of 59199 LinkedIn

Politie op platteland ‘sneller’ dan in de stad

De politie op het platteland pakt ‘kansrijke’ aangiften, zoals fietsdiefstallen en auto-inbraken, gemiddeld genomen sneller op dan die in de grote steden of verstedelijkte gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar aangiften bij de politie over de eerste zeven maanden van 2017.

De politie op het platteland pakt ‘kansrijke’ aangiften gemiddeld genomen sneller op dan die in de grote steden of verstedelijkte gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar aangiften bij de politie over de eerste zeven maanden van 2017.

Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer richtte zich op de aangiften die na een eerste schifting door de politie, waarbij bijna 60 procent afviel, voldoende aanleiding gaven voor opsporing.

 

Zomervakantie

De Algemene Rekenkamer zette de focus op deze ‘kansrijke’ aangiften bij de politie om uit te zoeken of er een kern van waarheid zit in de vaak gehoorde klacht dat aangiften te lang blijven liggen. Ook bekeek de Rekenkamer of het uitmaakt of het zomervakantie is en of er verschil is in het oppakken van zaken door de politie op het platteland, in verstedelijkt gebied of in de grote stad. Aanleiding daarvoor was de uitspraak van de commissarissen van de koning in het rapport ‘Van de zijlijn bekeken’ over de gevolgen van de vorming van de nationale politie (juni 2017): ‘Het politieloze platteland is een luilekkerland voor criminelen’.

 

Dunne bezetting

De uitkomst is dat de politie gemiddeld genomen aangiften iets minder voortvarend oppakt in de zomervakantie. De bezetting van de teams is dan dunner en de vele evenementen die in alle gemeenten en regio’s worden georganiseerd, vragen veel inzet van de aanwezige agenten. Het viel de onderzoekers op dat juist de teams op het platteland aangiften sneller in behandeling namen dan die in de stad of in verstedelijkt gebied. Op het platteland werd bijna driekwart van de zogeheten ‘kansrijke’ aangiften binnen tien dagen opgepakt. In de grote steden bleef de teller steken op 62,5 procent. Na zestig dagen had de politie op het platteland 4,1 procent van de zaken nog niet in behandeling genomen, tegen 7 procent bij de basisteams in de steden en in verstedelijkt gebied.

 

Plaatselijke omstandigheden

In het onderzoeksrapport brengt de Algemene Rekenkamer de wereld achter het aangifteloket bij de politie in beeld. Om de bevindingen bij 27 van de 168 basisteams in grote steden, verstedelijkt gebied en op het platteland te toetsen aan de praktijk, bezochten de onderzoekers politieteams in Utrecht-Centrum, Westland en Zuidwest-Drenthe. Daaruit blijkt dat de aanpak die een basisteam kiest en de plaatselijke omstandigheden een rol kunnen spelen in het resultaat.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Op het platteland is de bevolkingssamenstelling veel eenzijdiger van in de grote stad, is er dus veel meer sociale cohesie en controle. In Amsterdam bijvoorbeeld leven 180 verschillende nationaliteiten. Het is dan ook voor criminelen veel makkelijker anoniem te zijn dan in een dorp. En in een dorp is de pakkans dan ook veel groter.

Vacatures

Van onze partners