of 60831 LinkedIn

Pauline Krikke: ‘Een lokaal vuurwerkverbod werkt niet’

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag had liefst een landelijk vuurwerkverbod gezien. Dat komt er nu niet, maar gaat er uiteindelijk wel komen, denkt ze. ‘Met een lokaal verbod schiet je niets op’, zegt ze in een interview in Binnenlands Bestuur.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag had liefst een landelijk vuurwerkverbod gezien. Dat komt er nu niet, maar gaat er uiteindelijk wel komen, denkt ze.

Krikke is vurig voorstander van een landelijk verkoop- en afsteekverbod van vuurwerk. ‘Het knalwerk en de siervuurwerkpijlen die je zelf afsteekt, veroorzaken onacceptabel veel letsel. Dat zou je niet moeten willen’, zegt ze. Heel teleurstellend daarom dat het kabinet deze zomer niet tot zo’n vuurwerkverbod besloot, maar gemeenten zelf de gelegenheid geeft om vanaf volgend jaar vuurwerk te verbieden.

 

Vuurwerktoeristen

‘Met een lokaal verbod schiet je niets op’, zegt Krikke. ‘Je krijg een waterbedeffect. Als wij in Den Haag het afsteken verbieden, dan ontstaat er op de grens met Rijswijk en Leidschendam-Voorburg veel gedoe. Je drukt jouw problemen bij de buren naar binnen. Zitten zij met onze vuurwerktoeristen.’

 

Lobby

Aan de lobby heeft het niet gelegen: politie, Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), Dierenbescherming, oogartsen, verzekeraars, Genootschap van Burgemeesters – ze bepleitten deze zomer allemaal een landelijk verbod op in ieder geval knalvuurwerk. Volgens de OVV weegt de persoonlijke vrijheid om te knallen niet op tegen het gevaar van vuurwerk. Daarom zou er niet alleen een verbod moeten komen op het afschieten van knalvuurwerk en siervuurpijlen, maar óók op de verkoop ervan, meent Krikke. ‘Want anders weet je niet waarop je moet handhaven’.

 

Tijdgeest

De helft van de Nederlanders vindt volgens haar een vuurwerkverbod een goed idee. ‘Het past in de tijdgeest. Tien jaar geleden wilden mensen die discussie niet eens voeren. Nu vindt meer dan 60 procent van de Nederlanders dat knalvuurwerk verboden moet worden. Als ik door mijn oogharen kijk, dan zie ik dat we een landelijk vuurwerkverbod gaan krijgen. Mensen zien de overlast en het gevaar van vuurwerk meer en meer als een probleem dat moeten worden opgelost.’

 

Meer vuurwerkvrije zones

Burgemeester Krikke zoekt bij ontstentenis van een landelijk vuurwerkverbod vooral haar heil in vuurwerkvrije zones die zij niet oplegt, maar waartoe inwoners zelf het initiatief hebben genomen. Bij de laatste jaarwisseling experimenteerde Den Haag nog met dergelijke vuurwerkvrije zones. Ze verwacht dat er tijdens de komende jaarwisseling nog meer van deze zones door heel Den Haag zullen zijn.

 

Zelf handhaven

‘Het mooie van zo’n zone is dat het een beperkt gebied is. Je zegt tegen de buurman: “Wij hebben afgesproken dat we in de straat van hier tot daar geen vuurwerk afsteken, maar daarbuiten mag het wel.” Je spreekt af waar je het wel doet en waar niet. Je regelt het met elkaar en daardoor ben je echt buren. Als mensen afspraken maken, dan handhaven ze die zelf.’ Want voor alle duidelijkheid, benadrukt Krikke: ‘De politie heeft het met oudjaar druk genoeg en handhaaft in die vrijwillige vuurwerkvrije zones niet.’

 

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ron (Adviseur) op
Al was t alleen maar om de enorme piek in CO2 uitstoot in een paar uur. Genoeg reden om t te verbieden.
Door Ben (jurist) op
Het lijkt mij dat er veel belangrijker problemen zijn dan één keer per jaar vuurwerk. Het 'gevaar en overlast' wordt enorm overdreven en de argumentatie is erg krom. Hoeveel gevaar en overlast bezorgt alcohol dan wel niet? Dat betekent toch niet dat er een totaalverbod op alcohol gaat komen? Het enige probleem aan vuurwerk is het illegale vuurwerk dat veel krachtiger is dan het reguliere. Vanwaar die gretigheid om vuurwerk aan te pakken terwijl het zo goed als geen probleem is? Hoe zit het dan met de uitwassen van de multiculturele samenleving waar 365 dagen per jaar heel veel mensen last van hebben?
Door Marten op
Ik ben het helemaal eens met mw. Krikke. Individueel vuurwerk afsteken is gevaarlijk. Beter zou zijn om in iedere gemeente centraal vuurwerk te laten afsteken door professionals. Dat doen we met Koningsdag ook en dat levert nooit slachtoffers op.
Door V6 op
Wereldvreemd, deze burgemeester van de hofstad. Ze zegt dus dat je tegen je buurman moet zeggen dat hij geen vuurwerk voor zijn deur mag afsteken. Een buurman tegen wie je dit kunt zeggen (hij kan je al verstaan en hij slaat de deur niet in je gezicht dicht) is nu zeker net iemand die geen vuurwerkoverlast veroorzaakt. De vuurwerktraditie is juist bevorderlijk, als je vuurwerk in je straat afsteekt tijdens oudjaar, spreek je je buren nog eens. En dat wil Krikke c.s. Nederland allemaal ontnemen. Een vuurwerkloze jaarwisseling, daar komt het op neer. Alsof er dan tijdens de nieuwsjaarsnacht geen volk is dat zich misdraagt. Funkiller van de gewone Nederlander, en dat is dan burgemeester. Brr.

Vacatures

Van onze partners