of 64621 LinkedIn

Ruim kwart afstekers vuurwerk doof voor verbod

Een vuurwerkverbod zal velen er niet van weerhouden toch zelf vuurwerk af te steken. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur geeft bijna één op de drie volwassen vuurwerkafstekers aan zich niets van zo’n verbod aan te trekken.

Een vuurwerkverbod zal velen er niet van weerhouden toch zelf vuurwerk af te steken. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur geeft bijna één op de drie volwassen vuurwerkafstekers aan zich niets van zo’n verbod aan te trekken.

Traditie
Afgaande op de uitkomst van de enquête gaat een particulier vuurwerkverbod de politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren handenvol werk bezorgen rondom de jaarwisseling. Ruim zes op de tien vuurwerkafstekers zeggen in zo’n situatie (waarschijnlijk) te stoppen met het zelf afsteken van vuurpijlen en knallers. Ten opzichte van 2017 – toen 57 procent aangaf dan te zullen stoppen – is dat aandeel weliswaar gegroeid, maar 29 procent van de vuurwerkafstekers is niet van zins zich de traditie te laten afpakken. Een op de tien zegt nog niet te weten wat in die nieuwe situatie te doen.

 

Vuurwerkshow

Een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren kan rekenen op de steun van 48 procent van de Nederlanders. Dat beeld is sinds 2015 stabiel, met uitzondering van een kleine daling in 2016. Als zo'n verbod wordt gecombineerd met een vuurwerkshow op een centrale plaats in de gemeente komt het aandeel voorstanders uit op een meerderheid van 55 procent. Ter rechterzijde is men overwegend tegen een particulier vuurwerkverbod: CDA (63 procent tegen), VVD (61 procent), FvD (59 procent) en PVV (53 procent). Ook een nipte meerderheid van 50 Plus-stemmers (53 procent) is tegen een verbod.

 

Strengere handhaving

Twee op de drie Nederlanders zijn vóór strengere handhaving van de afsteektijden. Dat aandeel groeit licht ten opzichte van vorige jaren. Ook onder vuurwerkafstekers stijgt het draagvlak voor strenger handhaven (van 34 naar 39 procent). Het idee om de afsteektijden strenger te handhaven kan op brede steun rekenen onder verschillende kiezersgroepen. Kiezers van 50 Plus (77 procent), SP (74 procent), Partij voor de Dieren (71 procent), GroenLinks (71 procent) en ChristenUnie (70 procent) zijn hiervan het vaakst voorstander. Het draagvlak is verhoudingsgewijs het kleinst onder VVD-kiezers (50 procent).

 

Lees meer over het onderzoek in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kevin Lynch op
Even if these figures are close to being accurate -- in addition to many other similar polls -- it should be enough to convince the government that they are faulty in their refusal to ban commercial fireworks. Yet they will not even seriously consider a ban. So I must ask, is it time to follOw the Money Trail and see if it leads to Tweede Kamer pockets??
Door Carola op
De vuurwerkafstekers hebben goed opgelet. Als een door de Koning benoemde burgemeester (Halsema) zich niets aantrekt van een boerkaverbod, dan trekken zij zich niet aan van een vuurwerkverbod. Makkelijk zat.
Door li wei (zelfstandige) op
Niet handhaven is ook een keuze. Een slechte cultuur kan ook veranderen. Er zijn maar heel weinig landen waar vuurwerk afsteken is toegestaan. En je spaart heel veel geld uit,
Door mart (ex ambtenaar) op
Jullie koppenmaker heeft een goede dag gehad
Door Paul (ambtenaar) op
Percentage om afsteektijden streng te handhaven het laagst onder de VVD-aanhang? Van die crimefighters is niets meer over.
Door Ben (jurist) op
Ik ben fel tegen het verbod op het afsteken van vuurwerk; alweer moet een gebruik op de schop zonder enige reden. Dit hoeven we niet te pikken. Twintig duizendklappers in de tuin van de burgemeester die een vuurwerkverbod afkondigt. We hoeven ook niet alles te pikken. Tegen tirannie moet je opstaan!
Door m (u) op
Bij percentages tegen particulier vuurwerkverbod geef ook mensen die geen mening hebben
Door erik op
het is een kwestie van gewenning. Een cultuuromslag maak je niet binnen één jaar. Iets mocht wel en dan niet meer. Dat vergt een aantal jaren gewenning.
Door maud Arkesteijn (bestuurder/adviseur) op
Laat het kabinet nu eens eindelijk een besluit nemen, een verbod op het afsteken van vuurwerk, en alleen een groot vuurwerk afgestoken door professionals . dit is allang in de meeste Europese landen en daar buiten het geval.kabinet besluit eens eek keer..!!!!

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners