of 62284 LinkedIn

Politie: steeds meer bendevorming criminele Marokkaanse jongeren

Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.
Sjors van Beek 81 reacties
Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.

Dat constateert het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in een tot nu toe niet openbaar gemaakte studie naar Marokkaanse daders in Nederland. In totaal zijn 14.462 Marokkaanse criminelen in kaart gebracht in de 181 gemeenten met vijf of meer Marokkaanse daders. Zij vormen 8,1 procent van alle 177.487 bekende criminelen in die plaatsen. Het aandeel autochtone Nederlandse misdadigers is 101.437, ofwel 57,1 procent van het totaal. Formeel gezien gaat het nog slechts om verdachten: personen over wie een proces- verbaal naar het Openbaar Ministerie is gestuurd en van wie de politie ‘overtuigd is dat ze een bepaald misdrijf hebben begaan’.

 

Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste Marokkaanse criminelen: 2497 op een totaal van 14.844 aangehouden misdadigers. Rekening houdend met onder meer bevolkingsaantal, heeft de KLPD een ranglijst opgesteld naar ‘ernst van het Marokkanen-probleem’. Amsterdam bezet de eerste plek, Gouda de tweede, Utrecht de derde. Culemborg staat op veertien, Zaltbommel op 35. Als de recidive (het gemiddeld gepleegde aantal delicten per Marokkaanse verdachte van 12 tot 24 jaar) wordt meegerekend, heeft Gouda landelijk gezien het grootste Marokkanenprobleem: de 332 verdachten die in Gouda bekend zijn plegen gemiddeld 1,4 misdrijf per jaar. In deze rangschikking is Utrecht runner-up, Den Haag staat op drie. Culemborg stijgt hier naar de tiende plaats.

 

Ook de ‘relatieve Marokkanen-druk’ is in kaart gebracht: het percentage criminele Marokkanen op de totale bevolking van 12 jaar en ouder. Gouda is ook hier koploper met 0,55 procent (332 criminele Marokkanen op 59.931 inwoners van 12 jaar en ouder). Twee is Utrecht, drie is Amsterdam. Op grond van de KLPD-cijfers valt ook te becijferen hoeveel procent van alle opgepakte criminelen in een gemeente van Marokkaanse afkomst is. Wederom spant Gouda de kroon met 31 procent: bijna één op elke drie arrestanten is Marokkaans. Utrecht is tweede met 23,7 procent, Culemborg is drie met 22,6 procent.

 

Verdeelsleutel

 

Het KLPDrapport, Analyse Marokkaanse daderpopulaties van gemeenten in Nederland, is begin 2009 opgesteld op basis van de cijfers over 2007. Het is gebruikt als verdeelsleutel voor gelden die beschikbaar zijn om overlast aan te pakken. Ook zijn mede op grond van deze cijfers de 22 gemeenten geselecteerd die deelnemen aan het zogeheten Marokkanen-convenant dat in oktober werd gesloten. Volgens de onderzoekers van de KLPD zijn diverse nuanceringen denkbaar op deze lijsten.

 

Naast de mate van recidive zou ook de organisatiegraad van de criminele Marokkanen meegeteld kunnen worden. ‘De politie bemerkt namelijk een toenemende mate van criminele samenwerkingsverbanden in deze bevolkingsgroep die niet alleen regio-overschrijdend maar ook landsgrens-overschrijdend actief zijn’, aldus de rapportage.

 

Ook de opsporingsinspanningen kunnen het beeld vertekenen. Meer aanhoudingen van Marokkanen in een regio kan ook wijzen op een betere opsporing. Daarnaast kan de oververtegenwoordiging van Marokkanen in een regio lager uitvallen als de autochtone bevolking ook meer dan gemiddeld crimineel is.

