocriete redenatie: Zelf je hand er afblazen mag niet, wat te belastend voor IC. Niet vaccineren mag wel, want te belastend voor de IC...

Vacatures

Van onze partners