of 64120 LinkedIn

Terschelling jaagt ‘preventief’ op drugs

Op Terschelling is afgelopen weekend een grote drugscontrole gehouden. Twintig man politie hebben met twee drugshonden drie uur lang buspassagiers, fietsers en wandelaars op de toegangswegen vanaf de campings naar het dorp Midsland gecontroleerd. De controle was een gezamenlijk initiatief van politie en gemeente.
5 reacties
Op Terschelling is afgelopen weekend een grote drugscontrole gehouden. Twintig man politie hebben met twee drugshonden drie uur lang buspassagiers, fietsers en wandelaars op de toegangswegen vanaf de campings naar het dorp Midsland gecontroleerd. De controle was een gezamenlijk initiatief van politie en gemeente.
Geen harddrugs
Alle campinggasten die op weg waren naar de plaatselijke horeca werden gecontroleerd. Resultaat: twaalf aanhoudingen. Drie jongeren hadden een gebruikershoeveelheid wiet op zak, dat normaliter wordt gedoogd. Nu werd dat in beslag genomen. Negen anderen bleken eerder op de dag wiet gebruikt te hebben maar zij hadden geen drugs bij zich. Alle twaalf zijn vrijgelaten. Er zijn geen harddrugs gevonden.

Signaal richting jeugd
Volgens een woordvoerder van burgemeester Visser van Terschelling is de controle het gevolg van een gezamenlijke evaluatie door politie en gemeente van de jeugdoverlast tijdens het vorige vakantieseizoen. ‘We wilden een signaal afgeven dat jongeren welkom zijn op het eiland, maar wel zonder drugs,’ zegt de politiewoordvoerder. Volgens hem waren er ‘signalen’ van eilandbewoners en collega’s dat drugshandel en gebruik toeneemt onder jongeren van 15 tot 17 jaar. Drugsgebruik zou vaker een rol spelen bij vechtpartijen en vernielingen en er zijn mensen onwel geworden van ghb.

Gedogen
Formeel was de drugscontrole volgens gemeente en politie gericht op het vinden van harddrugs. Op openbare dronkenschap wordt niet gecontroleerd, ook niet op het fietsen onder invloed van alcohol. Maar hoewel softdrugs ‘in principe’ worden gedoogd onder de landelijke voorwaarden, worden die volgens de politiewoordvoerder bij de controles wel ‘gelijk afgenomen’.

 

Valt mee
Volgens de gemeente valt uit de ‘magere’ opbrengst van de grootschalige controle af te leiden dat het drugsgebruik op het eiland meevalt. Mogelijk speelt handel en gebruik eerder rond de horeca af. Onlangs probeerde iemand drugs te verkopen aan twee agenten in burger op een terras. Hij had tientallen wikkels coke en speed bij zich.

 

Gemeenteraad
Volgens Pvda-raadslid Teun de Jong is er in het jaarlijks overleg met politie niets afgesproken over dergelijke grootschalige drugscontroles met inzet van honden. ‘Hier heeft de gemeenteraad in ieder geval niet over gesproken. Dus als dit deels door de gemeente in gang is gezet, verbaast mij dat wel.’

 

Amsterdam
In de gemeenteraad van Amsterdam is eerder kritisch gereageerd op een soortgelijke drugscontrole op een veerpont over het IJ, in maart dit jaar. Ook daarbij werden ‘willekeurig’ mensen gefouilleerd op bezit van drugs. D66-raadslid Paternotte keurde de controle af maar burgemeester Cohen kondigde aan dat er vaker dit soort drugscontroles op de openbare weg of de veerpont zullen volgen, naast de ‘preventieve’ controles in speciaal door de raad ingestelde risicogebieden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Chiel (geen jurist) op
met dank aan de redactie van GS:

http://lexius.nl/ambtsinstructie-voor-de-politie-de-koninklijke-marechaussee-en-de-buitengewoon-opsporingsambtenaar/hoofdstuk4

Me dunk dat mejuffrouw Marloes een punt heeft.
Door Valentijn (nvt) op
3 zakjes wiet hebben ze gevonden! En waarom werd dit in beslag genomen?? Wat zijn dit voor gestapo praktijken! Laat ze lekker blowen op dat eiland! Liever dat, dan dat ze zich vol laten lopen met alcohol. Het verschil zal meteen merkbaar zijn!
Door p op
Het toont maar weer aan wat de politie graag doet, een beetje geldingsdrang tonen en vooral geen veiligheid toevoegen. Waar worden die lui voor betaald???? Het is heel terecht dat deze mensen, met zeer weinig verstand getuige hun opmerkingen, van ieder een hele dikke vinger krijgen.
Door de bezorgde burger op
Bestuurlijke willekeur als je het mij vraagt.
Je mag wel wiet kopen in een koffieshop, maar niet op zak hebben. Wie legt mij dit uit.
En waarom geen alcohol controles? O ja. Daar leven die eilanders van. Alcohol misbruik door jongeren dus dat kan je niet aanpakken.
Door Marloes (Projectmedewerker) op
Zie hier ook het filmpje op youtube http://www.youtube.com/watch?v=aByrE9VLJ78

Volgens mij kan er beter ingezet worden op het beperken van overlast door overmatig alcoholgebruik. Jongeren in de boeien slaan omdat ze dag ervoor geblowt hadden is in mijn ogen niet rechtmatig. De jongeren kunnen zelfs een klacht tegen de politie indienen.

Vacatures

Van onze partners