of 61819 LinkedIn

Politie: steeds meer bendevorming criminele Marokkaanse jongeren

Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.
Sjors van Beek 81 reacties
Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.

Dat constateert het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in een tot nu toe niet openbaar gemaakte studie naar Marokkaanse daders in Nederland. In totaal zijn 14.462 Marokkaanse criminelen in kaart gebracht in de 181 gemeenten met vijf of meer Marokkaanse daders. Zij vormen 8,1 procent van alle 177.487 bekende criminelen in die plaatsen. Het aandeel autochtone Nederlandse misdadigers is 101.437, ofwel 57,1 procent van het totaal. Formeel gezien gaat het nog slechts om verdachten: personen over wie een proces- verbaal naar het Openbaar Ministerie is gestuurd en van wie de politie ‘overtuigd is dat ze een bepaald misdrijf hebben begaan’.

 

Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste Marokkaanse criminelen: 2497 op een totaal van 14.844 aangehouden misdadigers. Rekening houdend met onder meer bevolkingsaantal, heeft de KLPD een ranglijst opgesteld naar ‘ernst van het Marokkanen-probleem’. Amsterdam bezet de eerste plek, Gouda de tweede, Utrecht de derde. Culemborg staat op veertien, Zaltbommel op 35. Als de recidive (het gemiddeld gepleegde aantal delicten per Marokkaanse verdachte van 12 tot 24 jaar) wordt meegerekend, heeft Gouda landelijk gezien het grootste Marokkanenprobleem: de 332 verdachten die in Gouda bekend zijn plegen gemiddeld 1,4 misdrijf per jaar. In deze rangschikking is Utrecht runner-up, Den Haag staat op drie. Culemborg stijgt hier naar de tiende plaats.

 

Ook de ‘relatieve Marokkanen-druk’ is in kaart gebracht: het percentage criminele Marokkanen op de totale bevolking van 12 jaar en ouder. Gouda is ook hier koploper met 0,55 procent (332 criminele Marokkanen op 59.931 inwoners van 12 jaar en ouder). Twee is Utrecht, drie is Amsterdam. Op grond van de KLPD-cijfers valt ook te becijferen hoeveel procent van alle opgepakte criminelen in een gemeente van Marokkaanse afkomst is. Wederom spant Gouda de kroon met 31 procent: bijna één op elke drie arrestanten is Marokkaans. Utrecht is tweede met 23,7 procent, Culemborg is drie met 22,6 procent.

 

Verdeelsleutel

 

Het KLPDrapport, Analyse Marokkaanse daderpopulaties van gemeenten in Nederland, is begin 2009 opgesteld op basis van de cijfers over 2007. Het is gebruikt als verdeelsleutel voor gelden die beschikbaar zijn om overlast aan te pakken. Ook zijn mede op grond van deze cijfers de 22 gemeenten geselecteerd die deelnemen aan het zogeheten Marokkanen-convenant dat in oktober werd gesloten. Volgens de onderzoekers van de KLPD zijn diverse nuanceringen denkbaar op deze lijsten.

 

Naast de mate van recidive zou ook de organisatiegraad van de criminele Marokkanen meegeteld kunnen worden. ‘De politie bemerkt namelijk een toenemende mate van criminele samenwerkingsverbanden in deze bevolkingsgroep die niet alleen regio-overschrijdend maar ook landsgrens-overschrijdend actief zijn’, aldus de rapportage.

 

Ook de opsporingsinspanningen kunnen het beeld vertekenen. Meer aanhoudingen van Marokkanen in een regio kan ook wijzen op een betere opsporing. Daarnaast kan de oververtegenwoordiging van Marokkanen in een regio lager uitvallen als de autochtone bevolking ook meer dan gemiddeld crimineel is.

