of 63082 LinkedIn

Staat wint hoger beroep over avondklok

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.
5 reacties

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

'Geen andere middelen voorhanden'

Het gerechtshof oordeelt, in tegenstelling tot de rechtbank vorige week, dat er wel degelijk sprake is van 'buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken'. 'De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team', aldus het hof. Ook noemt het hof het instellen van de avondklok proportioneel en meent dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. 'De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.'

Rechtbank gaf actiegroep gelijk

De situatie rond de avondklok, in verband met de coronacrisis ingevoerd tussen 21.00 uur en 04.30 uur, was vorige week ronduit chaotisch te noemen. Dinsdag gaf de rechtbank in Den Haag actiegroep Viruswaarheid gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. Volgens de voorzieningenrechter is de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht, 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'. De avondklok maakt 'een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer', aldus de rechter, en gaf daarmee Viruswaarheid gelijk in het kort geding.

Opschortingsverzoek

De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof vorige week direct dezelfde dag, kort voor 21.00 uur na een zeer rommelig verlopen zitting, inclusief een afgewezen wrakingsverzoek. De avondklok was daarmee in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep 'gered'.

Boetes weer opgepakt

Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Het Openbaar Ministerie had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort. Dat wordt nu weer opgepakt, laat een woordvoerder weten. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes uitgedeeld. Het merendeel daarvan, 30.000 stuks, moet nog door het OM beoordeeld worden. De rest is al verstuurd naar de overtreders. Viruswaarheid noemt de uitspraak in hoger beroep 'een blamage' voor de rechtspraak en heeft laten weten in cassatie te gaan. Ook wordt overwogen een nieuw kort geding aan te spannen tegen de nieuwe spoedwet waarin de avondklok is geregeld.

Horecazaken beboeten
Horecazaken die volgende week de terrassen openen, in weerwil van de coronaregels, kunnen ook op een boete rekenen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vrijdag gezegd. De huidige situatie met hoge besmettingscijfers zal alleen maar langer voortduren als horecaondernemers volgende week hun terrassen opengooien, zei minister Bas van 't Wout van Economische Zaken eerder.


Openen terrassen 'onverstandig'
Een groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep horecaondernemers deze week op om volgende week de terrassen te openen. Maar volgens Van 't Wout zou dat onverstandig zijn. Met de versoepelingen voor het onderwijs, winkels en contactberoepen wordt er al 'een bewust risico' genomen, benadrukt hij. 'Er is echt geen ruimte om meer te doen. Laten we hopen dat de cijfers zich de komende weken goed ontwikkelen, dan kunnen we 8 maart weer kijken wat kan', aldus de minister.

Minister: onverstandige burgemeesters

De oproep van de KHN-afdelingen kan op sympathie rekenen van een aantal burgemeesters. Zo riep de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het kabinet op sneller de opening van terrassen toe te staan. Ze wees er daarbij op dat mensen met het mooie weer van de afgelopen dagen in grote getale naar parken trokken. 'Ik heb dat een aantal burgemeesters horen zeggen, maar het is niet verstandig', aldus Van 't Wout. Hij snapt de 'grote irritatie' bij de horeca als je kijkt naar de drukte in parken. 'Als ik dat zie denk ik ook, 'lekker solidair'. Het is echt levensgevaarlijk, die situaties.'

Wet handhaven

De burgemeesters moeten 'gewoon de wet handhaven', zegt de minister. 'Daar is minister van Justitie Ferd Grapperhaus met ze over in contact. Dat is niet leuk, maar het is wel nodig.' En voor de horecaondernemers die overwegen open te gaan, heeft Van 't Wout een oproep. 'Besef dat je de ellende voor jezelf en anderen verlengt. Dus doe het niet.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Zipje: mag ik dan nog wel naar buiten om boodschappen te doen? :)
En toch vreemd dat jij mij vraagt voorgoed thuis te blijven omdat ik een doodnormale vraag stel?
Door Zipje op
Kan Rood Hesje voorgoed thuis blijven?
Door Rood Hesje (werkt zonder discriminatie thuis) op
@Suzanne: welk verhaal wordt steeds duidelijker volgens jou?
Door Suzanne op
Lekker op een terrasje vanaf dinsdag. En bang voor besmetting, nee. Langzaam maar zeker wordt het verhaal steeds duidelijker.
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
Uitstekend gemotiveerd vonnis!

Vacatures

Van onze partners