of 63966 LinkedIn

Raadsleden bezorgd over opkopen souvenirshops

Raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP in Amsterdam zijn bezorgd over witwassen in de binnenstad. Uit onderzoek van platform Investico, dat deze week onder de kop ‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’ in De Groene Amsterdammer verscheen, blijkt dat souvenirwinkels kwetsbaar zijn voor kwetsbare praktijken, zeker in coronatijd. De partijen willen weten of het college hun zorgen deelt.

Raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP zijn bezorgd over witwassen in de Amsterdamse binnenstad. Uit onderzoek van platform Investico, dat deze week onder de kop ‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’ in De Groene Amsterdammer verscheen, blijkt dat souvenirwinkels kwetsbaar zijn voor kwetsbare praktijken, zeker in coronatijd. De partijen willen weten of het college hun zorgen deelt.

Souvenirbranche 'gevoelig'
In het artikel wordt uit de doeken gedaan hoe in de ‘doodstille Amsterdamse binnenstad zonder toeristen’ één ondernemer zijn slag sloeg. Zestien souvenirwinkels blijken op naam te staan van het bedrijf Q&Q. Rondlopend met een plastic tas vol met cash geld en netjes gekleed, zou de eigenaar noodlijdende souvenirwinkels aflopen om te vragen of ze geïnteresseerd zijn in een overname. De souvenirbranche is gevoelig voor witwaspraktijken, aldus het artikel. ‘De marges zijn groot en tachtig procent van de omzet is cash. Wie cash crimineel geld wil ‘witten’, moet een ondernemer bereid vinden zijn omzet op papier flink te laten stijgen en dat te verdoezelen met valse bonnetjes, waarna de winst wordt verdeeld. Of nog beter: de zaak zelf overnemen. Voor sommige ondernemers is overname te aantrekkelijk om te weigeren, temeer omdat het aanbod evengoed bonafide kan zijn.’

Geen prioriteit
Ondanks de overvloed aan anti-witwasprojecten slaat niemand alarm, blijkt ook uit het artikel. De wijkagent is de grootschalige uitbreiding in de souvenirsector niet ontgaan. ‘Dat er iets niet in de haak is, is evident, maar we draaien om de hete brij heen.’ Al tien jaar lang maakt hij melding van dit soort zaken bij de Belastingdienst. ‘Vaak krijg ik terug dat het geen prioriteit heeft, of dat ze niets verdachts kunnen vinden. In coronatijd zie je extra helder welke zaken het volhouden en welke niet. Dan moet toch ergens een lichtje gaan branden?’ Met de Wet Bibob zouden toch een hoop malafide winkeliers gepakt kunnen worden, maar nee, want de toets geldt niet voor de detailhandel, omdat je daar geen vergunning voor nodig hebt. Er zou wel een specifieke retailvergunning in het verschiet liggen, laten ambtenaren weten aan het onderzoeksplatform. Maar dan hebben we het over het jaar 2024.

Onderzoek vergunningplicht
De fracties van GroenLinks en de PvdA maken zich al langer zorgen over de monocultuur van het winkelaanbod in de binnenstad, onduidelijkheid over winkelhuren en daarnaast over mogelijk criminele of ondermijnende activiteiten die plaats kunnen vinden in delen van de retailbranche die gericht zijn op toerisme, schrijven raadsleden Zeeger Ernsting (GroenLinks) en Dennis Boutkan (PvdA). Zij willen van het college weten in welke specifieke straten de problematiek van opkoop zich afspeelt en of die sinds de coronacrisis is verergerd of dat zaken in een ander licht zijn komen te staan door de economische stilstand. Ook willen ze een update van het onderzoek naar het onder een vergunningplicht brengen van bepaalde winkels, waardoor deze ook onder een Bibob-onderzoek gebracht kunnen worden.

Onderhandse financieringen
Het SP-raadslid Erik Flentge valt op dat in het artikel het beeld wordt geschetst dat de instellingen die witwaspraktijken tegen moeten gaan nu niet voldoende slagkracht hebben en daarom onvoldoende optreden na zorgelijke signalen. Hij wil weten hoe het college dat beoordeelt en welke maatregelen het kan nemen om dit soort mogelijke witwaspraktijken te voorkomen in de toekomst. ‘Is het college bereid om samen met de Kamer van Koophandel strenger te zijn op het aanleveren van jaarverslagen door zakennetwerken in de detailhandel?’ Hij wijst op het ‘IJgeld-project’ dat is opgezet om te achterhalen waar het geld vandaan komt in onderhandse leningen die in de horeca een belangrijke rol spelen. Volgens de Belastingdienst is meer dan een kwart van de onderhandse financieringen onverklaarbaar. Flentge wil weten wat het IJgeld-project kan betekenen bij het bestrijden van de problematiek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners