of 63966 LinkedIn

Scholen overlegden over fraude leerlingenvervoer

Islamitische basisscholen hebben overleg over fraude plegen gehad. Volgens de basisscholen zelf om het leerlingenvervoer en daarmee de school overeind te houden.
Islamitische basisscholen hebben de afgelopen jaren onderling overleg gevoerd over hoe ze het beste fraude konden plegen. Volgens de scholen moesten ze wel malversaties plegen om het leerlingenvervoer - en daarmee de school - overeind te kunnen houden.

Leerlingenvervoer
Dat stelt Abdelhaquim K., voormalig voorzitter van het schoolbestuur SIS Heerlen, die woensdag in Maastricht terecht stond wegens valsheid in geschrifte. K. erkent dat hij zichzelf en anderen, onder wie zijn echtgenote, op de loonlijst van de school plaatste zonder dat er feitelijk werk tegenover stond. Het geld dat daarmee werd verdiend stopte hij echter in het zwaar verliesgevende leerlingenvervoer, zo vertelde hij de rechtbank.

Problemen

‘Bijna alle islamitische schoolbesturen, trouwens ook scholen van andere richtingen, hebben problemen met de financiering van het leerlingenvervoer. Op vergaderingen bij de ISBO, de koepel van islamitische schoolbesturen, spraken we met andere scholen hoe zij dit oplosten’, aldus de ex-voorzitter.

Geen auto

Gemeenten moeten het vervoer betalen van leerlingen die verder dan 6 kilometer (voorheen 4 kilometer) van school wonen. Kinderen binnen die straal krijgen geen vergoeding. Islamitische ouders kunnen hun kinderen, in tegenstelling tot andere, autochtone ouders, niet zelf naar school brengen of laten fietsen, zo betogen de bestuurders. ‘Ze hebben geen auto, geen geld, andere kinderen thuis of ze vinden het te ingewikkeld om zelf wat te regelen’, aldus de verklaring bij de politie.

Zelf regelen

Ook de ouders onderling zelf het busvervoer laten regelen is geen optie. ‘Het is gewoon zo dat Nederlanders toch structureler zijn dan de ouders waarmee wij op de scholen te maken kregen. Dat zie je terug in afspraken, over het ophalen op één verzamelpunt bijvoorbeeld. (…) Periodiek betalen is ook iets dat niet is ingebakken in de cultuur van die ouders. Ze vinden het al snel te veel en dan krijg je gewoon het geld niet meer’, aldus K. bij de FIOD.

Grote leningen

De scholen kozen grofweg twee routes om het leerlingenvervoer onrechtmatig met rijksgeld te bekostigen, legde K. uit. Sommige scholen verstrekten grote leningen aan de stichtingen voor leerlingenvervoer voor de aanschaf van busjes. ‘Maar die stichtingen hebben vrijwel geen inkomsten dus je weet vooraf dat dat geld toch nooit terugkomt’.

Spookwerknemers
Andere scholen plaatsten ‘spookwerknemers’ op de loonlijst. Bij SIS Heerlen, met de scholen El Wahda in Heerlen en El Habib in Maastricht, kenden voorzitter K. en penningmeester Hossein C. zichzelf een salaris als leraar toe zonder dat ze les gaven. Hun echtgenotes werden betaald als administratief medewerkster en als conciërge, maar deden volgens de bestuurders in de praktijk schoonmaakwerk. Personeelsleden van de scholen hebben echter verklaard dat beide dames nooit op de scholen zijn gesignaleerd.

Beveiliger

K. is in het dagelijks leven werkzaam als beveiliger in een penitentiaire inrichting in Roermond en staat dus op de loonlijst van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Penningmeester C. werkt bij een autofabriek. Het extra salaris dat ze kregen via de school namen ze volgens eigen zeggen contant op en betaalden ze op ongeregelde tijdstippen zwart aan de chauffeurs, die op papier vrijwilliger waren. Volgens het Functioneel Parket, dat de bankrekeningen van de betrokkenen bestudeerde, werd het geld echter gebruikt voor ‘consumentenuitgaven’ in Nederland en Marokko.

Complot

Voormalig schooldirecteur Marcel L. heeft bekend dat hij ook in het complot zat. Hij zette zijn echtgenote op de loonlijst als onderwijsassistent om zo een opgebouwd spaarverlof uitbetaald te krijgen, en om de kas van het leerlingenvervoer te spekken. Tijdens de politieverhoren heeft L. verklaard dat over de fraudeconstructie is overlegd met het bestuur van SIS Helmond. Voormalig voorzitter daarvan, Mohamed Douiyeb, was midden jaren negentig een tijd voorzitter van de ISBO. ‘Ik denk dat Douiyeb aan K. en C. verteld heeft hoe deze foute constructies toegepast moesten worden. Daar moet het kwaad vandaan komen’, zo verklaarde hij bij de FIOD.