 

Gevoelig

 

Etnisch registreren ligt in Nederland gevoelig. Op lokaal niveau doet de politie het niet. De ‘Marokkanenlijst’ is samengesteld door opsporingsgegevens van de regionale politiekorpsen op landelijk niveau te koppelen aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die dienst heeft toegang tot de informatie uit de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie). De politie in Utrecht meldt dan bijvoorbeeld aan het KLPD dat een in Nederland geboren jongen met een Nederlands paspoort is aangehouden. De KLPD kan aan de GBA-gegevens van deze jongen zien dat zijn ouders zijn geboren in Marokko, waarna de jongen in de statistieken terechtkomt als ‘2e generatie Marokkaan’. Het uiteindelijke bestand is volledig geanonimiseerd, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

 

De Marokkanenlijsten, opgesteld op verzoek van het ministerie van BZK, zijn niet één op één gebruikt voor de verdeling van het geld of voor aansluiting bij het convenant. Frank Wassenaar, woordvoerder van BZK: ‘Er is 150 miljoen euro beschikbaar voor 2010 en 2011 voor de aanpak van overlast en verloedering in veertig gemeenten. Dat potje is de voortzetting van de zogeheten “Van Montfrans- gelden” en de “Leefbaarheidsmiddelen”. Bij de 36 gemeenten die voor die middelen in aanmerking kwamen, zat bijvoorbeeld Gouda niet, terwijl daar toch problemen zijn’. De vier hoogst genoteerde gemeenten op de KLPD-lijsten die nog niet bij de 36 eerdergenoemde gemeenten zaten, zijn alsnog op de lijst van veertig gemeenten gezet. Naast Gouda zijn dat Culemborg, Veenendaal en Zeist.

 

Bestuurlijke wil

 

Het convenant van 22 Marokkanengemeenten is weer iets anders tot stand gekomen. Gekozen is aan de hand van drie criteria: het hoogste aantal Marokkaanse inwoners, de meeste Marokkaanse verdachten, plus de ‘bestuurlijke wil om iets aan de problemen te doen’, aldus Maarten de Keulenaar, ambtelijk coördinator van het samenwerkingsverband. Gemeenten konden zich aanmelden op basis van de vorig jaar aangekondigde kabinetsplannen rond Marokkaanse jongeren, daarnaast zijn enkele gemeenten gevraagd om toe te treden.

 

Wim Cornelis, burgemeester van Gouda, toont zich verrast door de KLPD-bevindingen. ‘We wisten dat we vergelijkbare problemen hadden als de G30, maar dat we op dit gebied zelfs op één staan is toch wel even slikken. Dit bevestigt de noodzaak van een specifiek beleid gericht op deze groep, op meerdere fronten en over meerdere jaren, door bijvoorbeeld ingrijpen achter de voordeur.’

 

 

 

 

* De top-20 naar ernst van Marokkanen-probleem indien de mate van recidive onder Marokkanen van 12 t/m 24 jaar niet wordt meegerekend als indicator (links) en wel wordt meegerekend (rechts).

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ray (naivelingen bestrijdingsdienst) op
allochtonen = autochtonen
Door Tinus op
Doe eens niet zo angstig allemaal. Jullie maken elkaar gek met beschuldigingen en drogredeneringen. Dat speelt alleen de haat in de kaart. Willen jullie andere mensen haten?

Ik woon in Osdorp, een wijk in Amsterdam met veel verschillende culturen. Ik probeer mensen op straat te groeten of vriendelijk toe te lachen. Ik heb nog nooit problemen gehad met mensen die een bepaald geloof aanhangen of van een bepaalde geografische afkomst zijn. Mensen zijn mensen. Maak je niet druk om wat zij van je vinden.
Door ray (kritisch analist) op
Viktor • 16.03.10 12:55

Inkomstenbelasting? Vennootschapsbelasting? gemeentelijke belastingen? Mag ik je erop wijzen dat mensen die in de bijstand zitten deze niet betalen en dus ook geen bijdrage leveren.

de oververtegenwoordiging in de misdaadstatistieken, bijstand en volksverzekeringen is 5 keer zo hoog als bij allochtonen. Mensne die niet werken en er voor kiezen de plaatselijke blokker te overvallen worden collectief gesponserd door werkend nederland.
Door kritisch analist (veel) op
bas koning?

heeft heel veel tijd om na te denken, wat een tekst allemaal. Er zijn geen katholieken, protestanten, gereformeerden, hindoes en weet ik wat nog meer die mensen thuis overvallen, bejaarden en het MKB beroven, homo's in elkaar slaan, vrouwen voor hoer uitschelden en ga zo maar door.

