Straatsburg: geen vergaderingen, geen inkomsten

Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.
Het parlement strijkt per vergadering doorgaans drie tot vier dagen in Straatsburg neer. Het gaat vanaf januari dit jaar om 705 Europarlementariërs. Maar zij komen nooit alleen. Ze nemen ook stafleden mee en krijgen journalisten achter zich aan. Die werken, slapen, eten, drinken en shoppen allemaal in de Franse stad en haar directe omgeving. De dagvergoedingen die ze krijgen – Europarlementariërs 323 euro per dag, journalisten 180 euro en voor stafleden is de vergoeding verwerkt in het salaris – slaan ze goeddeels in Straatsburg stuk.
6.000 mensen
Met het wegblijven van het EP sinds maart heeft de plaatselijke middenstand het moeilijk en er is al gepleit voor een gratis bus naar het centrum van Straatsburg en gratis parkeren. Burgemeester Jeanne Barseghian: ‘De gezondheidscrisis, met als gevolg de annulering van parlementaire zittingen, had een impact op het hele leven van de lokale economie. Tijdens elke zitting reizen tussen 3.500 en 4.000 personeelsleden van Brussel naar Straatsburg, met inbegrip van de leden van het Europees Parlement. Naast deze cijfers zijn dat lobbyisten, journalisten en bezoekersgroepen. Het totale aantal mensen dat voor elke plenaire vergadering naar Straatsburg komt, bedraagt dus ongeveer 6.000 mensen, die tussen de drie en vier dagen in onze stad verblijven.’
Werkgelegenheid
Volgens schattingen dragen de internationale instituties gezamenlijk voor 600 miljoen bij aan de regio. Dankzij alle instituties samen is er 4,3 procent van de totale werkgelegenheid mee gemoeid. Barseghian: ‘Het ontbreken van het Europees Parlement heeft daarom grote gevolgen gehad voor belanghebbenden op het grondgebied van de stad en de Eurometropolis van Straatsburg en in de naburige Duitse stad Kehl.’ Want ook Kehl, aan de andere kant van de Rijn, heeft profijt van het parlement. Ook daar slapen mensen, nemen taxi’s of kopen ze een broodje als ze vanuit de ICE overstappen op de boemel of de tram naar Straatsburg.
Heel blij was Barseghian met het solidariteitsinitiatief van het Europees Parlement, dat als gevolg van de annulering van de plenaire zittingen in de hoofdzetel de deuren heeft geopend voor een Covid-testcentrum: de regio Grand Est was een van de zwaarst getroffen door de Covid 19-epidemie in Frankrijk, samen met Ile-de-France.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 17 van deze week
Reactie op dit bericht
Zelf journalisten krijgen een dagvergoeding van € 180. Klinkt ook nog als beïnvloeding.
Meer spreiding en fysiek afstand houden en dus het scheiden van machten zou juist het devies moeten zijn: EU-Commissie in Brussel, het EU-Hof in Luxemburg en het EU-Parlement in Straatsburg.
Het EU-Parlement zou dus definitief terug moeten verhuizen naar de plaats waar het ooit ook is opgericht: Straatsburg. Dan ben je ook af van al die commotie over het maandelijks verhuizen tussen Brussel en Straatsburg.