of 64231 LinkedIn

Steun voor mondkapje in openbare binnenruimte

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat mondkapjes in alle openbare binnenruimtes verplicht moeten worden. Dat meldt onderzoeker Maurice de Hond op basis van zijn wekelijkse opiniepeiling.
8 reacties

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat mondkapjes in alle openbare binnenruimtes verplicht moeten worden. Dat meldt onderzoeker Maurice de Hond op basis van zijn wekelijkse opiniepeiling.

Plicht

Vertaald naar de achterban van politieke partijen valt op dat vooral kiezers van CDA en PvdA (bijna 65 procent) voor zo'n mondkapjesplicht zijn. Van de mensen die stemmen op Forum voor Democratie en de PVV is dat respectievelijk 40 en 36 procent.

 

Versoepelingen

Een minderheid van de ondervraagden (41 procent) vindt dat bepaalde versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid zouden moeten worden. De versoepelingen, onder meer in het openbaar vervoer en rond kermissen en sekswerkers, zijn per 1 juli ingevoerd. Van de achterban van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SP en 50PLUS wil ruim de helft dat de versoepeling van de coronamaatregelen ongedaan wordt gemaakt. Ruim de helft van de kiezers van PVV en FVD vindt juist dat eraan vastgehouden moet worden.

 

Overschatting

Verder overschat meer dan de helft van de Nederlanders volgens de onderzoeker het aandeel besmette personen, die bij coronatesten worden ontdekt. Op de vraag hoeveel procent van de afgelopen week geteste mensen positief is, geeft bijna de helft (45 procent) het juiste antwoord: minder dan 2 procent is positief getest. Een op de tien ondervraagden denkt dat dit boven de 10 procent ligt.

 

EenVandaag

Vrijdag meldde EenVandaag dat twee op de drie mensen voor invoering zijn van een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes, als het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Het tv-programma baseerde dat op een peiling onder 24.000 leden van het eigen opiniepanel.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A Bruna (Gepensioneerd gemeenteambtenaar) op
Gaan we ook aan de hand van onderzoek onder de bevolking beslissen op welke temperatuur water kookt? Wat een onzin. De regering wil nu dat deskundigen opnieuw kijken naar de mondkapjes. Als die deskundigen de titel deskundige waard zijn, zeggen ze: we hebben ons advies al gegeven over mondkapjes, politiek doe er iets mee of niet. Hier proberen politici duidelijk de adviezen van deskundigen naar hun hand te zetten. We hebben ook de onnodige sluiting van scholen aan deze mensen te danken.
Door Ben (Jurist) op
Correctie: biologen, geen biologen
Door Ben (Jurist) op
Anand vertrouwt het RIVM. Hetzelfde RIVM dat eerst zei dat het corona virus niet naar Nederland zou komen. Niemand zegt dat het RIVM het altijd bij het verkeerde eind heeft maar ze hebben al aardig wat blunders gemaakt en kijken met een hele nauwe tunnelvisie. De regering zegt: wij luisteren naar de deskundigen (lees: naar een paar biologen van het RIVM en de corrupte WHO). De deskundigen zeggen: wij adviseren alleen maar. Ergo is kennelijk niemand verantwoordelijk. En toetsing naar verhouding middel en kwaal en naar alternatieven voor vaccinatie is er totaal niet. Doutzen Kroes afzeiken maakt van Anand een stoere jongen maar iedereen heeft het recht om na te denken, verder te zoeken en zich uit te spreken. En in wetenschap is er NOOIT consensus. Ieder mens kan zich een mening vormen met alle informatie die beschikbaar is. De collectieve angstaanjagerij en de slaafse volgzaamheid van de media valt iedereen op die het zien wil. De maatregelen rondom corona zijn immens veel schadelijker dan het virus zelf. En de emo porno over een kind van 3 dat aan corona gestorven zou zijn (dat was niet zo) is ronduit schandalig.
Door Anand (Adviseur) op
Bijzondere reacties.
Geef mij Doutzen Kroes maar. Ze heeft de havo afgerond en ze heeft zich een paar maanden in Covid 19 (via facebook?) verdiept en ze weet nu hoe het zit.
Vergeef me dat ik nog steeds op het RIVM vertrouw.
Door Rogier op
Helemaal mee eens! Hou eens een keer op met die angstzaaierij! Als iemand een mondkapje wil dragen is diegene daar helemaal vrij in. Maar je ziet het nauwelijks om je heen gebeuren. Nepnieuws, neppeilingen, nepuitslagen, etc. zijn aan de orde van de dag. Neemt niet weg dat we ons best moeten blijven doen om de situatie enigszins onder controle te houden natuurlijk. Maar hou alsjeblieft op met al die desinformatie waar niemand iets mee kan en die continue bangmakerij! #angstvirusmoe
Door G. Bots op
deze peilingen zijn duidelijk selectief en geen doorsnede van de Nederlandse bevolking. Nederland is het angstvirus moe. Er worden maatregelen genomen en als wet opgelegd die strijdig zijn met de vigerende wetgeving. Veel mensen met long- en hartbeperkingen mogen geen eens een mondkapje dragen omdat ze het dan te benauwd krijgen, maar die mensen zie je niet terug in de peilingen.Conclusie: peilingen geven geen realistisch beeld.
Door Louis (Beleidsmedewerker) op
Helemaal met Ben (jurist) eens. Al zijn aangedragen punten zijn feiten. Dus waarom gaan wij nog door met dit alles vernietigende beleid van het kabinet. Stop dit, en stop dit te voeden. Desinformatie zoals "Vrijdag meldde EenVandaag dat twee op de drie mensen voor invoering..." is onzin en berust niet op de werkelijkheid. De mensen die wakker zijn en de achterliggende agenda zien, willen deze maatregelen helemaal niet (meer) en de voormalige socialere samenleving terug, alleen nog de slapende schaapjes onder ons vinden deze maatregelen heerlijk veilig, ten koste van zo ongeveer alles! Verschrikkelijk waar de heersende elite mee bezig is.
Door ben (jurist) op
Als zoveel mensen een mondkapje willen waarom dragen zo weinig mensen er dan een? iedereen moet zelf weten of hij een mondmasker wil dragen maar vrijwillig doe ik het zeker niet en ik ben tegen de dwang er een te dragen. Het is slecht voor je immuunsysteem. Oook de idiotie dat je desinfecterend middel op je handen moet smeren als je een winkel of restaurant in wil is contraproductief. En het is allang bewezen dat je door objecten geen corona krijgt. De griepgolf van 2018 leverde meer doden op. En hoe kan het dat dit jaar niemand meer griep schijnt te hebben en de griep cijfers pas in het najaar beschikbaar zijn. En hoe kan het dat overheid en media alleen maar angst aanjagen? 0,2 % van de mensen die corona krijgt gaat dood en meestal niet aan maar met corona omdat men al oud is en onderliggend lijden heeft. Eerst was het punt dat men bang was dat de IC's vol kwamen te liggen en nu is er weer het besmettingsfetisjisme. Het staat vast dat deze tests niet accuraat zijn en besmet wil nog niet zeggen ziek. De hele maatschappij en economie in de soep en waarvoor en waarom? En zijn er nog mensen die bezorgd zijn wat de lockdowns voor effect hebben en nog zullen hebben in bv. delen van Afrika en India? Ik heb het hier niet over complotten maar over een foute aanpak van een ziekte die ten onrechte een pandemie is genoemd. In de VS willen de Democraten deze ziekte (en BLM) juist gebruiken om de herverkiezing van Donald Trump te saboteren.

Vacatures

Van onze partners