Die katholieken lullen maar lekker, maar daar kunnen homo''s wel IN DE KERK demonstreren. Ga eens op vrijdagmiddag in de moskee (als de gemiddelde nederlandse belastingbetaler werkt) als homo demonstreren tegen de intolerante islam, denk dat je er uitgetrapt word, zo het ziekenhuis in.

al het geloof is kut, maar zolang je je poten thuishoud mag iedereen zeggen en denken wat hij wil. Alleen in de moskee word het aangemoedigd tegen homo''s en de westerse waarden te strijden!!! de ongelovigen zijn de kop van jut.

Alleen als je voorrang krijgt bij een sollicitatie bij de overheid, ja dan zijn deze waarden natuurlijk erg nuttig en humaan en worden breed omarmt. Of als je een voorkeursbehandeling krijgt op de lijst van de PVDA inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden, ja dan valt het toch nog wel mee met de domme Nederlanders.

Islamieten shoppen selectief met waarden en normen zolang het in hun eigen voordeel is.

Ik ben voor de wetenschap en het intellectuele debat, maar helaas lossen we daar onze problemen niet meer mee op. ik ga daarom voor Wilders, zeggen en schreeuwen wat je vin dzolang je je poten maar thuis houd.
Door Piet op
@ Ray

Als het al te laat is voor Nederland, waar maak je je dan druk om? Mijn god wat ben jij pessimistisch. Ik word er niet goed van, ik denk dat ik mezelf maar een alcoholverslaving aanmeet, zoals zoveel autochtone jongeren. Dat brengt tenminste geen kosten met zich mee en mijn autochtone christelijk ouders stimuleren mij daar toch al in. Voordeel: daar hebben de kolonisten geen last van, want die drinken niet vanwege hun geloof. ('ontzettend analytisch, ik weet het").
Door Viktor op
@ ray (de zgn. kritische analist)

En trek daar dan weer de belastinginkomsten af die de overheid ontvangt van niet-westerse allochtonen (inkomstenbelasting, omzetbelatsing, vennootschapsbelasting, waterschapsbelasting, afvalstoffenheffing, e.d.) en hop, daar is je begrotingstekort weer.

Hoe kritisch ben jij eigenlijk??
Door Viktor op
@ Bas Koning

HAHAHAHA!

Wat een goede drogredenering. Klopt alleen niks van. Maar dat kan ik ook:
1. De paus zegt niet 'neuk niet', de paus zegt 'als je neukt met een condoom, kom je niet in de hemel'.
2. De paus zegt ook 'gaat heen en vermenigvuldigt u anders kom je niet in de hemel'.
3.Voor een katholiek is 'in de hemel komen' het hoogste goed.

Uw drogredenering had dus als volgt moeten luiden:
Bas Koning heeft bepaald dat wie niet regelmatig in Engeland is geweest, een ontzettend loser is en nooit gelukkig zal zijn. Iedereen is dat gaan geloven en de groepsdruk om naar Engeland te gaan is erg groot geworden. Ik wil dus naar Engeland, want anders word ik nooit gelukkig.
Bas Koning heeft ook gezegd dat als je een boot gebruikt om naar Engeland te gaan, dat je dan ook niet gelukkig zal worden. Sterker nog, Bas Koning zegt dat als ik zonder boot naar Engeland ga, ik het hoogst bereikbare zal bereiken. Ik geloof Bas Koning, want Bas Koning is mijn Held. Ik loop het water in en ik word gestoken door een kwal. Ik loop weer terug. Ik vraag een hoop mensen met mij mee te gaan. We lopen het water in, ik verzuip en de mensen die met mij mee zijn gegaan - omdat ze ook geloven wat Bas Koning zegt - worden gebeten door een kwal en gaan later, nadat ze nog meer mensen het water in hebben gevraagd, ook dood.
Conclusie, Bas Koning heeft mensen dingen op de mouw gespeld. Bas Koning is een leugenaar. Door zijn leugens zijn er nu een heleboel mensen dood.

Nog één:
De paus verbied condoomgebruik:
Gevolg 1, geslachtsziekten en AIDS verspreiden zich, waardoor er mensen dood gaan.
Gevolg 2, mensen worden ziek, waardoor ze niet meer kunnen werken, geen geld verdienen voor hun familie. Hierdoor is er geen financiële ruimte voor medicijnen en voorzieningen als muskietennetten en waterzuiveringsinstallaties. Ziektes breken uit en mensen gaan dood.
Gevolg 3, er worden meer kinderen geboren dan nodig. Voor zoveel kinderen is geen voedsel, waardoor de kinderen sterven.
You do the math!

Gelukkig komt Geert Wilders aan de macht. Hij vertienvoudigt het budget voor ontwikkelingssamenwerking, waardoor mensen in arme landen voor zichzelf leren zorgen en tegelijkertijd kennis maken met modernere normen en waarden.

Oh nee...

Dat doet ie helemaal niet. Hij zegt: jammer dat we jullie ooit gekoloniseerd hebben, jullie bevolking hebben uitgemoord, jullie grondstoffen nog steeds voor onszelf houden. Niet getreurd, jullie krijgen nu van ons..... helemaal niks! HAHAHA!"

By the way: Geloven kunnen niet oproepen tot geweld. Alleen mensen kunnen oproepen tot geweld. Er zijn Joden die oproepen tot geweld tegen de Palestijen, er zijn Palestijnen die oproepen tot geweld tegen de Joden, er zijn Feyenoordfans die oproepen tot geweld tegen Ajax-fans, Ajax-fans die oproepen tot geweld tegen ADO-fans, Chinezen die oproepen tot geweld tegen moslims, christenen die oproepen tot geweld tegen moslims, sikhs die oproepen tot geweld tegen hindoestanen en vice versa. Heb jij ooit de Islam horen praten? Nee, want de Islam kan niet praten. De Koran is een boek, de Koran is niet de Islam.

En dat hele koloniseren-gedoe van jou: waarom zou iemand in hemelsnaam dit pieterpeuterige landje willen koloniseren? Voor onze steenkool? Ons aardgas? Onze plantages?

Last but not least:
Je geeft een link naar thereligionofpeace.com. Wist je dat er op deze site wordt opgeroepen tot geweld? Of heb je alleen de dingen gelezen die voor de 'onderbouwing' van jouw bekrompen mening van belang zijn? Hoe kan een bom een geloof hebben?

Uitdaging:
Maak eens een site, waarop je nauwgezet bijhoudt hoeveel mensen er waar in de wereld sterven, wat hun geloof was, wat het geloof van de dader was en wat de reden van de dader was.

Door ray (kritisch analist) op
het is al te laat voor nederland

als wij alle bijstands - , ZW en wao uitkeringen van niet westerse alloctonen besparen en ook:

alle materiele en - immateriele schade daar bij op tellen zijn we in één keer van ons begrotingdtekort af.
Nederland was een goede bijenkorf die door hard werken bereikt is, maar is door sluip - en steekwespen gekoloniseerd en leeggevreten. Vraag de mondgesnoerde korpschef van welten in Amsterdam wat links doet met zijn ambities.
Door Piet op
@ Bas Koning:
Mijn God, hoeveel tekst heb jij nodig om je punt duidelijk te maken?

Ik heb het woord 'dom' niet in de mond genomen, het zou niet in mijn hoofd opkomen om mezelf superieur te noemen en van mij mag iedereen zijn of haar mening geven. Jammer dat je mij woorden in de mond legt.

"De vraag die u alsmaar ontwijkt: is het verstandig om mensen die 2 paspoorten dragen ons land kapot te laten maken, of niet. "
Nee, natuurlijk niet. Net zo onverstandig is het om mensen die 1 paspoort hebben ons land kapot te laten maken, toch?

Dan een vraag voor jou, Bas Koning:
Vind jij (en niet de PVV, maar jij) dat 'vrijheid voor iedereen' het belangrijkste goed is? En zo ja: waarom mag een vrouw dan niet zelf bepalen of ze een hoofddoek draagt of niet?

En kom dan alsjeblieft niet aan met dat het een symbool is van onderdrukking, want mijn oma droeg vroeger ook een hoofddoek en zij was echt de baas in huis.

En ook: Als vrijheid zo'n hoog goed is, waarom staat het mensen die hier willen wonen niet vrij om hun eigen levensstijl voort te zetten (mits binnen de wet)? Waarom moeten zij van de PVV geassimileerd worden? (iets te veel Star Trek gekeken denk ik)

En: als de PVV een scheiding tussen kerk en staat wil, waarom kunnen ze zich daar zelf niet aan houden? (ex. moskeeverbod, propageren tegen islamisering, artikel 1 in de grondwet wijzigen om christelijk/joodse identiteit te propageren)
Door Bas Koning op
@Jorein Versteege 15.03.10 22:57
'Trouwens linkse mensen zijn niet fout of slecht en ze staan echt niet aan de kant van islamistische terroristen.'

Wie faciliteerd met genoegen scholen waar geweld gepredikt word dan? 'links' omarmt een geloof, dat geweld predikt. Moet jij eens kijken: een aanslag, door allah-volgers gepleegd: linkse mensen: maar niet alle moslims zijn zo! knuffel knuffel knuffel

Linkse mensen praten ook steeds meer zo: 'de joden hebben het gedaan. 9-11? joden. Aardbeving? Joden.', let wel 'linkse' mensen he!?

linkse mensen vinden het prima, dat vrouwen gesluierd en geketend als slaaf over straat moeten, dat er in kindertjes hun genitalien word gesneden 'respect!'.

etc etc.

links doet niets anders, dan het geweld, het gediscrimineer en de onvrijheid van de islam omarmen. En toegeven! vooral veel toegeven. En daarna 'niets aan de hand toch' roepen. en veel verbaast kijken.

'Maar kijk maar eens naar extreem rechts, die zijn racistisch tot in de kern, nou dat is leuk!! '
Ehm? Praat u wel eens met wilders stemmers? en? ooit 'kutnegers dit' of 'kankerzwarten dat' gehoort? prent dit nou eens in je oren: WILDERS IS GEEN RACIST. hij is antikolonialist. moet u eens siegheilend een pvv-vergadering binnenlopen, en timen, hoe snel u weer buiten staat. Of roepen 'negers zijn inferieur', en dan tellen, in hoeveel seconden ze buitengejonast hebben.

Een hekel hebben aan een gewelddadig geloof is geen racisme. Ervan balen, dat ons land gekoloniseerd word, door mensen die ons land haten en kapot trappen, is geen racisme, maar realisme.

'Alleen de SP heeft nog het potentieel om Nederland te veranderen.'
Hoeveel doden heeft herr Hitler ongeveer op zijn geweten? En ehm.. hoeveel doden heeft herr Mao ongeveer op zijn geweten?

http://nederkrant.wordpress.com/2006/11/18/heeft-de-sp-werkelijk-afstand-genomen-van-socialistische-massamoordenaars/

De arbeiders moeten in opstand komen tegen het kapitaal? zoiets? hoor ik daar chineze opwekkingsliederen? Chinees cummunisme in nederland? ehm.. nee. Bedankt.

Vacatures

Van onze partners