of 65101 LinkedIn

Stabiele steun voor vuurwerkverbod

Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking steunt een totaal vuurwerkverbod. Toch is er een groep van tussen de half en een miljoen mensen die tijdens de komende jaarwisseling vuurwerk wil blijven afsteken. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder 1140 Nederlanders in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking steunt een totaal vuurwerkverbod. Toch is er een groep van tussen de half en een miljoen mensen die tijdens de komende jaarwisseling vuurwerk wil blijven afsteken. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder 1140 Nederlanders in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Stabiel beeld
In 2019 was nog de helft van de Nederlanders voor een totaalverbod op vuurwerk, in januari 2020 steeg dat percentage onder invloed van de incidentrijke jaarwisseling naar 65 procent en nu lijkt het zich te stabiliseren op 64 procent. Iets meer dan twee derde van de Nederlanders (69 procent) is voorstander van een centrale vuurwerkshow, georganiseerd door de gemeente. Het aandeel mensen dat vuurwerk een mooie traditie vindt die in stand moet worden gehouden, daalde van 55 procent vorig jaar november naar 43 procent nu.

VUURWERK STEEDS MINDER IN TREK*
Afbeelding

Jonge mannen die PVV stemmen

Potentiële vuurwerkafstekers zijn naar verhouding vaak jonge mannen die relatief ook weer vaak PVV stemmen en in het noorden en oosten van het land wonen. Het gaat om 6 procent van de volwassen Nederlanders, die het door het kabinet afgekondigde vuurwerkverbod voor dit jaar wil trotseren. Ze komen het minst vaak (4 procent) uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, met uitzondering van de drie grote steden. In die drie grote steden wil 5 procent vuurwerk af gaan steken.


Vuurwerkafsteker relatief vaak uit noorden en oosten
Maar noorderlingen spannen de kroon. Ruim een tiende (11 procent) van de Groningers, Friezen en Drenten geeft aan dit jaar net als andere jaren vuurwerk af te steken. In Oost-Nederland ligt dat percentage iets lager (9). Redenen die men geeft voor het toch weer afsteken van vuurwerk is dat het een traditie is die moet worden behouden. ‘Het hoort bij Oud & Nieuw en het is maar één keer per jaar.’ Men zegt ook dat knalvuurwerk verboden kan worden en dat siervuurwerk moet kunnen. Vuurwerk afsteken zou moeten worden toegestaan, maar dan op een verantwoorde manier, zonder letsel of schade te veroorzaken. Een verbod is onzinnig, wordt ook gezegd, omdat mensen dan illegaal vuurwerk zullen gaan afsteken wat voor meer problemen zorgt.


Stoppers willen centrale vuurwerkshows
Afgelopen jaren stak ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking weleens vuurwerk af rond de jaarwisseling. Van alle Nederlanders zegt 86 procent dit de komende jaarwisseling niet te gaan

doen. Zij vinden het afsteken van vuurwerk milieuvervuiling en schade veroorzaken aan mensen en dieren. Het percentage mensen dat in voorgaande jaren nog wel vuurwerk afstak, maar dit jaar niet meer is 18 procent. Deze groep ziet veel in centraal georganiseerde vuurwerkshows in gemeenten om zo toch het saamhorigheidsgevoel te ervaren en de traditie in stand te houden.

'Gewoon de wei in'

‘Vuurwerk afsteken is een minder sterke traditie in steden dan in de rest van het land’, aldus onderzoeker Peter Kanne. ‘Die uitschieter in het noorden en oosten verbaast mij niet zo erg.’ Naar het carbidschieten is in het onderzoek niet gevraagd. Wel laten ondervraagden weten ‘gewoon de wei in te gaan’. ‘Zij hebben meer het gevoel van: die verboden gelden voor ons niet, want hier zijn geen grote massa’s’, zegt Kanne. ‘Het kan zeker meespelen dat corona in die contreien minder aanwezig is. Het sentiment van ‘waarom leggen ze dit aan ons op?’ zit er zeker bij.’

Ook omslagpunt bij 'rechtse' partijen
Kijkend naar kiezersgroepen blijkt ook daar onder alle partijen de animo voor een totaalverbod op vuurwerk te groeien. Traditioneel is die steun het grootst bij de aanhang van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De grootste stijging (21 procent) is te zien bij kiezers van D66, terwijl ook de ChristenUnie-kiezer zich hierin niet onbetuigd laat (+19 procent). Opvallend is dat ook kiezers van partijen ter rechterzijde een omslagpunt hebben bereikt. Bij de VVD steeg het aantal voorstanders van een verbod van 45 naar 61 procent en bij het CDA van 41 naar 57 procent. Kiezers van Forum voor Democratie (FvD) zijn ten opzichte van alle andere partijen toch het minst voorstander van een vuurwerkverbod (49 procent), maar zelfs daar is het dus bijna 50-50.


VUURWERK AFSTEKEN DOOR PARTICULIEREN MOET HELEMAAL VERBODEN WORDEN*
Afbeelding

Voortschrijdend inzicht

Er lijkt sprake te zijn van een soort voortschrijdend inzicht. Kanne vergelijkt de vuurwerkdiscussie met die over Zwarte Piet. ‘Een voorhoede zegt: we moeten er anders mee omgaan. Dan wordt erover gesproken, er is debat over en voetje voor voetje zie je de achterblijvers dan meegaan. Hetzelfde zie je hier.’ De aanhang van PVV en Forum is meer anti-overheid en anti-regels en zij hebben vaak ook minder vertrouwen in de overheid en wetenschap. Het sentiment ‘er wordt ons iets afgepakt’ leeft er sterk. ‘Het is dus wel verrassend dat er ook daar beweging in zit, net als bij de toch wat traditionele, conservatieve CDA-achterban, waarvan er velen op het platteland woonachtig zijn.’


80 procent steunt verbod wegens corona
Het besluit om voor dit jaar een vuurwerkverbod af te kondigen om de gezondheidszorg vanwege de coronatoeloop te ontlasten wordt door 80 procent van de Nederlanders ondersteund. Driekwart vindt dat het afsteken van knalvuurwerk ook na deze jaarwisseling moet worden verboden. Met het verbieden van afsteken van vuurpijlen na deze jaarwisseling zijn iets minder mensen het eens, maar nog steeds een ruime meerderheid: 64 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt thuis zonder vuurwerk) op
@Spijker: inderdaad Spijker, volstrekt mee eens. En jeetje wat worden we moe van al die tegensputterende kinderen, oops sorry, ik bedoelde de schrijvers van de andere onderschriften.
@Joop: ik zou wat voorzichtiger zijn met het wegzetten van mensen als Tokkies;
@Regeling: ik zou wel willen weten welk deel van de bevolking zo graag vele euro's in de lucht schiet. Volgens mij is dat je reinste geldverspilling (nog afgezien van de milieu- en gezondheidsschade)
Door Spijker (n.v.t.) op
Gewoon een algeheel verbod voor vuurwerk invoeren en op oudjaarsavond een avondklok instellen. Dan kan iedereen gezellig thuis het nieuwe jaar ingaan. Ook zijn er geen overbodige ziekenhuisopnames en is een leger van politieagenten overbodig.
Door Sabreur op
Zullen we eens ophouden met dit soort onderzoekjes, of in ieder geval ophouden met het veronderstellend at dit soort onderzoekjes representatief zijn voor Nederland. Met name I&O Research grossieert in het doen van enquêtes onder heel kleine groepjes en dan wordt dit gepresenteerd als zou het om heel Nederland gaan.

Dit soort enquêtes is een vorm van propaganda dat als enig doel kent, zoals hier in de reacties al is genoemd, om het klootjesvolk wijs te maken dat het allemaal heel normaal is, wat uit Den Haag komt.

Enkele voorbeelden van desinformatie:
"Meerderheid wilt Zwarte Piet veranderen"
was onderzoek uit 2149 mensen uit eigen panel
"Helft Nederlanders staat achter milieudefensie"
was onderzoek uit 1140 mensen uit eigen panel.
"VVD groeit door naar 44 zetels"
onderzoek uit 2290 mensen uit eigen panel.

Dit soort propaganda wordt dus over de burger heen gebraakt. Dus ik denk dat het met de wens tot een vuurwerkverbod wel of niet meevalt. We weten het niet. 2000 mensen uit een beperkt panel is voor mij niet representatief.
Door Joop op
Dus net als de voorstanders van Zwarte Piet kunnen we de vuurwerkliefhebbers gewoon wegzetten als Tokkies. De hele vuurwerkhandel is nu wel overgenomen door criminele organisaties omdat er grof geld te verdienen is en zij de infrastructuur toch al hebben. Ik houd mijn hart vast ....
Door Rellie (influencer) op
Wel grappig. Dit land wordt in rap tempo een politiestaat en daar zou ook massale steun voor zijn? Ik denk het niet. De politie inzet met Oud en Nieuw wordt al verdubbeld, dus ook daar is men er niet zo zeker van. En dan zijn de nieuwe lockdown maatregelen nog niet mee genomen. Werd gisteravond gebeld door mijn broer die een juwelierszaak heeft en zijn hele zaak naar de knoppen ziet gaan. Daar gaat het niet over op tv, wel om de zoveelste promo voor Sigrid Kaag en de prijs voor een halve liter melk. Knap hoor!
Door Regeling op
Ik vind het allemaal wel vreemd. Meer dan de helft zou tegen zijn. Als er dit jaar geen vuurwerk verbod zou zijn dit jaar dan zou er voor een record aan vuurwerk zijn verkocht dit jaar. Ik zou wel eens willen weten wat voor types die mensen zijn die zich inschrijven voor een enquête en wat hun idealen zijn. Soms denk ik weleens dat er veel milieu aanhangers zijn. Soms begin ik ook weleens te denken dat er zaken worden gepost om mensen warm te maken voor iets wat in de toekomst toch er doorheen word gedrukt. Hier in deze regio speelt het helemaal niet een vuurwerkverbod. Ik maar ook andere mensen in mijn buurt zijn nog nooit benaderd in onderzoek met zaken omtrent een verbod op vuurwerk.

Vacatures

Van onze partners