 

Gevoelig

 

Etnisch registreren ligt in Nederland gevoelig. Op lokaal niveau doet de politie het niet. De ‘Marokkanenlijst’ is samengesteld door opsporingsgegevens van de regionale politiekorpsen op landelijk niveau te koppelen aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die dienst heeft toegang tot de informatie uit de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie). De politie in Utrecht meldt dan bijvoorbeeld aan het KLPD dat een in Nederland geboren jongen met een Nederlands paspoort is aangehouden. De KLPD kan aan de GBA-gegevens van deze jongen zien dat zijn ouders zijn geboren in Marokko, waarna de jongen in de statistieken terechtkomt als ‘2e generatie Marokkaan’. Het uiteindelijke bestand is volledig geanonimiseerd, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

 

De Marokkanenlijsten, opgesteld op verzoek van het ministerie van BZK, zijn niet één op één gebruikt voor de verdeling van het geld of voor aansluiting bij het convenant. Frank Wassenaar, woordvoerder van BZK: ‘Er is 150 miljoen euro beschikbaar voor 2010 en 2011 voor de aanpak van overlast en verloedering in veertig gemeenten. Dat potje is de voortzetting van de zogeheten “Van Montfrans- gelden” en de “Leefbaarheidsmiddelen”. Bij de 36 gemeenten die voor die middelen in aanmerking kwamen, zat bijvoorbeeld Gouda niet, terwijl daar toch problemen zijn’. De vier hoogst genoteerde gemeenten op de KLPD-lijsten die nog niet bij de 36 eerdergenoemde gemeenten zaten, zijn alsnog op de lijst van veertig gemeenten gezet. Naast Gouda zijn dat Culemborg, Veenendaal en Zeist.

 

Bestuurlijke wil

 

Het convenant van 22 Marokkanengemeenten is weer iets anders tot stand gekomen. Gekozen is aan de hand van drie criteria: het hoogste aantal Marokkaanse inwoners, de meeste Marokkaanse verdachten, plus de ‘bestuurlijke wil om iets aan de problemen te doen’, aldus Maarten de Keulenaar, ambtelijk coördinator van het samenwerkingsverband. Gemeenten konden zich aanmelden op basis van de vorig jaar aangekondigde kabinetsplannen rond Marokkaanse jongeren, daarnaast zijn enkele gemeenten gevraagd om toe te treden.

 

Wim Cornelis, burgemeester van Gouda, toont zich verrast door de KLPD-bevindingen. ‘We wisten dat we vergelijkbare problemen hadden als de G30, maar dat we op dit gebied zelfs op één staan is toch wel even slikken. Dit bevestigt de noodzaak van een specifiek beleid gericht op deze groep, op meerdere fronten en over meerdere jaren, door bijvoorbeeld ingrijpen achter de voordeur.’

 

 

 

 

* De top-20 naar ernst van Marokkanen-probleem indien de mate van recidive onder Marokkanen van 12 t/m 24 jaar niet wordt meegerekend als indicator (links) en wel wordt meegerekend (rechts).

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Molukker uit Culemborg op
Marokkanen vormen een bedreiging voor de integriteit van Nederland. Als het zo doorgaat gaat Nederland naar de afgrond. Dit is allemaal de schuld van PVDA-bende die alles toelaat voor Marokkanen, hoofddoeken, bourkha,dubbele paspoorten ,moskee en Islamitische scholen.. Die Job Cohen(PVDA) die waarschijnlijk in de Tweede Kamer zit, wilt die Markouch meenemen naar Den Haag. Het wordt een grote bende. SP,GroenLinks,D'66 en het CDA volgen de voetsporen van de PVDA!!!
Door Pokerface op
Waarom praat men hier over RECHTS?
Wilders is licht rechts, weet je wat recht s? VVD

Extreem rechts zou betekenen dat wilders extreem liberaal is, nou dat is hij zeker niet. Hij is conversatief rechts.

Alle idioten linkse mensen onder het genot van rechts is racistisch, go home aub.
Kijk naar de SP, die komt het dicht in de buurt met de standpunten van NSDAP in de 2e wereldoorlog,. Omdat die namelijk nooit rechts zijn geweest maar heel erg links.

Het nationale socialisme is dieper te vinden in de SP dan bij Wilders, want Wilders veracht geen joden, hij houd van ze.

En dhr van Bommel? intifada palestina vrij, dat is jullie SP.. Dus laat die onzin over Wilders maar snel liggen.
Door Pokerface op
Ja.. weet je wat het is.

Veel mensen in dorpjes en kleine steden zien het probleem niet met dit tuig, omdat ze niet deze jongeren tegenkomen. Dan heb je al gauw de neiging om te zeggen 'je hebt er toch geen last van' ?

Het overlast is groot, maar deze cijfers zijn gewoon schrikbarend. De manier van opvoeden van deze jongeren werkt blijkbaar niet, het is in Nederland "COOL" om een marokkaan te zijn, en niet cool om een autotochtoon te zijn.

Het is daarentegen ook heel stoer om te zeggen 'fok deze land' ok.. zo praat dit spul dan he.

Ik ben geen PVV stemmer, maar ik snap heel goed waarom mensen PVV stemmen. Ze willen hun eigen toekomst zeker inzien en in Nederland voortzetten zonder dit probleemtuig.
Door Jorein Versteege op
Wat een rechtse reacties allemaal. Terwijl de PvdA juist een voorstander van het kapitalistische systeem is.

De PVV gaat de problemen niet oplossen, maar alleen maar erger maken. Trouwens linkse mensen zijn niet fout of slecht en ze staan echt niet aan de kant van islamistische terroristen.

Natuurlijk heb je altijd enkele extreem linkse idioten die dat wel doen. Maar kijk maar eens naar extreem rechts, die zijn racistisch tot in de kern, nou dat is leuk!!

De problemen worden niet opgelost door op de PVV of de PvdA te stemmen. Wij arbeiders moeten niet tegen elkaar opgezet worden.

De PvdA en de PVV werken voor het groot kapitalisme dat juist verdeeldheid wil zaaien om eeuwig aan de macht te blijven.

De salonsocialisten en de nationalisten verdelen ons en zo blijft het kapitalisme aan de macht.

Nederlandse arbeiders, verenigd u tegen de politieke elite ( Inclusief Wilders )

Alleen de SP heeft nog het potentieel om Nederland te veranderen. Maar dan moeten ze wel kappen met die coalitie politiek.
Door Avidia op
Ik ben het met veel mensen in deze reacties eens, de regering maakt alles moeilijker dan het is, oplossing: wegwezen met al die criminelen, weg wezen met al die mensen die op hun luie kont zitten, geen Nederlands praten, verzorgd worden door die vreselijke PVDA die ons hele omroepstelsel gegijzeld heeft, even een teiltje, brr, gaat wel weer. Het wordt ook tijd dat we weer normaal tv kunnen kijken zonder al die vreselijke PVDA hoofden te moeten zien, nog erger hun gesprekken te moeten aanhoren van ons belastinggeld!!!!!!!!!! Ja, zo is het! De PVDA doet alles van ons belastinggeld, zie je ooit iets over rechts? En als het zo is, worden ze meteen weggemaaid, waar zijn onze rechtse partijen????? Waar kunnen onze rechtse partijen zonder van alles uitgemaakt te woorden hun woord doen? Ik roep op tot verzet, wij zijn veel te mak, daardoor zal de PVDA winnen, er is te weinig tegengeluid, we krijgen geen kans voor tegengeluid. Links wil aan de macht en manipuleert ons omroep bestel, Jullie weten toch wel dat de VARA gesubsidieerd wordt door de PVDA, gatsie!!!!!!!! Ik kijk er niet meer naar, heb weer een teiltje nodig.
Kom op, allemaal stemmen op de PVV, niemand weet wat het wordt, maar het kan niet beroerder dan nu, en stel je voor dat het wel wat wordt, wat een overwinning, zucht!!!!!!
Help ons naar de overwinnig op Links!
Door Cat_Lelystad op
Anas, dus Jan des Bovrie is wel een crimineel? Wanneer is hij veroordeeld dan?
Door Anas (Analist) op
Deze cijfers kloppen niet en zijn erg verwarend om twee redenen:
een de definitie van crimineel is niet automatisch hetzelfde als overlast veroorzaaker. Twee het gaat hier om verdachten die niet zijn veroordeeld door het OM. Iemand is crimineel als hij veroordeeld is door het OM en een crimineel kan ook iemand zijn die zijn boekhouding niet goed heeft gedaaan zolas Jan de Bovrie.
Door cat_lelystad op
Mensen mensen, het lijkt hier wel een kippenhok vol kippen zonder kop.

