of 62284 LinkedIn

Politie: steeds meer bendevorming criminele Marokkaanse jongeren

Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.
Sjors van Beek 81 reacties
Marokkaanse criminele jongeren organiseren zich in toenemende mate in bendes die regionaal en zelfs internationaal opereren.

Dat constateert het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in een tot nu toe niet openbaar gemaakte studie naar Marokkaanse daders in Nederland. In totaal zijn 14.462 Marokkaanse criminelen in kaart gebracht in de 181 gemeenten met vijf of meer Marokkaanse daders. Zij vormen 8,1 procent van alle 177.487 bekende criminelen in die plaatsen. Het aandeel autochtone Nederlandse misdadigers is 101.437, ofwel 57,1 procent van het totaal. Formeel gezien gaat het nog slechts om verdachten: personen over wie een proces- verbaal naar het Openbaar Ministerie is gestuurd en van wie de politie ‘overtuigd is dat ze een bepaald misdrijf hebben begaan’.

 

Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste Marokkaanse criminelen: 2497 op een totaal van 14.844 aangehouden misdadigers. Rekening houdend met onder meer bevolkingsaantal, heeft de KLPD een ranglijst opgesteld naar ‘ernst van het Marokkanen-probleem’. Amsterdam bezet de eerste plek, Gouda de tweede, Utrecht de derde. Culemborg staat op veertien, Zaltbommel op 35. Als de recidive (het gemiddeld gepleegde aantal delicten per Marokkaanse verdachte van 12 tot 24 jaar) wordt meegerekend, heeft Gouda landelijk gezien het grootste Marokkanenprobleem: de 332 verdachten die in Gouda bekend zijn plegen gemiddeld 1,4 misdrijf per jaar. In deze rangschikking is Utrecht runner-up, Den Haag staat op drie. Culemborg stijgt hier naar de tiende plaats.

 

Ook de ‘relatieve Marokkanen-druk’ is in kaart gebracht: het percentage criminele Marokkanen op de totale bevolking van 12 jaar en ouder. Gouda is ook hier koploper met 0,55 procent (332 criminele Marokkanen op 59.931 inwoners van 12 jaar en ouder). Twee is Utrecht, drie is Amsterdam. Op grond van de KLPD-cijfers valt ook te becijferen hoeveel procent van alle opgepakte criminelen in een gemeente van Marokkaanse afkomst is. Wederom spant Gouda de kroon met 31 procent: bijna één op elke drie arrestanten is Marokkaans. Utrecht is tweede met 23,7 procent, Culemborg is drie met 22,6 procent.

 

Verdeelsleutel

 

Het KLPDrapport, Analyse Marokkaanse daderpopulaties van gemeenten in Nederland, is begin 2009 opgesteld op basis van de cijfers over 2007. Het is gebruikt als verdeelsleutel voor gelden die beschikbaar zijn om overlast aan te pakken. Ook zijn mede op grond van deze cijfers de 22 gemeenten geselecteerd die deelnemen aan het zogeheten Marokkanen-convenant dat in oktober werd gesloten. Volgens de onderzoekers van de KLPD zijn diverse nuanceringen denkbaar op deze lijsten.

 

Naast de mate van recidive zou ook de organisatiegraad van de criminele Marokkanen meegeteld kunnen worden. ‘De politie bemerkt namelijk een toenemende mate van criminele samenwerkingsverbanden in deze bevolkingsgroep die niet alleen regio-overschrijdend maar ook landsgrens-overschrijdend actief zijn’, aldus de rapportage.

 

Ook de opsporingsinspanningen kunnen het beeld vertekenen. Meer aanhoudingen van Marokkanen in een regio kan ook wijzen op een betere opsporing. Daarnaast kan de oververtegenwoordiging van Marokkanen in een regio lager uitvallen als de autochtone bevolking ook meer dan gemiddeld crimineel is.

 

Gevoelig

 

Etnisch registreren ligt in Nederland gevoelig. Op lokaal niveau doet de politie het niet. De ‘Marokkanenlijst’ is samengesteld door opsporingsgegevens van de regionale politiekorpsen op landelijk niveau te koppelen aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die dienst heeft toegang tot de informatie uit de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie). De politie in Utrecht meldt dan bijvoorbeeld aan het KLPD dat een in Nederland geboren jongen met een Nederlands paspoort is aangehouden. De KLPD kan aan de GBA-gegevens van deze jongen zien dat zijn ouders zijn geboren in Marokko, waarna de jongen in de statistieken terechtkomt als ‘2e generatie Marokkaan’. Het uiteindelijke bestand is volledig geanonimiseerd, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

 

De Marokkanenlijsten, opgesteld op verzoek van het ministerie van BZK, zijn niet één op één gebruikt voor de verdeling van het geld of voor aansluiting bij het convenant. Frank Wassenaar, woordvoerder van BZK: ‘Er is 150 miljoen euro beschikbaar voor 2010 en 2011 voor de aanpak van overlast en verloedering in veertig gemeenten. Dat potje is de voortzetting van de zogeheten “Van Montfrans- gelden” en de “Leefbaarheidsmiddelen”. Bij de 36 gemeenten die voor die middelen in aanmerking kwamen, zat bijvoorbeeld Gouda niet, terwijl daar toch problemen zijn’. De vier hoogst genoteerde gemeenten op de KLPD-lijsten die nog niet bij de 36 eerdergenoemde gemeenten zaten, zijn alsnog op de lijst van veertig gemeenten gezet. Naast Gouda zijn dat Culemborg, Veenendaal en Zeist.

 

Bestuurlijke wil

 

Het convenant van 22 Marokkanengemeenten is weer iets anders tot stand gekomen. Gekozen is aan de hand van drie criteria: het hoogste aantal Marokkaanse inwoners, de meeste Marokkaanse verdachten, plus de ‘bestuurlijke wil om iets aan de problemen te doen’, aldus Maarten de Keulenaar, ambtelijk coördinator van het samenwerkingsverband. Gemeenten konden zich aanmelden op basis van de vorig jaar aangekondigde kabinetsplannen rond Marokkaanse jongeren, daarnaast zijn enkele gemeenten gevraagd om toe te treden.

 

Wim Cornelis, burgemeester van Gouda, toont zich verrast door de KLPD-bevindingen. ‘We wisten dat we vergelijkbare problemen hadden als de G30, maar dat we op dit gebied zelfs op één staan is toch wel even slikken. Dit bevestigt de noodzaak van een specifiek beleid gericht op deze groep, op meerdere fronten en over meerdere jaren, door bijvoorbeeld ingrijpen achter de voordeur.’

 

 

 

 

* De top-20 naar ernst van Marokkanen-probleem indien de mate van recidive onder Marokkanen van 12 t/m 24 jaar niet wordt meegerekend als indicator (links) en wel wordt meegerekend (rechts).

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet op
Hallo Ray de analyticus

Zoals gebruikelijk zit je er weer volkomen naast. Ik heb vandaag een vrije dag genomen om kleine asocialen op de kast te jagen.

Ik heb me helemaal suf gelachen om je inzichten, je retoriek en je dubbele moraal. Je hebt je weer eens lekker in de kaarten laten kijken.

Ga vanavond maar lekker voetbal kijken, ga morgen maar lekker in de file staan kijken naar al die andere eenlingen in hun zilvergrijze auto's en ik spreek je wel weer als Geert Wilders de rechtsstaat heeft afgebroken.

Jammer dat je het opgeeft.
Door ray (anti slappe bange piet vereniging) op
ow kijk dit is de echte piet.

De echte pvda stemmer, ondernemen met een inkomen onder het gemiddelde.Dat zal je vast met een Bbz subsidie doen of middels één of ander reintegratietraject.

Typfouten interesseren me niet!
Wellicht kan jij dit talent aanwenden om jou achterban in te burgeren door ze taallessen te geven. Doe dat dan niet met die linkse retoriek van je anders krijgen we weer van die verdraaiingen.

Liever de letters goed op papier dan een bovenmodaal inkomen als ondernemer. goed zo, een moetje noemen we dat!

Het feit dat mijn uitspraken indruk op je salontalent maken zegt genoeg over je opvattingen gebruik aan realiteit.

De socialistische retoriek die je gebruikt werkt niet bij. ik zal jou verdraaiingen dan ook enigsinds corrigeren.

vechten -als in het bevechten van onze westerse normen en waarden.

angst - in de context van je mening durven te uitten en daar je verantwoordelijkheid voor nemen.

rechtstaat = is met 2 maal een S

bijenkorf= een collectief sociaal netwerk van voorzieningen zoals zorg -, werknemers - en volksverzekeringen, infrastructuur, publieke - en oudedagsvoorzieningen

sluipwespen = diegenen die liever een blokker en een bejaarde overvallen dan voor het minimum in de winkel te gaan werken.

koloniseren= gebruik maken van de vrijheden die je worden geboden en daar niet de verplichtingen, gebruiken en gewoonten tegenoverstellen.

Stop die salonsocialistische slappe, bange, linkse, op geen enkel feiten baserende onzin die jij uitkraamt en word wakker.

als de KLPD, de VNG, de hoofdcommisaris van amsterdam, de burgemeester van Eindhoven, Schalkwijk en Utrecht zeggen dat er een probleem is waar zij niets tegen kunnen doen en jij kruipt in je bange bunkertje mag jij je direct na laten kijken door het riagg.

Piet je bent een bange zielige man, die waarschijnlijk in tietjektradeel woont en tot op heden nog niet overvallen bent.

Ga zo door slappe hap en mag je snel wakker worden.

verder ben ik klaar met jou en dit onderwerp, word erg moe van die sneue tiepes hier.

Wat betreft Tinus, die heeft respect voor mijn mening, dus heb ik dat ook voor zijn mening. Ik respecteer zijn opvattingen en hij blijkbaar de mijne dus van inlikken is hier geen sprake maar van respect voor opvattingen iets wat jij nog moeten leren.

dag slappe piet iemand die Netanyahu nodig heeft om zijn eigen standpunt te maken. Netanyahu vecht tegen dezelfde cultuur als waar wij binnen afzienbare tijd tegen zullen moeten optreden.ik mag hopen dat jij hard kan rennen als je bang bent.
Door Piet op
@ Ray

En weer 7 taalfouten :-)... het stressniveau stijgt.

Mijn waarden zijn de jouwe niet, Ray. En ik vecht net zo hard om de mijne te behouden. Ik geef anderen niet de schuld van mijn ellende, heb nog nooit een uitkering ontvangen en werk als zelfstandig ondernemer hard genoeg voor een inkomen onder het gemiddelde, terwijl jij Marokkanen-pijpende uitkeringstrekkers observeert in het Vondelpark (hoezo viezerik).

Je lekker inlikken bij Tinus kun je wel, maar waar hij voorstelt om te stoppen met elkaar te haten, blijf je mijn gemoedstoestand voor mij invullen en kom je met woorden op de proppen als Hollanders, vechten, angst, rechtstaat, bijenkorf, etniciteit, sluipwespen en koloniseren. Zet er een paar bijwoorden tussen, verander Hollanders in een willekeurig volk en je hebt een mooie metafoor die niet zou misstaan in het oeuvre van Stalin, Goebbels, Khomeini, Erdogan, Mao, Botha, Bush, Ratzinger, Netanyahu, Hoessein, etc. Allemaal mensen die liever een heel volk of geloof de schuld geven dan mensen, laat staan eens goed in de kiem van hun eigen ellende te kijken en daar iets aan te doen.

Stop die onzinnige uitspraken en opvattingen over de Islamisering. Propageer de goede standpunten van de PVV: zorg en onderwijs.

Niet door ontwikkelingshulp te schrappen, maar door de hypotheekrenteaftrek voor de hoge inkomens te laten vervallen. Daar heeft Jan Modaal namelijk ook niks aan. Sterker nog, de PVV-stemmer draagt nu ook bij aan de verrijking van de rijken.
Door ray op
ow kijk daar hebben we d esalonsocialist Piet, de bange man!!!

Het gaat mij om de boodschap en niet om de verpakking. Piet pijpt graag marokkaantjes in het vondelpark zeker. Ik generaliseer niet, ik observeer.

Ik denk dat piet in het bezit is van of een wachtgeldregeling of één van de sociale uitkeringen die dit land ons bied.

ga lekker door Piet, en lik jezelf de moskee in.

Ellende voorkomen? Dat doe je niet door bang te zijn piet, maar door je eigen waarden te bevechten.
Door Piet op
Een Hollander is antiek apparaat dat voor papiermaken werd ingezet.

Marroko met dubbele r en enkele k schrijven ze in Spanje. Je valt dus zelf ook niet onder de Nederlanders, of moet nodig terug naar de basisschool.

Jij hebt een ernstig probleem met een bepaalde bevolkingsgroep, ik niet. Je moet niet zo generaliseren. Daar komt alleen maar ellende van.

Verder moet je je niet zo laten opfokken. Je 'Hollands' gaat er niet op vooruit. :-p

Door ray op
het CBS legt bestandne naast elkaar om een onderzoek te kunnen doen.

Uit de cijfrs van bijvoorbeeld het CWI kan je alleen maar afleiden of iemand een Hollander is of een niet westerse allochtoon. Een marrokaanse jongen is een hollander als hij hie rgeboren is.

Het CBS rekent dus de mensen met NW achtergrond die hier geboren zijn mee als autochtonen.

Daar zijn vandaag nog kamervragen over gesteld waarom politie, justitie, uwv etc. niet registreren op etniciteit.

Is er dom mijn inziens omdat je daardoor de kans op doelgroepenbeleid laat schieten.

Maar goed ik heb niets tegen niemand, maakt mij niet uit waar je vandaan komt, maar je kan niet ontkennen dat we een ernstig probleem hebben met ééñ bevolkinsgroep. En als mensen uit angst dat niet durven benoemen is onze rechtstaat al failliet.
Door ray op
Piet • 16.03.10 13:49

@ Ray

Check de CBS stats.
Autochtonen met uitkering 13,8 %
Allochtonen met uitkering 20,6 %


Moet je wel de verhoudingen goed neerzetten,

Er zijn natuurlijk meer autochtonen omdat er hier meer nederlanders wonen. Verhoudingsgewijs zijn de autochtonen oververtegenwoordigd in de WWB, WIA/WAO en WW.

Aangezien organisaties niet op etniciteit (ook weer zon links gedachtengoed) registreren is dit dus niet af te leiden uit de cijfers van de RWI.

Zelfs Funda heeft nog meer gedetailleerde info dan de rijksoverheid en bijvoorbeeld ?UWV. Blijf jezelf lekker voor de gek houden en praat alles goed.

Als nederland straks vervallen is tot een Arabisch ontwikkelingsland kan je lekker straks je eigen voedselpakketje halen bij de voedselbank
Door Tinus op
Hoi Ray,

Je hoeft het niet met mij eens te zijn. Een andere mening kan heel verfrissend zijn en daar kunnen we geanimeerd over discussiëren, zonder respect voor elkaars manier van leven te verliezen.

Ik snap heel goed waar je heen wilt met je vragen, maar het is niet nodig om voor mij dingen in te vullen, noch voor het meisje dat met een hoofddoekje terugkomt van vakantie.

Ik durf zeker te zeggen wat ik vind - ook in Osdorp - en zou het niet accepteren als mensen mij om mijn mening respectloos behandelen. Gek genoeg, of misschien wel logisch genoeg gebeurt dat ook helemaal niet.

Ik vind vrijheid een belangrijk ideaal. Net als een mooie, schone wereld voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik stem Groen Links. Je zou mij dus een linkse rakker kunnen noemen ;-). Ik zie op dit moment niet hoe je met de regels en wetten die de PVV voorstelt een vrijere wereld of een vrijer Nederland krijgt. Misschien voel ik mij ook wel in de eerste plaats wereldbewoner en daarna pas Nederlander. Voor andere mensen is dat anders en dat zal misschien altijd zo blijven. Misschien dat ik mijn mening op een dag herzie. Maar dan wel door mijn eigen overweging en niet omdat andere mensen prediken dan ik ongelijk heb.

Het ruzie maken in de politiek is volgens mij een uitvergroting van hoe de meningen van normale mensen tegenover elkaar staan. Alles wordt in Den Haag zo belangrijk gemaakt. Alles gaat om publiciteit, want stemmen moeten getrokken worden. Ik zou het liefst een politieke partij zien die doe wat ie zegt, maar niet om het hardst schreeuwt om zijn mening te verkondigen.
Zo gewonnen, zo geronnen. Dat zag je bij de PvdA in de gemeenteraden, bij de LPF in Den Haag, dat zie je straks bij D'66 en de Christenunie als de strijd Cohen/Balkenende losbreekt.

Elke regeringspartij ooit heeft goede en minder goede besluiten genomen. Het heeft zeker nut om je druk te maken over sommige dingen. Maar als je eens een poos in een ontwikkelingsland reist of woont, merk je dat mensen daar beter met elkaar omgaan dan hier. Alsof rijkdom en ontwikkeling je een minder sociaal mens maken.
Door Piet op
@ Ray

Check de CBS stats.
Autochtonen met uitkering 13,8 %
Allochtonen met uitkering 20,6 %

Door ray op
tinus ik ben het helemaal met je eens!! Maar stel dat jij homo bent en jij wilt met je vriend hand in hand over straat (niet iedereen wil dat ok) dan denk ik dat je niet meer vriendelijk bejegend word. Dan word er op je deur, homo, flikker gekalkd en je ruiten ingegooid zoals recent gebeurd in de transvaalbuurt in OOST.

Het gaat er niet om of mensne je wat doen, het gaat er om of jij kan leven zoals jij wilt. Of je nu wil tzuipen, naar de horen gaan, een man wilt naaien, drug gebruiken of helemaal niets van dat allemaal.

Dit is Nederland er daar mag dat. En als ik een islamitisch meidje (oud collega) terug zie komen naar 6 weken vakantie (terwijl ze er eigenlijk maar 3 zou moeten hebben) volledig uitgehuwelijkd inclusief hoofddoek vind ik dat haar indivivualiteit volstrekt is afgenomen van haar. Terwijl de meeste mannen zich in het uitgaansleven laten vergezellen van de eerste de beste snol en de beste coke die er te vinden valt. Of zich finaal laat uitwonen in één of andere darkroom.

Ik bedoel die hypocrisie daar moeten we echt vanaf, en dat geld ook voor katholieken.

Durf jij nog hardop te zeggenw at je vind? in Osdorp?

Vacatures

Van onze partners