Vervolging

Binnenlands Bestuur beschreef vorige week hoe de fraude bij SIS Helmond in elkaar stak. De aangifte tegen dit schoolbestuur is geseponeerd. Raadsman S. Weening van de Heerlense bestuurders wil nu weten waarom de ene school wel is vervolgd en andere scholen, die dezelfde constructies toepasten, niet. Officier van Justitie W. Mulder mag dat aan de rechtbank uitleggen als de zaak in januari wordt hervat. Morgen in Binnenlands Bestuur de uitleg van administratiekantoor Dyade, dat onder meer voor SIS Heerlen en SIS Helmond de boekhouding deed.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anne op
Islamitische ouders en achtergebleven allochtonen worden door deze achtergebleven allochtoon over één kam geschoren. Wordt ie daar minder schuldig van? Ik begrijp wel dat ingeburgerde islamitische ouders hun kinderen naar 'witte' scholen willen hebben... moeten we mogelijk maken, ipv alle islamieten over één kam te scheren zoals deze achtergebleven allochtoon ons voordoet.
Door Aba (med. bij een gemeente) op
zucht...... les geleerd?! Stem op Geert
Door Nobby (animal cop) op
Waarom al die ingewikkelde systemen in het onderwijs.
Wordt het allemaal niet veel simpeler en goedkoper wanneer het onderwijs gewoon door de overheid wordt uitgevoerd binnen een democratische controle?
Ik bedoel daarmee: gebouwen vallen dan onder het gemeentelijk panden bezit en de leerkrachten etc worden door de gemeente betaald terwijl er een wethouder verantwoording draagt voor het dagelijkse beheer en het beleid op middellange termijn. De gemeenteraad bepaalt het beleid op lange termijn. Eenvoudig, controleerbaar en goedkoper dan wat nu aan de hand is.
Door henk op
Terecht mensen, boos zijn, ongeloof, niet te volgen en heel veel meer !
En neem van mij aan dat het slechts één voorbeeld is !!
Door Piet (ambtenaar) op
Vol ongeloof les ik dit artikel. Als een autochtoon deze praktijken uithaalt wordt hij gelijk gehoord, aangeklaagd veroordeeld en kan gaan zitten. Deze smeerlappen worden niet vervolgd omdat de nederlandse justitie en overheid dat niet durft Dit is dus pure discriminatie en een groot schandaal.
Door Analiese (rijksambtenaar) op
Hmmm, de ouderwetse polemiek is gelukkig nog deel van de Nederlandse cultuur!
Voordat we elkaar voor rotte vis uitmaken, denk ik dat we eerlijk moeten zijn over onze beweegredenen om iets te doen of te laten. En dat geldt voor ons allemaal, autochtoon of allochtoon, ingeburgerd of niet. Het is op zich triest genoeg dat we in Nederland wel bulken van de regels maar vervolgens niet of slechts heel moeilijk in staat zijn deze regels te controleren. Dat werkt fraude in de hand. En tja, verschillen in cultuur zullen blijven en dus zullen we moeten blijven uitleggen hoe ONZE manieren zijn.
Door I.S. (ambtenaar) op
In één woord onvoorspelbaar! Dit ruikt niet, dit stinkt! Er is gewoonweg op grote schaal publiek geld ontvreemd. Deze diefstal moet worden vervolgd. Wat ik het meest schrijnend vind is dat in veel gevallen niet eens aangifte is gedaan of een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld! Laat ze maar weg lopen met tonnen overheidsgeld. Bedragen waar de gemiddelde Nederlander jaren voor moeten werken...
Door wieweet op
Het is toch vreemd dat de gemiddelde Nederlander wel weet wat hij wil wat tegen dit soort praktijken en mensen die dit soort praktijken uitvoeren zou willen doen. De gemiddelde Nederlander is ook degene die zijn stem uitbrengt bij de verkiezingen. Daaruit volgt dan een volksvertegenwoordiging. Hoe is het toch mogelijk dat onze "volksvertegenwoordiging" de stem van het volk helemaal niet vertegenwoordigd.............
Door Pieter Helenius op
Graaiende, rovende en liegende derde wereldlanders en islamieten, zucht....En vermoedelijk is slechts het topje van de ijsberg bekend. Dit zal echt nooit gaan veranderen.
Het enige dat werkt is Nederlandse paspoort intrekken en terugsturen naar land van herkomst.
Door anoniem (anoniem) op
Deze misdaad was geen zonden want hij werd begaan bij Christenhonden.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners