of 64120 LinkedIn

Remkes geeft noodbevel af

De politie en ME hebben het Malieveld leeggemaakt. De mensen die ondanks het verbod toch naar het grasveld waren gekomen om te demonstreren zijn weggeleid naar het Centraal Station. Diverse mensen die weigerden te vertrekken, zijn door agenten aangehouden.
3 reacties

Waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft zondag een noodbevel afgegeven vanwege de aanwezigheid van een paar honderd mensen op het Malieveld in Den Haag. Er geldt daar een demonstratieverbod, maar er zijn toch mensen naar Den Haag gekomen.

Leeg
De politie en ME hebben het Malieveld leeggemaakt. De mensen die ondanks het verbod toch naar het grasveld waren gekomen om te demonstreren zijn weggeleid naar het Centraal Station. Diverse mensen die weigerden te vertrekken, zijn door agenten aangehouden. Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie. De politie heeft ook de weg van het Malieveld naar de binnenstad afgezet.

Voorzorg
De demonstratie tegen de coronamaatregelen was door waarnemend burgemeester Johan Remkes verboden. De politie was uit voorzorg al eerder op de dag aanwezig op het Malieveld. Ook waren er rond het Malieveld borden neergezet met de tekst: Ga naar huis.

Kort geding
Zaterdag riep organisator Viruswaanzin op om zondag niet naar Den Haag te komen. De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen om een verbod op de voor zondag aangekondigde demonstratie te voorkomen, maar de rechtbank hield zaterdag vast aan het door waarnemend burgemeester Johan Remkes opgelegde verbod.

Andere actie
‘We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen’, aldus advocaat Jeroen Pols van Viruswaanzin. ‘Nederland heeft al genoeg schade geleden door de maatregelen. Wij hebben blijkbaar geen recht op een betoging en gaan er daarom ook geen energie meer instoppen. We gaan ons richten op een andere actie waar we iedereen voor nodig hebben. We komen volgende week met meer details naar buiten.’

Bananen
Naast de demonstranten op het Malieveld waren zondag ook andere actievoerders van Viruswaanzin actief. Zij hebben het gebouw van Rechtbank Rotterdam en Rechtbank Den Haag beplakt met bananen. Ook zijn er trossen neergelegd voor de ingang.

Spiegel voorhouden
‘Nederland is verworden tot een bananenrepubliek. Er is geen rechtsgang meer waarbij waarheidsvinding en rechtvaardigheid centraal staat. In plaats daarvan worden er politieke belangen behartigd door de rechtsprekende macht’, luidde de oproep van Viruswaanzin. ‘Vandaag gaan we de wetsdienaren een spiegel voorhouden. Breng daarom een banaan of een trosje bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Maak er foto's en video's van en deel deze via de sociale media.’ Op Twitter worden zondag foto's gedeeld van bananen die zijn geplakt op de ramen bij de rechtbanken.

Onruststokers
Afgelopen zondag was er ook een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld. Daarvoor was geen toestemming gegeven. Die demonstratie draaide uit op ongeregeldheden. Volgens de politie werd de betoging door ‘een mix van demonstranten en onruststokers’ bezocht. (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Je zou zeggen dat niemand deze beweging zou kunnen ontgaan: integendeel!

Het is onvoorstelbaar hoe weinig mensen dit doorgronden en een mening vormen. Het gros van de mensen is niet op de hoogte van deze ontwikkelingen en heeft daarom ook geen standpunt. Ik doe in mijn omgeving mijn best om iedereen te voorzien van 'een ander geluid', maar dat valt niet mee. De macht van de NPO en consorten is groot maar ik geef de moed niet op!

Ik houd mij hart vast voor de aanstaande verkiezingen. Zoals het er nu naar uitziet gaat de broodnodige aardverschuiving niet plaatsvinden.
Door cri (jur. adv) op
Het recht op demonstratie geldt alleen voor onderwerpen die links Nederland bevallen. Dat moet dan allemaal kunnen, dat is dan een grondrecht. Het is heel eenvoudig om een demonstratie die niet de grachtengordelgoedkeuring heeft te frustreren door ordeverstoringen aan te kondigen etc. Dus demonstratie gaat niet door. gelukt. Hoelang hebben wij op de NPO en in de kranten niet steeds weer moeten horen hoe verschrikkelijk het was wat die blokkeerfriezen wel niet hadden gedaan: is er verschil?
Ja in de ophef want anti zwartepietend iets in de weg leggen. Voor de goede orde: allebei niet goed maar er wordt in NL met twee maten gemeten en het recht op demonstratie en de bescherming die men daarbij van overheid mag verwachten geldt allang niet meer voor meningen die links niet uitkomen. Ik ben zeker niet voor pegida maar zij hebben toch ook recht op bescherming bij demonstratie als de naar plaats en tijd het demonstratierecht door de burgemeester is vastgelegd.
Wij hebben nl de laatste jaren een opinieverbond op opinies die Amsterdam, Utrecht, de kranten en NPO niet lusten: die moeten dus gewoon verboden worden. Waar blijven al die mensen met hun hooggestemde opvattingen over vrijheid, respect, tolerantie als die alleen voor de eigen parochie gelden. Moet de overheid hier niet harder in worden om demonstratierecht niet als een loze letter te gaan zien?
Door drs. E. Nabled op
De demonstratie op de Dam in Amsterdam begin juni werd door de burgemeester 'te belangrijk' gevonden om te verbieden. Het geeft perfect aan hoe willekeurig, eenzijdig, narcistisch en ondemocratisch die bestuurders zijn. En je wel 'We are here' door je strot drukken, zowel in je woonomgeving als als belastingbetaler; nou, mooi niet!

Vacatures

Van onze partners