of 58952 LinkedIn

'Stel noodfonds in voor horecazaken die moeten sluiten'

Er moet een noodfonds komen voor horecabedrijven die langer dan een maand dichtgaan vanwege een geweldsincident waar zij niets aan kunnen doen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit hiervoor nadat in de afgelopen twee jaar meerdere horecagelegenheden hebben moeten sluiten vanwege een beschieting of een gevonden handgranaat.

Er moet een noodfonds komen voor horecabedrijven die langer dan een maand dichtgaan vanwege een geweldsincident waar zij niets aan kunnen doen. Belangenbehartiger Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit hiervoor nadat in de afgelopen twee jaar meerdere horecagelegenheden moesten sluiten vanwege een beschieting of een gevonden handgranaat.

Misbruik

Horecazaken gaan vaak minimaal vier weken dicht bij dergelijke incidenten en de angst bestaat dat criminelen hier misbruik van maken om de eigenaren onder druk te zetten. Een maand geleden werd al bekend dat waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen niet van die automatische sluiting af wil. Begin dit jaar kortte hij de automatische sluitingsduur al in van drie maanden naar vier weken. Hij deed dit nadat de Amsterdamse club Suzy Wong in januari voor het eerst gesloten werd vanwege een gevonden handgranaat, maar in maart moest de club alsnog voor langere tijd dicht toen het een tweede maal gebeurde.

 

Toename

‘Wat wij zien is dat het aantal incidenten is toegenomen’, zegt een woordvoerder van KHN. In 2017 en 2018 werden onder andere de Rotterdamse Club Blu, het Eindhovense Stadspaviljoen en de Amsterdamse Club Abe en Café in the City gesloten vanwege een beschieting of een handgranaat. De politie heeft geen landelijke cijfers van sluitingen omdat, hoewel de politie de incidenten onderzoekt, sluiting uiteindelijk een gemeentekwestie is.

 

Kort geding

Binnenkort zijn er kort gedingen om heropening van Suzy Wong en Club Blu via de rechter af te dwingen. KHN ondersteunt de ondernemers ‘omdat onderzoek heeft uitgewezen dat hen niets te verwijten valt. In deze gevallen pleiten wij ook voor een noodfonds.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. de Niet (fin. adviseur) op
Een noodfonds gevoegd door gemeenschapsgeld lijkt met in de huidige neolibertijnse periode niet nodig. Men kan rechtsbescherming vinden bij de rechter als de maatregelen van de gemeente nergens op slaan. De oorzaak zit bij de criminele groei en het onvermogen van de overheid om dit goed aan te pakken. Als de overheid ergens geld in zou moeten steken, is het daarin.

Vacatures

Van onze partners