of 63372 LinkedIn

Pauline Krikke: ‘Een lokaal vuurwerkverbod werkt niet’

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag had liefst een landelijk vuurwerkverbod gezien. Dat komt er nu niet, maar gaat er uiteindelijk wel komen, denkt ze. ‘Met een lokaal verbod schiet je niets op’, zegt ze in een interview in Binnenlands Bestuur.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag had liefst een landelijk vuurwerkverbod gezien. Dat komt er nu niet, maar gaat er uiteindelijk wel komen, denkt ze.

Krikke is vurig voorstander van een landelijk verkoop- en afsteekverbod van vuurwerk. ‘Het knalwerk en de siervuurwerkpijlen die je zelf afsteekt, veroorzaken onacceptabel veel letsel. Dat zou je niet moeten willen’, zegt ze. Heel teleurstellend daarom dat het kabinet deze zomer niet tot zo’n vuurwerkverbod besloot, maar gemeenten zelf de gelegenheid geeft om vanaf volgend jaar vuurwerk te verbieden.

 

Vuurwerktoeristen

‘Met een lokaal verbod schiet je niets op’, zegt Krikke. ‘Je krijg een waterbedeffect. Als wij in Den Haag het afsteken verbieden, dan ontstaat er op de grens met Rijswijk en Leidschendam-Voorburg veel gedoe. Je drukt jouw problemen bij de buren naar binnen. Zitten zij met onze vuurwerktoeristen.’

 

Lobby

Aan de lobby heeft het niet gelegen: politie, Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), Dierenbescherming, oogartsen, verzekeraars, Genootschap van Burgemeesters – ze bepleitten deze zomer allemaal een landelijk verbod op in ieder geval knalvuurwerk. Volgens de OVV weegt de persoonlijke vrijheid om te knallen niet op tegen het gevaar van vuurwerk. Daarom zou er niet alleen een verbod moeten komen op het afschieten van knalvuurwerk en siervuurpijlen, maar óók op de verkoop ervan, meent Krikke. ‘Want anders weet je niet waarop je moet handhaven’.

 

Tijdgeest

De helft van de Nederlanders vindt volgens haar een vuurwerkverbod een goed idee. ‘Het past in de tijdgeest. Tien jaar geleden wilden mensen die discussie niet eens voeren. Nu vindt meer dan 60 procent van de Nederlanders dat knalvuurwerk verboden moet worden. Als ik door mijn oogharen kijk, dan zie ik dat we een landelijk vuurwerkverbod gaan krijgen. Mensen zien de overlast en het gevaar van vuurwerk meer en meer als een probleem dat moeten worden opgelost.’

 

Meer vuurwerkvrije zones

Burgemeester Krikke zoekt bij ontstentenis van een landelijk vuurwerkverbod vooral haar heil in vuurwerkvrije zones die zij niet oplegt, maar waartoe inwoners zelf het initiatief hebben genomen. Bij de laatste jaarwisseling experimenteerde Den Haag nog met dergelijke vuurwerkvrije zones. Ze verwacht dat er tijdens de komende jaarwisseling nog meer van deze zones door heel Den Haag zullen zijn.

 

Zelf handhaven

‘Het mooie van zo’n zone is dat het een beperkt gebied is. Je zegt tegen de buurman: “Wij hebben afgesproken dat we in de straat van hier tot daar geen vuurwerk afsteken, maar daarbuiten mag het wel.” Je spreekt af waar je het wel doet en waar niet. Je regelt het met elkaar en daardoor ben je echt buren. Als mensen afspraken maken, dan handhaven ze die zelf.’ Want voor alle duidelijkheid, benadrukt Krikke: ‘De politie heeft het met oudjaar druk genoeg en handhaaft in die vrijwillige vuurwerkvrije zones niet.’

 

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
In zijn algemeenheid stoppen met dit brandgevaarlijke, slachtoffers vergende en miljoenen euro's (toezicht, vernielingen) verslindende zogenaamd. 'eindejaarsfeestje'. Hooguit toestaan voor gemeenten die een collectief vuurwerkfeest willen organiseren.
Door Bart Zeikgraaf ((rood hesje)) op
Toen ik hoog in mijn ivoren toren de suffe SUV van V6 voorbij zag fietsen, wist ik het weer: sommige landgenoten zijn bang voor de toekomst en willen alles bij het oude laten.
Ik glimlach en g eens bedenken met welke verandering ik hen weer op de kast kan krijgen. Dan heeft V6 in elk geval weer lichaamsbeweging nu al die gele hesjes-demonstraties worden afgeblazen.
Door V6 op
Rood hesje voelt zich zo te lezen ver verheven boven zijn gele equivalenten, maar in uitingen is ie duidelijk niet anders. Fokker is natuurlijk volstrekt off-topic, hehe. De bemoeizucht druipt ervan af. Moet je de hele avond cola drinken omdat je daarna nog kilometers naar een show moet rijden, volstrekt onrealistisch. Wie met oudjaar niet uit gaat - en dat zijn er velen - moet zich van dit hesje dus maar doen met een registratie op TV. Leuk joh. En mijn SUV met een soepele motor past ook al niet in zijn straatje. Hij doet zijn nickname in ieder geval veel eer aan. Tijd om de champagne alvast koud te gaan zetten!
Door Jan Zijkgraaf ((rood hesje)) op
Toch vreemd dat V6 mij verwijt vage taal uit te slaan. Wat is er vaag aan de mededeling dat Fokker in 1996 failliet ging?

Alsof we in Nederland alleen maar 'met de buurtjes bijpraten' onder oorverdovend geknal. Dat is weinig bijpraten lijkt me.
En gossie zeg, voor een vuurwerkshow moet je er nog op uit ook. Gadsakkiejesses zeg, stel je voor dat ik daar mijn buren tegenkom ..........

Nee, V6 (is dat niet zo'n slurpende motor) weet heel goed waar het allemaal aan ligt: illegale troep en straattuig, coffeeshops en dergelijke.

Kunnen we een crowdfund-actie starten voor V6 zodat hij het hoogste en langste sterretje kan afsteken....Want sterretjes dat is toch niet gevaarlijk; dat is tenslotte koud vuur. Dan kan hij daar lekker 1x per jaar bijpraten met zijn buren (nee niet die aan de andere kant, want die zijn naar de vuurwerkshow).
Door V6 op
In plaats van vage taal uit te slaan zoals Rood hesje (Fokker??) wil ik net zoals de meeste Nederlanders gewoon gezellig oud en nieuw vieren en met de kids op straat vuurwerk afsteken, geheel veilig en verantwoord, daarbij weer eens bijpraten met de buurtjes. Men beseft niet dat dat zonder vuurwerk voorbij is. Een vuurwerkshow is geen alternatief want dan moet je erop uit. Zoals Ben aangeeft: het probleem is de illegale troep die door straattuig wordt afgestoken. En daar moet de rest van NL dan voor opdraaien. Tegelijk tolereren we wel drugsholen in de vorm van coffeeshops waar geen enkele Nederlander voor de gezelligheid naar toe gaat. Als je je buren niet 1 jaar per jaar, op een moment dat iedereen feest viert, al geen pleziertje met vuurwerk gunt, dan zit je toch echt in de categorie zurige funkiller. Op naar een knallende jaarwisseling!!!
Door Rood hesje (Jan Zijkgraaf) op
Wim, Jos, Ben en V6 gaan vast op oudjaar met hun gele kunststof hesje een traantje weg te pinken als zij '15 miljoen mensen' zingen en terugdenken aan 1996 (toen we meer vluchtelingen instroom hadden, paars regeerde, fokker failliet ging en de werkloosheid hoger was)
Door li wei (zelfstandige) op
Lieve mensen ik wil niemand zijn 'pleziertjes' afnemen. Maar laten we duidelijk zijn uw pleziertje hoeft niet ten koste te gaan van een ander. Dus vuurwerk, alcohol, roken etc. doe het vooral voor jezelf maar niet bij een ander op de stoep of in het verkeer dan ben je niemand tot last.
Door wim (bestuursadviseur) op
..wat mij als eerste te binnen schiet, de reacties lezende, is: google eens op "overzicht drogredenen" ... want die komen hier stuk voor stuk helder als voorbeelden aan de orde....
Door jos op
weer iets wat afgenomen word.
vooral zo doorgaan met de betutteling.
mogen we zo helemaal niets meer
Door Ben (jurist) op
Ron neemt zeker nooit het vliegtuig? Zo ja hou dan je mond want dan heb je geen recht van spreken. Mensen moeten tegenwoordig bijkans sorry zeggen dat ze leven....

Vacatures

Van onze partners