Kijk eens naar het totale plaatje. De PVV wil zwaardere straffen, geen taakstraffen meer voor alle criminelen.

De PVV wil ook dat recidivisten, met een dubbel paspoort die na 3 keer een overtreding te hebben begaan het Nederlandse paspoort afnemen. M.i. terecht. Dit hoeft misschien maar enkele malen plaats te vinden en de rest gaat zich echt wel 2 keer in de baard krabbelen of ze het voornomen delict zullen durven of zich kunnen permiteren.

Een oplossing voor de financiele crisis had mijnheer Wilders ook, nl. belastingen verlagen want dan gaat de consument meer besteden. De rentetarieven voor het lenen van geld verlagen zodat meer mensen zelf ondernemer worden. Kijk naar China, daar heeft het ook gewerkt.

Een oplossing tegen de hoge cijfers van de werkeloosheid is voor een groot gedeelte opgelost als inderdaad iedere niet welwillende dubbelepaspoorthouder het land wordt uitgezet met uiteraard stopzetting van elke uitkering.

Ook een oplossing van de PVV is de kinderbijslag voor maximaal 2 kinderen, ikzelf heb er 3 maar ik heb met dit voorstel geen enkele moeite. Ook alleen kinderbijslag voor kinderen die in Nederland wonen vind een strak plan en scheelt ons enorm veel euro's die nu in een ander land worden uitgegeven.

Ook een oplossing om de achteruitgang van het onderwijs is ten eerste alle Islamitische scholen sluiten en daarnaast weer terug naar het ouderwetse beproefde onderwijs, stampen! Mijnheer en Mevrouw ook weer graag terug op de scholen, ik krijg telkens de kriebels als mijn dochter thuiskomt met een opmerking over ene Leo die iets raars zei tegen haar. Leo? Met welk vak zit hij dan bij jou in de klas? Dat is mijn leraar Economie hoor ik dan.

Ik weet niet alle punten van de PVV uit mijn hoofd, maar dit is een punt die ik er zelf wel in zou willen zien: De verplichte militaire dienst voor iedereen met een Nederlands paspoort, goed voor de discipline en respect.

Ik draaf een beetje door merk ik, maar er zijn ook heel veel problemen in ons landje en mijnheer Wilders geeft dat aan, krijg de hele Tweede Kamer over zich heen maar spreekt uiteindelijk alleen maar de waarheid. Een waarheid waar heel veel Nederlanders dagelijks mee om moeten gaan. Ik heb heel veel respect voor hem want het is geen pretje om 24/7 onder bewaking te moeten leven, ook niet voor zijn vrouw.

Mijnheer Wilders, ik wens u heel veel succes 9 juni a.s. en moge de PVV als de grootste uit de stembus tevoorschijn komen. Voor mij is de PVV al de grootste dus mijn stem heeft u!
Door Hans Guldemond (Directeur Veiligheids Advies Centrum) op
Mijn reactie op dit bericht kan ik kort in zijn.
Het linkse geknuffel van criminele allochtonen werpt al jaren zijn "vruchten af". Resultaat van 30 jaar linkse politiek van pappen en nat houden. Dat deze situatie uitgegroeid is tot een levengroot gezwel heeft politiek correct Den Haag op haar geweten. Maar ach, als het hen zelf maar niet direct treft. Men kan niet zeggen dat men niet gewaarschuwd is. Kop in het zand en verder.
Door wilders-fan op
Totally agree with elly.
Trouwens, Piet, gek he dat er autochtone criminelen zijn, dit is nederland!!! Als moslims in eigen land 1 ding uithalen, krijgen ze een kogel door hun kop. Doordat wij toelaten dat ze zich niet aan de regels hoeven te houden, slaan ze door. Alsjeblieft zet die oogkleppen af.
Oja, Hans, alsjeblieft. Weet je wat een standpunt is van de PVV? ONDERWIJS VERBETEREN!!. Maar door die linkse lui krijgt hij de kans niet die standpunten die ook goed zijn mede te delen.

Vacatures

Van onze partners