of 63998 LinkedIn

Steeds meer woningeigenaren 70-plus

In de grote steden en in groeigemeenten zijn er weinig oude woningbezitters, maar opvallend genoeg ook in een heel regiment Groninger gemeenten. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster, dat voor Binnenlands Bestuur het woningbezit onder 70-plussers in alle 408 Nederlandse gemeenten in kaart bracht.

Gemiddeld is 18 procent van de koopwoningen in bezit van 70-plussers. Voor de gemeentelijke Wmo-budgetten is dat de komende vijftien jaar slecht nieuws. En daarna voor de lokale woningmarkt.

Het Kadaster bracht voor Binnenlands Bestuur het woningbezit onder 70-plussers in alle 408 Nederlandse gemeenten in kaart. De resultaten zijn verrassend. In de grote steden en in groeigemeenten zijn er weinig oude woningbezitters, maar opvallend genoeg ook in een heel regiment Groninger gemeenten. Menterwolde behoort met een 35ste plaats zelfs tot de categorie gemeenten met de minst oude huizenbezitters. 'Menterwolde is van oudsher een rode gemeente', verklaart Hilde van Ree, directeur van woningcorporatie Groninger Huis. 'Voor ouderen was en is het not done om een koopwoning te hebben.'

 

Gooi

Heel anders is de situatie in bijvoorbeeld het Gooi. In Laren is ruim 30 procent van alle koopwoningen in bezit van 70-plussers. Ook Blaricum, Naarden en Bussum scoren ver boven het landelijk gemiddelde. Wethouder Wim van der Zwaan van Laren denkt niet dat zijn donkergrijze gemeente een probleem heeft. 'Er melden zich bij ons behoorlijk wat yuppies die veel te besteden hebben. Ze kopen grote woningen van ouderen en gaan die grondig verbouwen. Dat vinden wij prima.'

 

Provinciegeld

Het Kadaster onderzocht in de regio Noord-Veluwe meer precies uit wat de consequenties zijn van het seniorenwoningbezit. Hoe groter hun woningen, hoe minder 70-plushuizenbezitters bereid zijn die van de hand te doen. Gevolg is dat bijna driekwart van de duurste woningen in de Noord-Veluwse gemeenten in bezit is van bejaarden. Ze zijn honkvast, maar willen geen geld uitgeven aan woningaanpassingen. Daardoor krijgen gemeenten in toenemende mate te maken met een tamelijk nieuwe groep klanten: particuliere woningbezitters die behoefte hebben aan Wmo-ondersteuning, veelal in de vorm van woningaanpassingen.

 

Renteloze lening

Nu al is duidelijk dat gemeenten daarvoor geen geld hebben. Leo Bezemer, secretaris en algemeen directeur van Noord-Veluwe, wil inzet van provinciale middelen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. 'De provincie kan renteloze leningen voor woningaanpassingen verstrekken. De woningeigenaar betaalt zo'n lening dan in pakweg vijf jaar terug, waardoor een volgende groep ouderen uit deze pot kan lenen.' Op die manier zou de provincie bijdragen aan de gemeentelijke Wmo-budgetten.

 

Overlijden

Over tien, vijftien jaar dient zich het volgende probleem aan: grote woningen komen min of meer tegelijkertijd op de markt, omdat de eigenaren overlijden of echt niet langer op eigen benen kunnen staan. Uit het Kadaster-onderzoek blijkt dat jongeren nauwelijks belangstelling hebben voor deze woningen. Ze zijn verouderd en te duur. De vraag is wie tegen die tijd woningaanpassing of sloop voor zijn rekening neemt.

 

Lees het volledige artikel deze week in BB22

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Eppo op
In gemeente Renkum heeft de lokale VVD geprobeerd om de WMO inkomensafhankelijk te maken, maar dat is vanuit Den Haag tegengewerkt. Ik zou niet weten waarom de gemeenschap moet betalen om rijke woningbezitters in hun villa te laten wonen.
Door Jan (ambtenaa) op
@Martin.
De klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt? Een gruwelijk hoog pensioen? Verkoop de keet maar? Dat geeft al aan dat je niet weet waar je over praat. De allergrootste onzin is dat juist 60 plusser rechts stemmen. Voordat je iets roept kun beter onderzoeken of datgene wat je zegt wel waar is.
Door Loe op
Wereldinflatie is welvaart, iedereen kan zijn schuld aflossen. De ervaring heeft het mij de laatste 50 jaar geleerd!! (Misschien niet leuk voor de rijken?)
Door Ruben (analist) op
De laatste alinea is minder goed geschreven. De woningen zijn prima verkoopbaar, alleen niet tegen de absurde prijzen die nu nog worden gevraagd. Vaak zijn dergelijke woningen gebouwd voor minder dan 440.000 Gulden, dat is dus 200.000Euro. In de tussentijd heeft men nauwelijks afgeschreven en waar men dit wel heeft, is de reservering besteed aan onderhoud en uitbreiding van de woning.

Men kan zodoende niet verwachten dat men dezelfde grote winst kan blijven maken, op bezittingen moet je nu eenmaal afschrijven. Dit gaat in toenemende mate ook op voor woningen.
Door S.Taal (nmvt) op
verbaas me vaak wat mensen ooit bedoelden met het huis als "appeltje voor de dorst".
Ook moet het eens een keer ophouden met al het geld dat maar naar het eigen woningbezit vloeit. Dat zal echter niet snel gebeuren aangezien het merendeel van de beslissers daarover eigenaren zijn.
Staaltje belangenverstrengeling die z'n weerga niet kent.
Door Martin (ZZP) op
Waarom zou de provincie een renteloze lening verstrekken aan een gepensioneerde met een grote woning? De gepensioneerden tussen de 65 en de 75 hebben vaak een gruwelijk hoog penisoen + AOW. Dat kunnen die goed zelf betalen. En als ze dat niet bevalt, dan verkopen ze de kiet maar. De bevolkingsgroep boven de 60 jaar is de grootste "rechts" stemmer. Laat ze maar eens voelen wat rechtse politiek betekent: geen overheidsbemoeienis.

Vacatures

Van onze partners