of 61819 LinkedIn

Politie: steeds meer bendevorming criminele Marokkaanse jongeren

Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.
Sjors van Beek 81 reacties
Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.

Dat constateert het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in een tot nu toe niet openbaar gemaakte studie naar Marokkaanse daders in Nederland. In totaal zijn 14.462 Marokkaanse criminelen in kaart gebracht in de 181 gemeenten met vijf of meer Marokkaanse daders. Zij vormen 8,1 procent van alle 177.487 bekende criminelen in die plaatsen. Het aandeel autochtone Nederlandse misdadigers is 101.437, ofwel 57,1 procent van het totaal. Formeel gezien gaat het nog slechts om verdachten: personen over wie een proces- verbaal naar het Openbaar Ministerie is gestuurd en van wie de politie ‘overtuigd is dat ze een bepaald misdrijf hebben begaan’.

 

Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste Marokkaanse criminelen: 2497 op een totaal van 14.844 aangehouden misdadigers. Rekening houdend met onder meer bevolkingsaantal, heeft de KLPD een ranglijst opgesteld naar ‘ernst van het Marokkanen-probleem’. Amsterdam bezet de eerste plek, Gouda de tweede, Utrecht de derde. Culemborg staat op veertien, Zaltbommel op 35. Als de recidive (het gemiddeld gepleegde aantal delicten per Marokkaanse verdachte van 12 tot 24 jaar) wordt meegerekend, heeft Gouda landelijk gezien het grootste Marokkanenprobleem: de 332 verdachten die in Gouda bekend zijn plegen gemiddeld 1,4 misdrijf per jaar. In deze rangschikking is Utrecht runner-up, Den Haag staat op drie. Culemborg stijgt hier naar de tiende plaats.

 

Ook de ‘relatieve Marokkanen-druk’ is in kaart gebracht: het percentage criminele Marokkanen op de totale bevolking van 12 jaar en ouder. Gouda is ook hier koploper met 0,55 procent (332 criminele Marokkanen op 59.931 inwoners van 12 jaar en ouder). Twee is Utrecht, drie is Amsterdam. Op grond van de KLPD-cijfers valt ook te becijferen hoeveel procent van alle opgepakte criminelen in een gemeente van Marokkaanse afkomst is. Wederom spant Gouda de kroon met 31 procent: bijna één op elke drie arrestanten is Marokkaans. Utrecht is tweede met 23,7 procent, Culemborg is drie met 22,6 procent.

 

Verdeelsleutel

 

Het KLPDrapport, Analyse Marokkaanse daderpopulaties van gemeenten in Nederland, is begin 2009 opgesteld op basis van de cijfers over 2007. Het is gebruikt als verdeelsleutel voor gelden die beschikbaar zijn om overlast aan te pakken. Ook zijn mede op grond van deze cijfers de 22 gemeenten geselecteerd die deelnemen aan het zogeheten Marokkanen-convenant dat in oktober werd gesloten. Volgens de onderzoekers van de KLPD zijn diverse nuanceringen denkbaar op deze lijsten.

 

Naast de mate van recidive zou ook de organisatiegraad van de criminele Marokkanen meegeteld kunnen worden. ‘De politie bemerkt namelijk een toenemende mate van criminele samenwerkingsverbanden in deze bevolkingsgroep die niet alleen regio-overschrijdend maar ook landsgrens-overschrijdend actief zijn’, aldus de rapportage.

 

Ook de opsporingsinspanningen kunnen het beeld vertekenen. Meer aanhoudingen van Marokkanen in een regio kan ook wijzen op een betere opsporing. Daarnaast kan de oververtegenwoordiging van Marokkanen in een regio lager uitvallen als de autochtone bevolking ook meer dan gemiddeld crimineel is.

 

Gevoelig

 

Etnisch registreren ligt in Nederland gevoelig. Op lokaal niveau doet de politie het niet. De ‘Marokkanenlijst’ is samengesteld door opsporingsgegevens van de regionale politiekorpsen op landelijk niveau te koppelen aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die dienst heeft toegang tot de informatie uit de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie). De politie in Utrecht meldt dan bijvoorbeeld aan het KLPD dat een in Nederland geboren jongen met een Nederlands paspoort is aangehouden. De KLPD kan aan de GBA-gegevens van deze jongen zien dat zijn ouders zijn geboren in Marokko, waarna de jongen in de statistieken terechtkomt als ‘2e generatie Marokkaan’. Het uiteindelijke bestand is volledig geanonimiseerd, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

 

De Marokkanenlijsten, opgesteld op verzoek van het ministerie van BZK, zijn niet één op één gebruikt voor de verdeling van het geld of voor aansluiting bij het convenant. Frank Wassenaar, woordvoerder van BZK: ‘Er is 150 miljoen euro beschikbaar voor 2010 en 2011 voor de aanpak van overlast en verloedering in veertig gemeenten. Dat potje is de voortzetting van de zogeheten “Van Montfrans- gelden” en de “Leefbaarheidsmiddelen”. Bij de 36 gemeenten die voor die middelen in aanmerking kwamen, zat bijvoorbeeld Gouda niet, terwijl daar toch problemen zijn’. De vier hoogst genoteerde gemeenten op de KLPD-lijsten die nog niet bij de 36 eerdergenoemde gemeenten zaten, zijn alsnog op de lijst van veertig gemeenten gezet. Naast Gouda zijn dat Culemborg, Veenendaal en Zeist.

 

Bestuurlijke wil

 

Het convenant van 22 Marokkanengemeenten is weer iets anders tot stand gekomen. Gekozen is aan de hand van drie criteria: het hoogste aantal Marokkaanse inwoners, de meeste Marokkaanse verdachten, plus de ‘bestuurlijke wil om iets aan de problemen te doen’, aldus Maarten de Keulenaar, ambtelijk coördinator van het samenwerkingsverband. Gemeenten konden zich aanmelden op basis van de vorig jaar aangekondigde kabinetsplannen rond Marokkaanse jongeren, daarnaast zijn enkele gemeenten gevraagd om toe te treden.

 

Wim Cornelis, burgemeester van Gouda, toont zich verrast door de KLPD-bevindingen. ‘We wisten dat we vergelijkbare problemen hadden als de G30, maar dat we op dit gebied zelfs op één staan is toch wel even slikken. Dit bevestigt de noodzaak van een specifiek beleid gericht op deze groep, op meerdere fronten en over meerdere jaren, door bijvoorbeeld ingrijpen achter de voordeur.’

 

 

 

 

* De top-20 naar ernst van Marokkanen-probleem indien de mate van recidive onder Marokkanen van 12 t/m 24 jaar niet wordt meegerekend als indicator (links) en wel wordt meegerekend (rechts).

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bas Koning op
@peter
racistisch?

nederlandse criminelen stelen van iedereen, marokaanse criminelen stelen tien keer meer van: nederlanders. Waarom? omdat het racisten zijn?

Je weet niet wat racisten zijn: racisten hebben een hekel aan zwarten.

Het feit constateren, dat marokkanen ons land haten, leegstelen, en proberen te koloniseren, maakt ONS nog geen 'racist'.

Het is geen kwestie van huidskleur, nog afkomst. Marokkanen misdragen zich in nederland, omdat ze zich 'marokkaan' noemen. Omdat ze geen nederlander zijn. Omdat ze op ons land pissen.

omdat een of andere gek het een goed idee vond, om nieuwe nederlanders niet langer te vragen hun oude paspoort in te leveren.

Marokkanen in nederland proberen ons land kapot te maken en te koloniseren en leeg te zuigen. De cijfers onderbouwen dat.

en de politiek staat dat toe. iedereen? nee. Wilders niet.

wilders is de enige antikolonialist die de nederlandse politiek heeft.

de rest probeert ons land zo snel mogelijk kado te doen aan de kolonisator, om maar te bewijzen, 'dat wij geen racisten zijn'.

Je verzetten tegen het leegplunderen van je land door mensen die zich GEEN NEDERLANDER noemen, is gewoon een oorlogshandeling.

Marokko valt ons aan: probeert ons te koloniseren.

Wilders verdedigt ons. Wat is daar racistisch aan.

Stel je nou eens voor, dat wilders hetzelfde zou doen als de islam: oproepen tot geweld, af en toe een moord plegen, een groep mensen vernederen, en afvalligen vermoorden. Ik noem maar wat heh.

zou u dan wilders dezelfde ruimte gunnen die u ook de islam gunt?
of hanteert u twee maten? discrimineert u de autochtone nederlander? mogen moslims ons wel koloniseren en aanvallen, maar mogen wij, slechte racistische nederlanders, ons daartegen niet eens meer verzetten?

u vind nederlanders een minderwaardig volk heh? u zou er niet om malen als wij onder de voet worden gelopen door niet-nederlanders.

Iemand die zich marokkaan noemt: IS GEEN NEDERLANDER.
Door Jantje op
Wat zou dit een geweldig land zijn met 14.462 inwoners minder. Ze hebben allemaal een Marokaans paspoort (want dat moeten ze), dus het is eenvoudig om ze naar de moederschoot terug te sturen.
Dit zou ons miljarden schelen.
Door Vogel op
Hans
Erdogan is allereerst een heleboel andere dingen dan "enigszins links".
Die man is om te beginnen aartsconservatief. Een vele malen grotere xenofoob dan Wilders. Hij roept zelfs in het buitenland wonende Turken op bovenal Turks en moslim te blijven en niks aan te nemen van hun nieuwe land (behalve de uitkeringen dan hé). Zelfs de geringste aansporing daartoe wordt als racistische misdaad tegen de menselijkheid bestempeld.
Daarnaast was/is hij een Islamist bekend van poëtische uitspraken als;
"Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeen onze kazernes en gelovigen onze soldaten";
en;
"Democratie is bus waar je uit kunt stappen wanneer je je doel bereikt hebt".
Voor dat soort uitspraken ( "het aanzetten tot haat") en de beschuldiging dat hij van Turkije een Islamitische staat wil maken heeft hij zelfs nog in de gevangenis gezeten. Waarschijnlijk heeft Wilders het daarom niet zo op de man voorzien.
Nu heeft hij zich een tijdje koest gehouden en voor een Turkse president zelfs ongekende toezeggingen gedaan maar zijn oude aard komt nu toch weer boven. Zo is hij nu beste maatjes met Ahmadinejad, en pleit hij de door het ICC van genocide in Darfur verdachte president van Soedan al-Bashir vrij met de briljante verdediging; "Een moslim is niet in staat genocide te plegen".
Laatst nog kneep hij en plein public de strot dicht van een 13-jarig jongetje dat het lef had hem kritisch te benaderen. Hij liet de jongen door zijn bodyguards uit het publiek trekken en naar zijn bus brengen.
Het is maar wat je "enigszins links" noemt. Wilders kan zich waarschijnlijk wel vinden in die kwalificatie.
Door Ron Rotterdam (Coordinator) op
Schandalig dat dit rapport niet vóór de verkiezingen bekend is gemaakt. Tevens biedt het zo nog een gunstig beeld. Als je per stad bv. Rotterdam het totale aantal Marokkanen en door hen gepleegde criminaliteit berekent, dan pleegt 51 % misdaden.....één op de twee dus!!!
Door Heinzz op
@Hans • 13.03.10 15:09
Moeilijk he?, percentages
Door marie (PIWER) op
De statestieken wijzen uit dat er van de 327000 Marokkanen en van 14 oude Nederlanders en dan mag je van ij daar onze Antillianen nog bij rekenen en dan wint het Marokaanse volk nog om het hoogste crimminelen te zijn. Gevangenissen vol en blijf van ijn lijf huizen vol en allemaal met Marokkanen geen leugen kijk maar Kardija Arib van ex pvda vraag elke dinsdag of voor extra beveiligde BVMLH of eer geld voor de geestelijke toestands van haar zo geliefde arokanen die onze gevangenissen vullen en onze BVMLH vullen en daar heeft racisme geen moer mee te makn het is puur ONWIL LUIHEID LASKHEID EN HET CALIMERO SYNDROOM. Waaro zitten die zelfde instelingen niet met Turken of Vietnamezen, Polen enz enz Maar zelf kritiek is dit soort niet gelegen. Kijk naar Abutaleb en Bibie, Albarak en Arib allemaal het zelfde grote mond big jobs voor het aangezicht zo van kijk ons Holland eens multiculti zijn. Maar een Turkese die de genoside van de Armenen ontkent, een burgervader die lekker in zijn bedje blijf bij calimiteiten en bij word er voor het eerst sinds 1848 gesjoemeld en weggestuurde personeel, en dan Arib verhuist als de PVV groot word zeg zij maar elke dinsdad vraag zij om aandacht maar vooral geld voor Marokkanen die door Marokanen samen met Marokanen opgevoed zijn door Marokkanen in gevangenissen/BVMLH bevolken. Maar Arib hoor je niet over berjaarden die 3dagen niet gewassen kunnen worden of bejaarden die door haar jeugd worden overvallen bestolen of bedreigd nee niets geen vragen waarom er nooit een PVVer mohammedaaanse vrouwtjes lastig vallen uitschelden voor hoer overvallen bestelen de PVVers doen deze mensen niet en Marokkaanse ook niet maar wel bij oude hOLLANDERS ZE KIJKEN GEEN OPSPORING GEZOCHT. En Bibi GL moest ook komen met iemand een pedosexueel als Hermans was toch niet zo´n stemmer trekker onder de mohammedanen dus toen kwam Bibi. Maar ondertussen is er in 25 jaar met Marocs en andere mensen met 2 passen in hogere functies en kijk overal waar ze zijn is strond aan de knikker. PVV krijg mij stem in juni. En meneer MOS mijn eerste stem om zijn grap tegen huilebalk van GL die terecht VET ik weeg 100kl zij toch zeker 130kilo dus dat werk echt veel beter dan dhr Mos zijn vingertje. GL dame maakt elke dindag wel iemand belachelijk haar favoriet is de PVV maar ze pakt graag iemand vorige keer maakte ze van die huil gebaren na een mede kamer lit van de Ham niet gezien....in iedergeval heeft links/ marokanen Nederland RECHTMIDDEN gemaakt. En er is niet EEN NIEUWE NEDERLAND VERMOORD,VERKRACHT,OVERVALLEN OF GETERORISEERT, maar jullie teren allemaal op KEVIN DUINMEIJER en dat was echt de laatste rascistische moord in Nederland 1983 en alle oude Hollanders die door Marokanen/mohammedanen zijn vermoord hoor je niemand over.. Bijna elke oudeHollander die zijn vermoord en voor zinloosgeweld is aangeduid zijn door Aribs en andere volk vermoord en daarom zijn de mensen boos. En weer zon mongool die schrijf het zijn nog altijd meer HOLLANDER .- Sukkels ga in de regering of de politiek in want daar zitten jullie soorten vol mee. Maar godzijdank is het Arib die gaat vertrekken want de PVV gaat landerlijk winnen zels Turken kiezen op deze partij dus dat zeg ook wat. Niets hij of zij het is NEDERLAND of niets en moet je kijken hoe in eens het tuig zich gaan gedragen als ze weten terug naar hun zo geliefde MAROKKO moeten.Ouders die ineens wel hun kinderen weten optevoeden want een ding Marokkanen willen never terug na waar ze niet meer tegen elke vrouw hoer kunnen zeggen stelen roven mensen teroriseren nee daar houden de echte Marokanen niet van en wanneer tuig word terug gestuurd en ouders doen wat men hoort te doen hebben wij weer geld over om onze senioren eens een zeil/vlinderreis maak niet uit miljarden kunnen nu aan alle Nederlanders worden gegeven aan alle Hollandse kinderen aan alle Hollandse vrouwen naar die Nederland verlangen we na met de zal het begin komen weg met positieve discriminatie weg pvda dan komt alles weer goed. groetjes een hoopvol nieuwe Nederlander en toch ook weer oud 41 jaar.
Door Hans op
Kansloos echt.

Laten mij niet iedereen over één kam scheren hier. Maar stel dat u allen PVV (lees: Wilders) stemmers zijn, stel u voor dat die blonde kerel Nederlands' afvaardiging, Hollands' nieuw gezicht is voor 4 jaar, WIE WIL DAT NOU ?

Deze man beschildert iedereen die ook maar enigszins links is als een idioot (laatst Erdogan nog).

Verder heeft deze man überhaupt oplossingen voor problemen die veel groter zijn, namelijk de financiele situatie in Nederland, oplopende werkeloosheid, achteruitgaande onderwijs, milieu.

Nee nee en nog eens nee, die man is letterlijk een gevaar voor Nederland
Door Hans op
Mensen, het aantal autochtonen criminelen is volgens dit artikel nog altijd groter dan alochtone.

Als jullie nou eerst even gaan zeiken over jullie eigen kinderen die de boel verzieken en dan pas naar anderen kijken !!!! ZELFREFLECTIE
Door petje (geen) op
Gaat de islamisering niet samen met dit Marokkaanse geweld van de Nederlandse samenleving. Volgens mij wel. De verziekte politiek van de PvdA is daar debet aan. Iedereen is gelijk zeggen ze. Dus laat ze hun gang maar gaan. Waarvoor meer maatregelen. Dat kost de staat teveel geld. Laat de gegoede Nederlanders maar lijden onder het juk van de Marokkanen en Marokkaanse Nederanders .
Door Derk op
Niets aan de hand, mensen. Ga lekker een kopje thee drinken. Grote lijder Job zal u redden!!!!!

Vacatures

Van onze partners