of 62688 LinkedIn

PvdA Maastricht: winkels dicht op Tweede Kerstdag

De gemeente Maastricht moet terugkomen op haar keuze om op Tweede Kerstdag de winkels in de stad te openen. Dat maakt de PvdA-fractie duidelijk in een reeks schriftelijke vragen naar aanleiding van de drukte in het Black Friday-weekend. Overigens kwam 85 procent van dat winkelend publiek uit Wallonië, maakt burgemeester Annemarie Penn dinsdag bekend.

De gemeente Maastricht moet terugkomen op haar keuze om op Tweede Kerstdag de winkels in de stad te openen. Dat maakt de PvdA-fractie duidelijk in een reeks schriftelijke vragen naar aanleiding van de drukte in het Black Friday-weekend. Overigens kwam 85 procent van dat winkelend publiek uit Wallonië, maakt burgemeester Annemarie Penn dinsdag bekend.

Recent besluit openstelling
Tot dit jaar werd Tweede Kerstdag als een zondag en familiedag beschouwd door de gemeente en om die reden waren de winkels dan ook niet geopend, stipt het Maastrichtse PvdA-raadslid Anita van Ham aan. Begin november dit jaar sprak de gemeenteraad in een debat uitgebreid met de burgemeester over het openstellen van de winkels op Tweede Kerstdag. ‘Ondanks de oproep van vele partijen om dit niet te doen, mede vanwege het in gedrang zijn van de veiligheid van burgers en bezoekers van onze stad, heeft u als college de raad geadviseerd deze openstelling toch te doen. Helaas heeft een meerderheid van de raad deze oproep gesteund’, aldus Van Ham.

Te druk
Vervolgens wijst het raadslid op de bezoekersstromen van het afgelopen weekend. ‘Jammer genoeg hebben we kunnen zien wat het kunnen winkelen in de binnenstad van Maastricht betekent voor het navolgen van de zo broodnodige coronamaatregelen. Grote groepen mensen kwamen naar de stad en al snel bleek het té druk. Met als gevolg dat de burgemeester zeer streng heeft moeten controleren, handhaven en zelfs ingrijpen.’

Topdruktedagen
In haar vragen stelt Van Ham dat de ‘topdruktedagen’ in deze maand al voldoende uitdaging bieden om het winkelend publiek in goede banen te leiden. Ze vraagt zich af waar de burgemeester haar stelling dat de openstelling van winkels in België tot minder winkelend publiek in Maastricht zal leiden, zoals ze in de media suggereert, op baseert. Van Ham stelt vast de borden bij de toegangswegen tot de stad nauwelijks effect hebben en vraagt zich af welke andere maatregelen burgemeester Penn nog wil nemen om winkeltoerisme te ontmoedigen.

85 procent uit Wallonië
Penn liet dinsdag zelf weten dat 85 procent van het winkelend publiek in Maastricht afgelopen zaterdag uit Wallonië, het Franstalige deel van België, kwam. Ze concludeert dat op basis van ervaringen van ‘hospitality guides’ en handhavers en op informatie die haar bereikte vanuit wachtrijen bij winkels. Penn heeft een brief geschreven aan de gouverneur van de provincie Luik met het verzoek mensen op te roepen niet in Maastricht te komen winkelen, meldt het ANP.

Onwenselijke situatie
Ze wijst er in de brief op dat de grensgemeenten in Zuid-Limburg erg in trek zijn bij inwoners uit de buurlanden, waaronder de regio Luik. ‘Hierdoor is het te druk in de winkelgebieden en dit vergroot de kans op verspreiding van het coronavirus’, schrijft ze. ‘Dat is een onwenselijke situatie. Ik verzoek u daarom in uw regio nogmaals onder de aandacht te brengen dat ondernemen van niet-essentiële reizen naar de regio Zuid-Limburg niet wenselijk is. Graag gaan we met u in overleg om te bespreken hoe we hier gezamenlijk in kunnen handelen.’

Onvoldoende capaciteit voor boetes
Maandag al riep burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensplaats Lanaken Maastricht op om ‘funshoppende’ Belgen op de bon te gooien wegens schending van de coronamaatregelen, maar Penn zag dat niet zitten. Er zou onvoldoende capaciteit voor zijn. Zondag waren er bijvoorbeeld maar zes handhavers in de stad. ‘En dat is al meer dan normaal’, aldus Penn. ‘Het is heel onrechtvaardig als je er 20 van de 10.000 pakt. Daar gaat niet veel waarschuwende werking van uit.’

Extra beveiligers
Naast de boa's en hospitality guides gaat de stad nu wel extra beveiligers inzetten. Deze gidsen zijn vriendelijk en uitnodigend, maar de beveiligers ‘staan er steviger met hun pakje aan’, aldus Penn. ‘Soms moet je een beetje meer je tanden laten zien, duidelijk maken dat dit niet kan’, sprak ze volgens het ANP over de te grote opeenhoping van mensen, vooral in de twee grote winkelstraten, de Kleine en de Grote Staat, in de Limburgse hoofdstad afgelopen weekend.

Niet alle winkels helpen mee
Verder zei Penn nog dat de meeste winkels een goed deurbeleid hebben en de drukte voor de deur op straat goed in de gaten houden. Maar ze vertelde eveneens dat sommige winkelketens dat niet doen. ‘Die komen niet helpen buiten de deur’. Die ketens zouden daartoe ‘instructies van bovenaf’ hebben gekregen, aldus Penn. Zij vindt dat onaanvaardbaar en heeft er maandagavond een punt over gemaakt tijdens het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Om welke ketens het gaat wilde ze niet zeggen.

Winkels beter dicht
Volgens PvdA-raadslid Van Ham zal het openstellen van de winkels op Tweede Kerstdag een hele middag extra controle, handhaving en wellicht ingrijpen betekenen. Ze vindt dat de gemeente dit moet voorkomen en gezien de drukte van het afgelopen weekend terug moet komen op de keuze om de winkels in de stad te openen op Tweede Kerstdag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rellie op
En wat moeten we dan doen op 2e Kerstdag? Macrameeën voor Moria?

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners