of 62688 LinkedIn

Raadsleden bezorgd over eigenrichting 'pedojagers'

Vier partijen in de Utrechtse raad maken zich zorgen over signalen dat mensen vaker het recht in eigen hand lijken te nemen. Het gaat dan om netwerken van ‘pedojagers’ die vermeende pedofielen proberen op te sporen en aan te geven. ‘Opsporing van zedendelinquenten moet vanuit de overheid plaatsvinden.’

Vier partijen in de Utrechtse raad maken zich zorgen over signalen dat mensen vaker het recht in eigen hand lijken te nemen. Het gaat dan om netwerken van ‘pedojagers’ die vermeende pedofielen proberen op te sporen en aan te geven. ‘Opsporing van zedendelinquenten moet vanuit de overheid plaatsvinden.’

Hetze en rancune
De partijen D66, PvdA, Student & Starter en SP begrijpen en steunen de wens van burgers om op te treden tegen zedendelinquenten, maar wijzen erop dat burgeropsporing soms met excessief geweld gepaard gaat en in voorkomende gevallen onderzoeken naar zedendelinquenten juist frustreert. De partijen waarschuwen voor het gevaar dat onschuldigen, op basis van een hetze of rancune, onterecht als pedofiel worden aangemerkt en ‘ontmaskerd’.

Ontoelaatbare gevolgen
Eigenrichting heeft al ontoelaatbare gevolgen gehad, aldus de partijen, onder meer wijzend op de 73-jarige man die eind oktober overleed in Arnhem nadat hij was mishandeld. Daarover zijn veel details nog onbekend, ‘maar het lijkt erop dat hier sprake is geweest van eigenrichting door ‘pedojagers’’. ‘Ook in Apeldoorn, Tilburg en (opnieuw) Arnhem zijn incidenten geweest met pedojagers en in Oss is recent een Utrechtse pedojager aangehouden voor bedreiging.’ In een reportage over het fenomeen in het AD van afgelopen vrijdag refereert politiechef Oscar Dros van de Eenheid Oost-Nederland aan de zaak-Arnhem: 'We zijn bang dat er meer doden gaan vallen.'

Jagers030
Ook in Utrecht zijn zogenoemde ‘pedojagers’ actief, 'Jagers030', blijkt uit de AD-reportage. De partijen wijzen erop dat die groep al zeven burgerarrestaties zou hebben uitgevoerd en daar ‘24/7’ mee bezig is. De werkwijze van de groep is om vermeende pedofielen, meestal via internet, naar een afspraak te lokken, te arresteren en ze vervolgens over te dragen aan de politie. Inwoners in De Meern, IJsselstein en De Bilt zouden door deze groep zijn aangehouden. De partijen wijzen erop dat op filmpjes is te zien dat fysiek geweld wordt gebruikt om de personen te overmeesteren. In het AD stelt hoofdofficier John Lucas van het Landelijk Parket dat het strafbare gedrag van de ‘pedohunters’ veel tijd kost, die hij zijn honderden zedenrechercheurs liever laat steken in het voorkomen van kindermisbruik.

Samenwerking met politie
‘Onze fracties vinden het onverantwoord dat burgeropsporing leidt tot geweld en mogelijk zelfs tot het belasten van onschuldigen en het frustreren van politieonderzoeken’, schrijven de Utrechtse partijen. Wel moet er vanuit de overheid effectief en voortvarend worden opgetreden tegen zedendelinquenten. Vraag is hoe het college naar deze groep kijkt en in hoeverre die hun werkwijze een risico vinden voor de openbare orde en veiligheid. Verder zou de groep door individuele (wijk)agenten van het Utrechtse korps worden gesteund, claimen ze zelf. De partijen willen weten of die samenwerking er inderdaad is en zo ja, wat het college daarvan vindt.

Aantal meldingen
Anderzijds willen de partijen weten in hoeverre de politie signalen of informatie oppikt over onrust in wijken over vermeende pedofielen, hoe burgers die signalen kunnen melden bij de politie en of er vervolgens ook opvolging wordt gegeven aan de meldingen. Vraag is of Eenheid Midden-Nederland wel voldoende capaciteit heeft voor het opsporen van zedendelicten. Daarom willen de partijen ook weten hoeveel meldingen van zedendelicten deze eenheid in 2018, 2019 en 2020 niet heeft kunnen oppakken vanwege gebrekkige capaciteit. De handelwijze van de pedojagers kan ook invloed hebben op de capaciteit en werkdruk, schrijven ze.

'Geen cowboymaatschappij'
Tot slot is de vraag of het college een bijdrage levert aan de bescherming van vermeende pedofielen en op welke wijze zij worden beschermd. D66-raadslid Maarten Koning hoopt dat er een einde komt aan de praktijk van het ‘pedojagen’. Hij put hoop uit de berichtgeving vanuit het OM, de politie en van minister Grapperhaus die het fenomeen van eigenrichting vrijdag veroordeelde in reactie op de dood van de 73-jarige man in Arnhem: ‘We leven niet in een cowboymaatschappij.’ Volgens Koning wordt de politiecapaciteit negatief beïnvloedt door het moeten nagaan van meldingen na uitlokking. ‘Daar kan de politie niks mee en werkt alleen maar frustrerend. Ik wil weten hoe er in de driehoek wordt gesproken over deze vorm van uitlokking en de burgerarrestaties die hieruit plaatsvinden.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat komt omdat er sinds Opstelten en Rutte sprake is van veel weg gesaneerde politiebureaus en agenten, dus onderbezetting. Bovendien blijft 50% van de aangiftes op de plank liggen, vandaar dat de burger eigen rechter gaat spelen via pedojagers.
Door Henk op
Pedojagers, zwartepieten jagers, onthoofdingen, mafia praktijken bij de belastingdienst, Etc. Bent u ook zo blij met deze liberale VVD regering?
Door ben (jurist) op
Eigenrichting staat natuurlijk haaks op de rechtsstaat. Ik sluit niet uit dat verveling in Corona tijd een van de redenen is dat dit fenomeen nog meer naar voren komt. Er is al een dode gevallen. Jammer dat de politie nu ook niet alleen mankracht en tijd moet besteden aan pedo's maar ook aan pedojagers. Tegelijkertijd moet er wel aandacht zijn voor het feit dat burgers kennelijk geen vertrouwen meer hebben in de politie.

Vacatures

Van onze partners